Ώστε θέλεις να ζευγαρώσεις τον σκύλο σου;

Γιατί;

“Να βγάλω χρήματα”,
Γνωρίζεις τα έξοδα που περιλαμβάνονται στην εκτροφή, κτηνίατροι, πληρωμή αρσενικού, φαγητό, μόνο για να πούμε μερικά?
“Γιατί θέλω τα παιδιά μου να δούνε το θαύμα της γέννησης και να παίζουν με τα κουτάβια”. |

Στην πραγματικότητα η γέννηση η ίδια είναι αποκρουστική για τα παιδιά και τα περισσότερα θα απομακρυνθούν όσο μπορούν πιο γρήγορα απο το “θέαμα” που τους ετοίμασες. Και τα κουτάβια μεγαλώνοντας είναι αδιάφορα για τα παιδιά και φοβούνται τα πλασματάκια που πηδάνε πάνω τους με τα κοφτερά δοντάκια και νύχια. Εάν θέλεις να δούνε τα παιδιά σου ένα κουτάβι είναι καλύτερα να τους αγοράσεις ένα.

“Γιατί αγαπάμε την σκύλα μας και θέλουμε άλλο ένα σαν αυτήν” 
Οι πιθανότητες να πάρεις άλλο ένα σαν αυτήν είναι πραγματικά πάρα πολύ μικρές.

“Γιατί όσοι έρχονται στο σπίτι μας και βλέπουν το σκυλί μας θέλουν ένα κουτάβι μόλις γεννήσει “ 
Μόνο περίμενε μόλις η γέννα των 12 κουταβιών είναι έτοιμη να πάνε στα καινούργια τους σπίτια και παρακολούθησε όλους αυτούς να κάνουν πίσω, με δικαιολογίες σαν…”Τα παιδιά είναι πολύ μικρά”…..”Τα παιδιά είναι πολύ μεγάλα τώρα να φροντίσουν τον σκύλο”…”Θα κάνουμε μωρό”, … “Το χαλί είναι καινούργιο” … “Το σπίτι είναι μικρό”… “Στην γιαγιά δεν αρέσουν τα σκυλιά”.. και η λίστα συνεχίζει και συνεχίζει.

“Γιατί αγαπάμε τα κουτάβια” 
Καλά θα κάνεις να τα αγαπάς πολύ. Δεν μπορείς να φανταστείς τι σε περιμένει, πόση δουλειά χρειάζεται μια γέννα. Μπορείς να αντέξεις το συνεχές καθάρισμα που χρειάζονται τα κουτάβια? Δεν υπάρχει τρόπος να φανταστείς την κούραση του συνεχούς καθαρίσματος πίσω απο τα κουτάβια, στην γενήστρα, στο κένελ, στην αυλή ή όπου αλλού τα έχετε. Πετούν το νερό και το φαΐ την στιγμή που το βάζεις κάτω, το πατάνε και το μεταφέρουν σε όλο τον χώρο που βρίσκονται, και με 6 ή 8 ή 10 κουτάβια, πάντα υπάρχει κάτι καινούργιο για να καθαρίσεις!

Συνειδητοποιείς την ΕΥΘΥΝΗ που έχει μια γέννα? δεν είναι μόνο η θηλυκιά που φροντίζει τα κουτάβια μέχρι να είναι έτοιμα να φύγουν. Τα περισσότερα πράγματα τα κάνεις εσύ, και είσαι δεμένη με τα κουτάβια σαν μια δεύτερη μάννα, μόνο που δεν μπορείς να τα πάρεις μαζί σου στην επίσκεψη που θα κάνεις στην πεθερά σου, ή οπουδήποτε αλλού, γιατί θα πρέπει να είσαι εκεί να τα ταίζεις 4 φορές την ημέρα.


Τώρα που έχεις κάποια ιδέα τι περιλαμβάνει μια γέννα εκτός από το παιχνίδι με τα χαριτωμένα κουταβάκια και είσαι αποφασισμένη να κάνεις γέννα, να μερικά πράγματα ακόμα που πρέπει να σκεφτείς.

Εχει η σκύλα σου ΠΟΙΟΤΗΤΑ εκτροφής? Γνωρίζεις τα σφάλματα και τις αρετές της? Εχει τα στάνταρ της φυλής? Εχει καλή υγεία? Εχεις κάνει τις εξετάσεις για γενετικά ελαττώματα που σχετίζονται με την φυλή? Έχεις αγοραστές για να μην δώσεις τα κουτάβια κάτω από την αξία τους, ή να αναγκαστείς να τα χαρίσεις, ή ακόμα χειρότερα να τα παρατήσεις στον δρόμο?

Εάν απάντησες “ναι” στα παραπάνω και δεν έχασες την αποφασιστικότητα σου να ζευγαρώσεις το σκυλί σου τότε διάβασε παρακάτω

Πάρε γνώμες για την σκύλα σου από υπευθύνους εκτροφείς. Μάθε τί νομίζουν για τα προτερήματα και τα ελαττώματα της.

Μάθε για ότι γενετικά προβλήματα υπάρχουν στην φυλή όπως δυσπλασία, οφθαλμολογικά προβλήματα κλπ.

Μελέτησε το στάνταρ της φυλής για να μπορείς να αξιολογήσεις τους υποψήφιους αρσενικούς επιβήτορες. Ρώτησε την γνώμη από υπεύθυνους εκτροφείς για τον αρσενικό που θα ταιριάζει στην σκύλα σου.

Πήγαινε να δεις όσο μπορείς περισσότερους αρσενικούς και τα κουτάβια που έκαναν πριν . Αφού έχεις επιλέξει τον αρσενικό, πήγαινε την θηλυκιά σου στον κτηνίατρο για τις σχετικές εξετάσεις ($$$$). Θα πρέπει να κάνει γενικό τσεκ απ υγείας και ο κτηνίατρος θα σε ενημερώσει τι βιταμίνες και συμπληρωματικά θα χρειαστεί στην διατροφή της.

Μην ξεχνάς όλα αυτά κοστίζουν χρήματα αλλά είναι απαραίτητα , μέρος του προγραμματισμού μιας καλής γέννας.

Όσο περιμένεις την σκύλα σου να έρθει σε οίστρο διάβασε όσα περισσότερα βιβλία μπορείς για την φυλή, για εκτροφή, για την γέννα και την φροντίδα των κουταβιών.

Ξεκίνα να μαζεύεις εφημερίδες και βάλε τους φίλους σου να κάνουν το ίδιο (θυμάσαι τι είπαμε για το καθάρισμα?) Θα χρειαστείς όσες εφημερίδες θα μπορέσεις να βρεις
Ζευγάρωσε την σκύλα σου, και άλλα ($$$$)

Παράγγειλε να σου φτιάξουν γενήστρα για τα κουτάβια, και άλλα ($$$$).

Αφού ζευγαρώσει η σκύλα σου έχεις 63 ημέρες να διαβάσεις και να σκεφτείς, και μαζί με τις καλές σκέψεις για τα πολύτιμα κουταβάκια θα έρθουν και κάποιες τρομερές σκέψεις για το πόσα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε στραβά, και πόσα θα σου στοίχιζε και οικονομικά και συναισθηματικά

1) Τί θα γίνει εαν η σκύλα σου έχει προβλήματα στην γέννα και χρειαστεί καισαρική ή άλλες ακριβές κτηνιατρικές υπηρεσίες, και άλλα ($$$$)?

2) Τί θα γίνει αν πεθάνουν τα κουτάβια?
3) Τι θα γίνει εαν η σκύλα σου δεν είναι τελικά έγκυος ή κάνει αποβολή?

4) Τί θα κάνεις με τα 10 μηνών κουτάβια που δεν μπορείς να πουλήσεις, η να τα χαρίσεις, θα τα κάνεις ευθανασία? Έχεις κατάλληλες εγκαταστάσεις?

5) Τι θα γίνει εάν η σκύλα δεν ταΐζει τα κουτάβια? Είσαι έτοιμος να τα ταΐζεις κάθε 2 ώρες για τις επόμενες τρεις εβδομάδες?

6) Και το χειρότερο τι θα γίνει εάν η σκύλα σου πεθάνει στην γέννα? Θα άξιζε τον κόπο?

Οι μέρες περνάνε, και η σκύλα σου γεννάει τα κουτάβια χωρίς προβλήματα, Αλλά πάλι θα πρέπει να πας στον κτηνίατρο μέσα σε 24 ώρες μετά την γέννα. Μάλλον θα χρειαστεί ενέσεις για να αποφευχθούν μολύνσεις. ($$$$)

Τυχερέ. Η σκύλα σου έκανε 10 κουτάβια. Έχουν πάει 8 εβδομάδων και είναι έτοιμα να πάνε στα καινούργια τους σπίτια. Πρώτα πρέπει να τα πας στον κτηνίατρο. θα χρειαστούν εμβόλια, μικροτσίπ και τα απαραίτητα φάρμακα 10 Χ ($$$$).

Τώρα που είναι υγιή και έτοιμα να φύγουν, θα χρειαστείς έναν εκτροφέα για να δει πόσο θαυμάσια είναι τα κουτάβια σου και πόσο καλά τα πήγες με την πρώτη. Φυσικά, θα νομίζεις οτι είναι όλα εκθεσιακής ποιότητας και αξίζουν να πουληθούν σε τιμές εκθεσιακών σκύλων. Αλλά πάλι να είσαι έτοιμος για σου πούνε τα παρακάτω.

1) Το καλύτερο αρσενικό έχει μόνο έναν όρχι

2) Το δεύτερο καλύτερο έχει τα δάκτυλα έξω πολύ άσχημα (αλλά έχει 2 όρχεις).
3) Η όμορφη σκυλίτσα έχει πρόβλημα με τους σιαγόνες.

4) Η άλλη σκυλίτσα έχει σωστό δάγκωμα αλλά άσχημη πλάτη.

5) Η σκυλίτσα με το όμορφο κεφάλι έχει στραβά πίσω πόδια.

6) Υπάρχουν τέσσερα μέτρια κουτάβια που δεν έχουν τίποτα εξαιρετικό.

Υπάρχει ένα που είναι εκθεσιακής ποιότητας. Το εκθεσιακής ποιότητας θα το κρατήσεις γιατί το αγάπησαν τα παιδιά (άλλο ένα στόμα να ταΐσεις ($$$$).

Τώρα που έχεις αξιολογήσει και τιμολογήσει την γέννα είσαι έτοιμος να τα πουλήσεις. Αλλά είσαι τώρα γνώστης της φυλής αρκετά όσο οι αγοραστές νομίζουν ότι είσαι? Είσαι έτοιμος να απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την εκπαίδευση, εμβολιασμούς, διατροφή, περιποίηση κλπ?

Είσαι έτοιμος να απαντήσεις ερωτήσεις όχι μόνο στην πώληση αλλά και μήνες αργότερα όταν σε πάρουν μεσάνυχτα γιατί ο σκύλος έκανε εμετό? Θυμήσου είσαι τώρα ο εκτροφέας και η ευθύνη σου δεν σταματάει μόλις το κουτάβι περάσει την πόρτα. Μην περιμένεις ότι οι αγοραστές θα κάνουν ουρές για να πάρουν τα κουτάβια σου, μπορεί να περάσουν εβδομάδες ακόμα και μήνες μέχρι να τα δώσεις, και άλλα ($$$$).

Ελπίζουμε ότι εάν αποφασίσεις να ζευγαρώσεις την σκύλα σου θα το κάνεις σωστά και για τους σωστούς λόγους και μόνο, και θα βάλεις πολλή σκέψη και αγάπη στην απόφασή σου.


ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ ΠΟΥ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΛΟΓΩ ΑΝΕΥΘΥΝΗΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ. ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΚΑΤΗΛΗΞΕΙ ΕΤΣΙ.

(Αγνωστη συγγραφέας)

Απόδοση: Amalthea labradors.

© Amalthea Labradors 2019

Αφήστε μια απάντηση