Συμβουλές για κουτάβια

Διατροφή κουταβιού

Τα σκυλιά, που έχουν καταβολές από τους λύκους, είναι ζώα αγέλης που, ευθύς εξαρχής της ζωής τους, ευαισθητοποιούνται στις κοινωνικές ιεραρχίες. Αυτό θα είναι μια σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του σκυλιού: Όλα τα σκυλιά χρειάζονται την ηγεσία.

Πρώτα, η ηγεσία της αγέλης (η έννοια του του Aλφα) ανήκει αποκλειστικά στη μητέρα. Εντούτοις, αρχικά στην ανάπτυξη των κουταβιών αναπτύσσεται μια ιεραρχία μεταξύ των κουταβιών, και κάθε κουτάβι παίρνει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην αγέλη. Mερικώς με αυτό τον τρόπο αρχίζει να φανερώνεται η μεμονωμένη προσωπικότητα των σκυλιών.

Μπορούμε να μάθουμε από τη μητέρα πόσο σημαντικό είναι να είναι αυστηρός, αλλά και γενναιόδωρος, ο Aλφα. Η μητέρα απαιτεί τον απόλυτο σεβασμό των κουταβιών, όμως συγχρόνως και την αγάπη τους.

Όταν ένα κουτάβι πηγαίνει στο νέο σπίτι του, γίνεται μέλος μιας νέας αγέλης, και θα αρχίσει να ενεργεί όπως ένα νέο μέλος, που εξετάζει τα όριά του, προσπαθώντας να καθορίσει που ταιριάζει. Είναι απολύτως ουσιαστικό για τον ιδιοκτήτη (ή τους ιδιοκτήτες) να πάρει (να πάρουν) το ρόλο του Aλφα στη ζωή του κουταβιού τους.

Η κατανόηση της κοινωνικοποίησης είναι ένα σημαντικό στοιχείο στο να αναλάβει κανείς τον τον ρόλο του Aλφα.

Η δημοκρατία είναι μια απαγορευμένη λέξη, όπως ισχύει για τη σχέση ανθρώπου-σκυλιού. Ενώ πολλοί ιδιοκτήτες μπορεί να έχουν κάποια αρνητική τοποθέτηση σχετικά με τις έννοιες της ηγεσίας που προέρχονται από το ανθρώπινο περιβάλλον τους, πρέπει να καταλάβουν ότι τα σκυλιά απαιτούν έναν ηγέτη και ότι αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος τους. Οι ιδιοκτήτες ξέρουν πολύ καλύτερα από τα σκυλιά τους τι συμφέρει το σκυλί.

Διατροφή κουταβιού


Το Labrador είναι άπληστα σκυλιά γενικά. Είναι σημαντικό να τους δοθεί μια ισορροπημένη διατροφή έως ότου έχουν τελειώσει την ανάπτυξη, η οποία μπορεί να είναι μέχρι δύο χρονών στην περίπτωση ενός μεγάλου αρσενικού.

Συνιστάται να αγοράζετε καλής ποιότητας τροφή για κουτάβια, και θα διαπιστώσετε ότι τα περισσότερα καταστήματα PET έχουν την κατάλληλη τροφή για να ταιριάξουν το σκυλί σας από τη γέννηση μέχρι στα γηρατειά. Προσοχή, μερικές φτηνές σκυλοτροφές από σουπερμάρκετ μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές.

Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να τους δοθεί γιαούρτι εάν έχουν διαταραχή στο στομάχι. Εάν επιμένετε να ταΐζετε κονσέρβες, θα πρέπει επίσης να δώσετε ένα καλό μπισκότο κουταβιών για τα δόντια τους. Άλλα τρόφιμα που είναι ελκυστικά είναι λαχανικά, όπως τα καρότα, το μπρόκολο και το κουνουπίδι, το ρύζι & τα ζυμαρικά, το ολικής άλεσης ψωμί, το ψάρι και το κρέας.

Σιγουρευτείτε ότι ακολουθείτε ένα κανονικό σχέδιο αποπαρασίτωσης και να είστε πάντα προσεκτικοί για οποιαδήποτε σημάδια προσβολής. Οι ψύλλοι θα τους δώσουν επίσης σκουλήκια, έτσι αποπαρασίτωση τακτικά.

Προσοχή, μην αναγκάστε το κουτάβι σας να κάνει πάρα πολλή άσκηση έως ότου είναι έξι μηνών, δεδομένου ότι αυτό θα βλάψει τα κόκαλα τους. Μερικοί τραυματισμοί μπορεί να δημιουργήσουν δυσπλασία. Περιορισμένη άσκηση στο χορτάρι είναι αρκετή για να είναι σε καλή κατάσταση.


ΓEYMATA ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΤΑΒΙ ΣΑΣ:

Το ύψος του πιάτου δεν πρέπει να ξεπερνάει το κεφάλι του κουταβιού. Μέχρι τον τρίτο μήνα, πρέπει να ταίζετε το κουτάβι τέσσερις φορές την μέρα. Από τον τρίτο μέχρι τον έκτο μήνα, τρείς φορές την ημέρα. Από τον έκτο μέχρι τον δέκατο όγδοο μήνα, 2 φορές την ημέρα. Ακόμη και μετά το δέκατο όγδοο μήνα, ταίζουμε τον σκύλο μας δύο φορές την ημέρα.

Εώς ότου το σκυλί σας έχει πλήρως εμβολιαστεί, πρέπει να προσέχετε με άλλα σκυλιά. Κάθε δεύτερο μήνα δίνετε του μία ταμπλέτα Drontal ή Dosalid, για τα σκουλήκια. 1τμπλ./10κιλά.

Το κουτάβι σας χρειάζεται πολλή αγάπη και προσοχή. Ποτέ μην χτυπάτε το σκυλί σας! Για να το τιμωρήσετε, απλώς υψώστε την φωνή σας.


Η ζωή για τα νεαρά κουτάβια θα πρέπει να είναι μια μεγάλη, ευτυχισμένη περιπέτεια. Πολύ συχνά δημιουργείται σύγχυση όταν οι άνθρωποι περιμένουν πολλά από αυτά και έτσι μπαίνουν σε μπελάδες, καθώς παραβαίνουν κανόνες, που δεν ήξεραν καν οτι υπήρχαν.


Τα σκυλιά δυστυχώς στην πραγματικότητα δεν είναι όπως η Λάσσυ ή ο Ριν-Τιν-Τιν. Δεν καταλαβαίνουν αυτόματα την κάθε μας λέξη ή σκέψη. Είναι διαφορετικά είδη από τον άνθρωπο, με διαφορετικά συστήματα επικοινωνίας. Χρειάζονται την ευγενή βοήθειά μας να τους καθοδηγήσει σε μια καλύτερη κατανόηση των δικών μας τρόπων και στην εκμάθηση του τι θέλουμε από αυτά.

Τα κουτάβια, σαν τα παιδιά, χρειάζονται την αγάπη μας και την προστασία μας. Χρειάζονται να τα ελέγχει κανείς σε σημείο που να είναι ευχάριστη η συμβίωση μαζί τους, αλλά όχι σε σημείο που να καταπνίγεται το πνεύμα τους.


Απλώς διαισθάνεται τον εκνευρισμό σας, διαβάζει το σώμα σας (επιθετική στάση), βλέπει τα μάτια σας (άγρια έκφραση), ακούει τον τόνο της φωνή σας (έντονος). Έτσι μεγαλώνει ο φόβος και το άγχος του. Κρύβεται για να γλυτώσει από εσάς και όχι από τις τύψεις.

 Αφήστε μια απάντηση