Εκπαίδευση Κλουβιού | Crate training

Εκπαίδευση Κλουβιού για κουτάβια

H ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΛΟΥΒΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΤΑΒΙ ΣΑΣ

Για να αποφύγετε λερώματα σε όλο το σπίτι ή ανεπιθύμητες ενέργειες εκ μέρους του (πάντα άθελα του) όταν εσείς δεν το επιβλέπεται, π.χ. παίρνει τα παπούτσια σας, τραβάει τα τραπεζομάντιλα σας κ.λ.π.- γενικά οτιδήποτε μπορεί να του τραβήξει την προσοχή) περιορίστε το σ’ ένα ειδικό κλουβί μεταφοράς.

Σ’ αυτόν τον χώρο, λοιπόν, το κουτάβι σας θα τρώει, θα κοιμάται και θα περιμένει κάποιες ώρες, που εσείς δεν μπορείτε να ασχοληθείτε μαζί του και να τον επιβλέπεται. Έχετε πάντα νερό στη διάθεσή του και κάποιο κόκκαλο από πετσί για να απασχολείται.

Τα σκυλιά όπως και τα παιδιά βαριούνται. Αποφεύγετε να του δίνετε πολλά παιχνίδια. Ένα κόκκαλο είναι αρκετό για μέσα στο χώρο του. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάποιο άλλο παιχνίδι ή ειδικό σχοινί από pet shop για να παίζετε μαζί του. Μετά φυλάξτε το. Μην το αφήνετε στο χώρο του, γιατί όταν θα βγαίνει έξω από αυτόν θα αναζητά καινούργια πράγματα για να παίζει, πράγματα που δε θα του ανήκουν.

Στην αρχή, όταν πρωτοβάζεται το κουτάβι σας στο χώρο του, μάλλον θα αρχίσει να διαμαρτύρεται έντονα. Μη δώσετε σημασία και προπάντων μή το βγάλετε από εκεί την ώρα που κλαίει. Θα έχετε χάσει όλο το παιχνίδι. Το κουτάβι σας αντιλαμβάνεται οτι με το να διαμαρτύρεται κερδίζει αυτό που θέλει εκείνη τη στιγμή.

Φροντίστε πριν το βάλετε στο χώρο του να το εξαντλήσετε με το παιχνίδι ή με την βόλτα(μετά τον τρίτο μήνα).

Φροντίστε ακόμα να έχει λερώσει πρίν το βάλετε μέσα.

Σε καμία περίπτωση το κουτάβι δεν πρέπει να συνδυάσει το χώρο του με τιμωρία.

Ποτέ μη το βάλετε εκεί, επειδή έκανε κάτι που δεν σας άρεσε. Πάντα θα του λέτε να πάει “σπίτι” του με ωραίο, ήρεμο τόνο και θα το συνδυάζετε με την ώρα του φαγητού του ή θα του δίνετε κάποια λιχουδιά.

Μήν του μιλάτε όταν είναι εκεί μέσα και ούτε κάν να το κοιτάτε, όταν θα προσπαθεί να κλέψει μιά ματιά σας.

Τα σκυλιά είναι πολύ τυπικά σαν ζώα.

Εφαρμόζοντας πάντα την ίδια συμπεριφορά το σκυλί μαθαίνει να υπακούει στους κανόνες σας. Τα κουτάβια είναι όπως και εμείς: Μαθαίνουν από τα λάθη τους, μαθαίνουν από τις επιτυχίες τους. Π.χ. αν ένα σκυλί κάψει τη μουσούδα του στη φωτιά, δεν πρόκειται να ξαναπλησιάσει.

Εάν γαβγίσει για να αποσπάσει την προσοχή και κανείς δεν του δίνει σημασία, κάποια στιγμή τα παρατάει.

ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΛΕΡΩΜΑ

 

Βγάζετε το κουτάβι σας βόλτα σε τακτά χρονικά διαστήματα:

Το πρωί όταν ξυπνήσετε

Το βράδυ πρίν κοιμηθείτε

Μετά από κάθε γεύμα

Μετά από παιχνίδι

Μετά από κάποια υπερδιέγερση, π.χ. όταν έχουν έρθει καινούργιοι επισκέπτες στο σπίτι.

Οπλιστείτε με υπομονή και δείξτε κατανόηση σε αυτό το στάδιο, που άλλωστε κρατάει λίγο διάστημα, εφ’οσον δείξετε την ανάλογη τυπικότητα.

Σημαντικό είναι να επιβραβεύσουμε το λέρωμά του εκεί που θέλουμε με μεγάλο ενθουσιασμό.

Εάν πάλι λερώσει κάπου που εμείς δε θέλουμε και είμαστε παρόντες του φωνάζουμε έντονα.

Εάν δεν είμαστε παρόντες δεν του λέμε τίποτα, γιατί απλούστατα δε καταλαβαίνει οτι η επίπληξη αφορά μία πράξη που έκανε πρίν από λίγα λεπτά ή ώρες.

Να θυμάστε ότι το κουτάβι πρέπει να παίζει όσο γίνεται πιο πολύ και να γνωρίζει πολλές διαφορετικές καταστάσεις. Αυτό αυξάνει τη νοημοσύνη του.

© Amalthea Labradors 2019

Αφήστε μια απάντηση