Φροντιδα

Φροντίδα κουταβιού

Βούρτσισμα

Το βούρτσισμα διεγείρει τα φυσικά έλαια του δέρματος και των μαλλιών, εμποδίζει τους κόμπους στο τρίχωμα, και βοηθά να κρατήσετε το σκυλί σας καθαρό. Το τακτικό εβδομαδιαίο βούρτσισμα είναι απαραίτητο, και για ορισμένες φυλές (το Γιορκσάιρ είναι μόνο ένα παράδειγμα), αλλά ένα γρήγορο καθημερινό βούρτσισμα είναι ακόμα καλύτερο. Αν ο σκύλος σας φαίνεται πάντα ακατάστατος, βρώμικος, ή με μπερδεμένο τρίχωμα, το βουρτσίζετε!Βούρτσισμα γίνεται από το δέρμα από τα άκρα των τριχών, απαλά, σιγά-σιγά ώστε να μην τραυματίζουμε το δέρμα του, και μεθοδικά.

Ένα λάθος που οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν είναι να βουρτσίζουν μόνο τις άκρες των μαλλιών ή την άνω επιφάνεια, έτσι ώστε κόμποι σχηματίζονται κοντά στο δέρμα και σε ελάχιστο χρόνο το όμορφο κουτάβι πρέπει να κουρεύεται Το τακτικό βούρτσισμα με μια κατάλληλη χτένα είναι απαραίτητο για να κρατήσει το τρίχωμα του σκυλιού σας καθαρό, τακτοποιημένο, και χωρίς μπερδέματα.

Κοπή Nυχιών

Τα νύχια πρέπει να κόβονται τακτικά, αλλά αυτό διαφέρει από σκύλο σε σκύλο,επειδή τα νύχια τους αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς. Αν αθώες αλληλεπιδράσεις του σκύλου μαζί σας προκαλούν γρατσουνιές, έχετε αργήσει περίπου μιά εβδομάδα να τα κόψετε. Στα λευκά νύχια  είναι πιο εύκολο να δείτε το νεύρο από ότι στα μαύρα νύχια, είναι το ροζ τμήμα που διασχίζει το εσωτερικό του νυχιού.

Αν κοπεί νεύρο, θα προκαλέσει αιμορραγία, που σταματάει με σηπτική πούδρα αλλά πονάει και το κουτάβι δεν θα είναι ενθουσιασμένο να σας αφήσει να κόψετε τα νύχια του την επόμενη φορά! Ο Κτηνίατρος ή ο groomer σας μπορεί να σας δείξει πώς να κόβετε τα νύχια, ή εάν δεν θέλετε να το κάνετε θα πρέπει να το κάνουν αυτοί για εσάς.

Περιποίηση Αυτιών και ματιών

Χρησιμοποιώντας ένα καθαρό, υγρό πανί, σκουπίστε το εσωτερικό πτερύγιο του αυτιού του κουταβιού μία φορά την εβδομάδα. Το εσωτερικό του αυτιού έχει μια φυσική λεπτή επίστρωση κεριού που δεν πρέπει να αφαιρεθεί. Αν το αυτιά είναι πραγματικά βρώμικα (μια μεγάλη βόλτα σε ένα σκονισμένο δρόμο μπορεί να το κάνει), βρέξτε ένα κομμάτι γάζα ή βαμβάκι και σκουπίστε απαλά τη βρωμιά.Προσέξτε να μην πιέσετε τη βρωμιά περαιτέρω μέσα στο αυτί. Αν υπάρχει μια αποκρουστική οσμή ή υπερβολικό κερί, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας.

Ποτέ μην πάτε στο κανάλι του αυτιού με τίποτα, ούτε καν με μπατονέτα. Καθαρίστε την περιοχή γύρω από τα μάτια, χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι βαμβάκι βρεγμένο με καθαρό ζεστό νερό μία για κάθε μάτι. Σκουπίστε απαλά και ελέγξετε για την απαλλαγή βλέννας, υγιή βλέφαρα, και υγιή μάτια.

Περιποίηση Δοντιών

Τα πρώτα δόντια ή δόντια του κουταβιού πέφτουν, και τα μόνιμα δόντια  θα αρχίσουν να βγαίνουν περίπου 4 ή 5 μηνών, σε αυτήν την περίοδο τα ούλα του μπορεί να είναι ευαίσθητα. Πριν από τότε, συνηθίστε το κουτάβι σας να βάζετε τα δάκτυλά σας στο στόμα του. Σηκώστε απαλά τα χείλη του μία πλευρά κάθε φορά, και τρίψτε απαλά κατά μήκος των ούλων με το δάχτυλό σας τυλιγμένο σε ένα κομμάτι γάζα εμποτισμένο με νερό. Όταν δέχεται αυτό, προσθέστε λίγο σκυλίσια οδοντόκρεμα στην γάζα. Οι ανθρώπινη οδοντόκρεμα είναι επιβλαβής για τα σκυλιά.

Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες οδοντόκρεμες σκυλιών στην αγορά.Τα δόντια πρέπει να βουρτσίζονται δύο φορές την εβδομάδα για να διατηρηθεί η υγεία των δοντιών (τα οδοντικά προβλήματα είναι πολύ ακριβά για τη θεραπεία!). Το βούρτσισμα, σας επιτρέπει επίσης να ελέγχετε την κατάσταση στου στόματος του. Με τα μόνιμα δόντια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κανονική μαλακή οδοντόβουρτσα, υπάρχουν ειδικά και αυτές για τα σκυλιά. Ή μπορείτε απλά να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε γάζα.

Μπάνιο με Σαμπουάν

Μπορείτε να κάνετε μπάνιο με σαμπουάν ένα νεαρό κουτάβι, αλλά είναι καλύτερα να μην το κάνετε εκτός εαν υπάρχει βάσιμος λόγος, όπως κάτι επικίνδυνο ή πολύ βρώμικο τρίχωμα. Πρώτα να βουρτσίσετε καλά το τρίχωμα του σκυλιού. Οι κόμποι θα είναι αδύνατο να ξεμπερδέψουν αργότερα. Κατόπιν βάλτε ένα κομμάτι βαμβάκι σε κάθε αυτί για να κρατήσει το νερό έξω. Χρησιμοποιήστε αρκετά ζεστό νερό (η θερμοκρασία του σώματος του κουταβιού είναι υψηλότερη από το δικό σας) και να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα σαμπουάν ειδικό για κουτάβια. Βουρτσίστε το τρίχωμα προσεκτικά καθώς στεγνώνει για να αποφύγετε τους κόμπους.

Το συχνό λούσιμο καταστρέφει τα φυσικά έλαια στο τρίχωμα του σκύλου και μπορεί να οδηγήσει σε ξηροδερμία και προβλήματα. Με καλές συνήθειες καλλωπισμού, συμπεριλαμβανομένων ξέπλυμα σε λασπωμένα πόδια, τα περισσότερα σκυλιά δεν χρειάζονται μπάνιο με σαμπουάν περισσότερο από μία ή δύο φορές το χρόνο. Η εξαίρεση είναι οποιαδήποτε από τις μακρύτριχες φυλές, ιδιαίτερα εκείνων που απαιτούν επαγγελματικό κούρεμα.

Οι ψύλλοι

Οι ψύλλοι είναι ένας κοινός εχθρός του περιβάλλοντος των ανθρώπων και των ζώων. Παρά τον μεγάλο αριθμό προϊόντων στην αγορά για να απαλλάξουμε το σκυλί, το σπίτι και τον κήπο από τον επιβλαβή αυτόν οργανισμό, ο ψύλλος συνεχίζει να αναπτύσσεται. Η θεραπεία στο σκυλί θα το ανακουφίσει και θα αναστέλλει την περαιτέρω ανάπτυξη των αυγών ψύλλων και των προνυμφών. Ωστόσο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι στην πραγματικότητα δύο πράγματα ταυτόχρονα: καθαρίσετε το σπίτι σας και το σκυλί σας

Τα τσιμπούρια

Τα τσιμπούρια πλησιάζουν με γοργούς ρυθμούς με τους ψύλλους σε πολλές περιοχές της χώρας, και είναι οι φορείς της νόσου Lyme, η οποία μολύνει τα σκυλιά και τους ανθρώπους. Το πρώτο σημάδι της νόσου του Lyme είναι μια στρογγυλή κόκκινη κηλίδα στο δέρμα, το οποίο μπορεί κανείς εύκολα να το δει σε ένα άτομο, αλλά όχι σε ένα σκύλο. Τα επόμενα συμπτώματα είναι πυρετός, λήθαργος, και πρησμένες αρθρώσεις με έντονο πόνο . Ελέγξτε με τον κτηνίατρό σας εάν οποιαδήποτε από αυτά τα πράγματα είναι προφανή, ιδίως όταν συμβαίνουν, αφού έχετε αφαιρέσει ένα τσιμπούρι. Με κατάλληλα αντιβιοτικά είναι επιτυχής η θεραπεία της νόσου του Lyme.

Τροφές που είναι βλαβερές ή και θανατηφόρες για τα σκυλιά

Πολλά γνωστά είδη τροφών μπορούν να βλάψουν την υγεία του σκυλιού σας. Κάποια από αυτά που έχουμε καταγράψει παρακάτω θα σας εκπλήξουν. Κάποια άλλα δεν θα τα χρησιμοποιούσε κανένας ευσυνείδητος ιδιοκτήτης, άλλα πρέπει να τα χειρίζεστε με προσοχή. Τέλος, υπάρχουν και αυτά που πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε περιορισμένες δόσεις.

Τα αβοκάντο έχουν τοξικές ιδιότητες για τα σκυλιά. Προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα, αφύσικες συγκεντρώσεις υγρών στο στήθος, στην καρδιά ή στο ήπαρ, και παγκρεατίτιδα.
Τα κρεμμύδια καταστρέφουν τα κόκκινα αιμοσφαίρια και προκαλούν αναιμία, γενική αποδυνάμωση, και προβλήματα στην αναπνοή. Προκαλούν μακροχρόνιες βλάβες, έστω και σε μικρές ποσότητες. Αυτό ισχύει για όλα τα κρεμμύδια, σε όλες τις μορφές, ωμά ή μαγειρεμένα.

Μεγάλες ποσότητες σκόρδου έχουν τις ίδιες επιπτώσεις. Οι σταφίδες και τα σταφύλια είναι εξαιρετικά επικίνδυνα, αφού καταστρέφουν τα σκυλίσια νεφρά. Προκαλούν θάνατο έστω και σε μικρές ποσότητες. Ακόμα και εάν το σκυλί δεν πεθάνει με μία δόση, μερικά σταφύλια κάθε λίγες μέρες είναι επαρκούν για έναν αργό θάνατο.

Οι ντομάτες προκαλούν αρρυθμία και τρέμουλο. Το φυτό είναι πιο επικίνδυνο, αλλά και ο καρπός είναι βλαβερός για τα σκυλιά. Τα υπόλοιπο φυτό είναι δηλητηριώδες και για τους ανθρώπους. Στα σκυλιά προκαλεί τρέμουλο, κρίσεις και καρδιακές αρρυθμίες. Η καφεΐνη (το ρόφημα, η σκόνη, και σε τσάι) ερεθίζει το κεντρικό νευρικό και το καρδιακό σύστημα, και προκαλεί εμετό, αϋπνία, αυξημένο παλμό, αλλά και θάνατο μέσα σε μερικές ώρες.

Προϊόντα αδυνατίσματος που περιέχουν το συστατικό Xylitol προκαλούν ξαφνική πτώση στο ζάχαρο του αίματος, και οδηγούν σε κατάθλιψη, έλλειψη συγχρονισμού και κρίσεις. Θα πρέπει να προσφέρετε άμεση φροντίδα, ειδάλλως…

Τα Macadamia προκαλούν γενική εξασθένιση, τρέμουλο και παράλυση. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως είναι προσωρινά. Τα καρύδια είναι δηλητηριώδη για τα σκυλιά. Η σοκολάτα προκαλεί κρίσεις, κόμμα, ή και θάνατο. Η σοκολάτα της κουζίνας είναι η πιο επικίνδυνη. Όσο πιο σκούρο το χρώμα, τόσο μεγαλύτερος ο βαθμός επικινδυνότητας Αλλά οποιαδήποτε σοκολάτα σκοτώνει σε συγκεκριμένη ποσότητα. Λίγη σοκολάτα είναι αρκετή για δηλητηρίαση, και τα περισσότερα σκυλιά ευχαρίστως τρώνε πολύ περισσότερη, όταν τους δοθεί η ευκαιρία. Τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται αμέσως, ωστόσο ο θάνατος μπορεί να εκδηλωθεί ύστερα από ένα εικοσιτετράωρο.

Τα σοκολατένια ροφήματα είναι λιγότερο επικίνδυνα, αφού έχουν μικρότερη πυκνότητα από καθαρή σοκολάτα. Τα κουκούτσια μήλου, κερασιού, ροδάκινου, βερίκοκου, αλλά και το σκέτο ροδάκινο, περιέχουν υδροκυάνιο, το οποίο είναι δηλητηριώδες Μεγάλες ποσότητες αλατιού προκαλούν προβλήματα στα νεφρά. Επίσης, οι μεγαλόσωμες ράτσες που καταναλώνουν πολύ αλάτι, κι’ έπειτα μεγάλες ποσότητες νερού, παρουσιάζουν φούσκωμα στο στομάχι, το οποίο είναι θανατηφόρο χωρίς άμεση ιατρική περίθαλψη.

Το ζαμπόν και το μπέικον περιέχουν πολύ αλάτι και λίπος και προκαλούν παγκρεατίτιδα Στα μεγαλόσωμα σκυλιά που πίνουν πολύ νερό, μερικές φορές εμφανίζεται φούσκωμα του στομαχιού. Δηλαδή, το στομάχι γεμίζει με δυσάρεστα αέρια και τελικά παραμορφώνεται, με αποτέλεσμα έναν επίπονο θάνατο.

Το ωμό συκώτι και οι μεγάλες ποσότητες μαγειρευτό συκώτι(περισσότερες από τρεις μερίδες την εβδομάδα) προκαλούν επικίνδυνη αύξηση βιταμίνης Α. Οι επιπτώσεις είναι παραμορφωμένα οστά, ραγδαία και επικίνδυνη ανάπτυξη των οστών στη σπονδυλική στήλη και στους αγκώνες, αλλά και ανορεξία. Ελέγξτε τα συστατικά της τροφή που δίνετε στο σκυλί και σιγουρευτείτε ότι δεν περιέχει συκώτι, εάν σκοπεύετε να το ταΐζετε ξεχωριστά.

Τα φυσικά μανιτάρια προκαλούν πόνο, υπερβολική παραγωγή σάλιου, ζημιά στα νεφρά, εμετό, διάρροια, συσπάσεις, κόμμα, ή και θάνατο. Το ωμό αυγό περιέχει μία ουσία, την αβιδίνη, η οποία εξαντλεί τα αποθέματα βιοτίνης (Βιταμίνη Β) στο σκυλίσιο οργανισμό. Η βιοτίνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του σκυλιού και την υγεία του τριχώματος. Η έλλειψη οδηγεί στην ατροφία του τριχώματος, στη γενική εξασθένιση, καθυστερημένη ανάπτυξη, και στη παραμόρφωση των ιστών.

Το σιτάρι είναι κάπως βλαβερό και δεν πρέπει να αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφής. Το ρύζι είναι αβλαβές σε μικρές ποσότητες. Τα εύθραυστα κόκαλα προκαλούν μεγάλες βλάβες και συχνά θάνατο στα εσωτερικά όργανα του σκυλιού. Ο σκυλίσιος οργανισμός δεν χωνεύει εύκολα τα λαχανικά (καρότα, πράσινα φασόλια, μαρούλι, πατάτες), σε οποιαδήποτε ποσότητα. Οι φλούδες της πατάτας και οι πράσινες πατάτες είναι επικίνδυνες. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν πολύ λίπος, το οποίο προκαλεί παγκρεατίτιδα, δημιουργία οξέων στο στομάχι και διάρροια. Μικρές ποσότητες γιαουρτιού με λίγα λιπαρά είναι εντάξει.

Τα νομίσματα από το 1980 μέχρι και τα σημερινά αποτελούνται εν μέρει από ψευδάργυρο, στοιχείο που οποίο νεφρική ανεπάρκεια και ζημιά στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η κατανάλωση ενός και μόνο νομίσματος (από σκυλί), προκαλεί ασθένεια ή και θάνατο, εάν δεν αποβάλλει τα νόμισμα από τον οργανισμό του εγκαίρως.

Κιτ πρώτων βοηθειών

• Αντιβιοτική αλοιφή
• Αντισηπτικό και αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια καθαρισμού
• Zantac (αντιόξυνο)
• Βαμβάκι
• Eλαστικοί επίδεσμοι
• Eξτρα λουρί και κολάρο
• Hansaplast σε διάφορα πλάτη
• Eπίδεσμο γάζα ρολό
• Γάντια Latex
• Betadine
• Φίμωτρο
• Νυχοκόπτης
• Στυλό, μολύβι και χαρτί για σημειώσεις και κατευθύνσεις
• Ercefuryl – Αντιμετώπιση διάρροιας
• Frontline – Αντιμετώπιση εξωπαράσιτα ψύλλοι & τσιμπούρια
• Ψαλίδι
• Παραμάνες
• Κιτ για δάγκωμα φιδιού
• Αποστειρωμένος Φυσιολογικός Ορός για Πλύσεις Οφθαλμών
• Θερμόμετρο (ορθού)

© Amalthea Labradors 2019

Αφήστε μια απάντηση