Τρίτη, Νοέμβριος 19, 2019

Λαμπραντόρ Διάγραμμα Βάρους

Διατροφή για κουτάβια Λαμπραντόρ

Τα κουτάβια των μεγαλόσωμων φυλών απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή όταν πρόκειται για το φαγητό. Τα μεγαλόσωμα κουτάβια μεγαλώνουν γρήγορα και συνεχίζουν να μεγαλώνουν περισσότερο από τα μικρότερα σκυλιά.

Ένας σκύλος που γεννιέται ζυγίζοντας 450 γρ. μπορεί να αυξηθεί στα 35 κιλά μέσα στους πρώτους 18 μήνες της ζωής του. Αυτός ο επιταχυνόμενος ρυθμός ανάπτυξης σημαίνει ότι τα μεγάλα κουτάβια είναι πολύ ευαίσθητα στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και θερμίδων – οι ανισορροπίες, οι ελλείψεις και οι υπερβολές επηρεάζουν αρνητικά την υγεία του Λαμπραντόρ σας.

Η γρήγορη ανάπτυξη δεν είναι υγιής για μεγαλόσωμα κουτάβια. Η υπερβολική ανάπτυξη συνδέεται με την αναπτυξιακή ορθοπεδική ασθένεια (DOD), η οποία καλύπτει μια σειρά από συνθήκες που περιλαμβάνουν:

Υπερτροφική οστεοδυστροφία
Οστεοχόνδρωση
Πανοστεΐτης
Δυσπλασία του ισχίου
Δυσπλασία του αγκώνα

Ο υπερβολική σίστιση παίζει μεγάλο ρόλο στην υπερβολική ανάπτυξη, γι ‘αυτό είναι σημαντικό τα κουτάβια μεγαλόσωμων φυλών μια διατροφή ειδικά διαμορφωμένη για μεγαλόσωμες φυλές. Αυτές οι δίαιτες διαφέρουν από τις συνήθεις διατροφικές συνήθειες των κουταβιών με τέσσερις τρόπους:

Λιγότερο λίπος
Λιγότερο ασβέστιο
Λιγότερο φώσφορο
Λιγότερη βιταμίνη D

Ενώ είναι δελεαστικό να πιστεύουμε ότι τα μεγαλόσωμα κουτάβια χρειάζονται περισσότερο ασβέστιο για να υποστηρίξουν την υγιή ανάπτυξη των οστών, οι μελέτες έχουν συνδέσει υψηλά επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου με το DOD.

Ο περιορισμός της πρόσληψης ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης D συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου DOD στα κουτάβια και ο περιορισμός του αριθμού των θερμίδων στο φαγητό τους βοηθάει στην επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης.

Πόσο ταίζετε το κουτάβι σας έχει σημασία. Οι κτηνίατροι αποθαρρύνουν την ελεύθερη σίτιση των κουταβιών μεγάλων φυλών, καθώς και αυτό συνδέεται με το DOD. Αντ ‘αυτού, ταίστε το κουτάβι σας μερικά μικρότερα γεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και παρακολουθήστε το βάρος του για να βεβαιωθείτε ότι παραμένει μέσα σε ένα υγιές εύρος.

Το σκυλί σας τρώει το σωστό είδος και ποσότητα φαγητού; Μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή είναι ένα σημαντικό μέρος της διατήρησης του σκύλου σας ενεργού και υγιεινού.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ελλιπής σίτιση είναι εξίσου επικίνδυνη για προβλήματα στην σωστή ανάπτυξη των οστών αλλά και την γενική υγεία του σκύλου.

Καμπύλη ανάπτυξης βάρους για κουτάβια

Η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υγιή ανάπτυξη των οστών. Δυστυχώς, τα λάθη στην διατροφή των κουταβιών είναι πολύ συνηθισμένα, ως επί το πλείστον εν αγνοία τους και συχνά απαρατήρητα.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι η πολύ γρήγορη ανάπτυξη λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης ενέργειας. Ειδικά τα κουτάβια φυλών γρήγορης ανάπτυξης όπως τα Λαμπραντόρ είναι ιδιαίτερα απειλούμενα.
 
Επειδή στα σκυλιά που μεγαλώνουν σπάνια εξετάζουμε το ελλιπές ή το υπερβολικό βάρος τους, μπορείτε να δείτε τις καμπύλες ανάπτυξης για διαφορετικά τελικά βάρη παρακάτω. Με μια τέτοια καμπύλη, μπορείτε να αξιολογήσετε αξιόπιστα και αντικειμενικά τον ρυθμό ανάπτυξης του κουταβιού σας.

Πώς γίνεται αυτό:

Γι ‘αυτό πρέπει να το ζυγίζετε τακτικά (κατά προτίμηση μία φορά την εβδομάδα) και στη συνέχεια να συγκρίνετε το βάρος με την καμπύλη. Μπορεί να βρίσκεται ή ελαφρώς κάτω από την καμπύλη. Ωστόσο, εάν το κουτάβι σας είναι πάνω ή κάτω από την καμπύλη, αυτό είναι ένδειξη λάθους διατροφής που πρέπει να διορθώσετε.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΕΛΙΚΟ ΒΑΡΟΣ 35 κιλά (Αρσενικό Λαμπραντόρ)

καμπύλη ανάπτυξης αρσενικού Λαμπραντόρ

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΕΛΙΚΟ ΒΑΡΟΣ 30 κιλά (Θηλυκό Λαμπραντόρ)

καμπύλη ανάπτυξης θηλυκού Λαμπραντόρ

© Amalthea Labradors 2019

Banner Content
Tags: ,

Σχετικά Άρθρα

No Related Article

0 Σχόλια

Leave a Comment

AMALTHEA

Λαμπραντόρ | Labradors.gr
Εκπαίδευση & ανατροφή κουταβιών Λαμπραντόρ. Άρθρα για την υγεία διατροφή & εκπαίδευση για τα Λαμπραντόρ και τα σκυλιά γενικότερα.
Τηλ.: 693 4887947 - 2295100026
www.labradors.gr

BIODOG

Εξατομικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια και διατροφολογικές συμβουλές για τη συμβίωση ανθρώπων και σκυλιών

Εξατομικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια και διατροφολογικές συμβουλές για τη συμβίωση ανθρώπων και σκυλιών

ΧΑΡΤΕΣ ΤΟΙΧΟΥ

Χάρτες τοίχου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαφήμιση στο labradors.gr