Εκπαιδευση κλουβιου

Η εκπαίδευση του κλουβιού


Εκπαίδευση κλουβιού για κουτάβια. Ένα κλουβί μεταφοράς ή ένα μεταλλικό κλουβί από πετ σοπ, είναι ένα εργαλείο εκπαίδευσης, και καθόλου “σκληρή μεταχείριση” όπως μερικοί νομίζουν. Υπάρχουν δύο είδη κουτιών που είναι δημοφιλή, το ένα είναι πλαστικό και κατάλληλο για μεταφορά, το είδος που απαιτούν οι αερογραμμές.
Το δεύτερο είναι βαρύ, με μεταλλικό σύρμα. Όποιο και να διαλέξετε, πρέπει να έχει αρκετό χώρο για το σκυλί, ώστε να μπορεί να στέκεται, να ξαπλώνει και να γυρίζει.

Εξοικειώστε το κουτάβι με το κουτί, ανοίγοντας την πόρτα και πετώντας μέσα μία λιχουδιά, επίσης μπορείτε να βάλετε μέσα στο κλουβί ένα Kong γεμάτο με λιχουδιές για να απασχολείται. Επιτρέψτε στο κουτάβι να μπαίνει και να βγαίνει από το κουτί όπως επιθυμεί, για να εξετάσει και να αγαπήσει αυτό το περιβάλλον. Αφού επαναλάβετε την διαδικασία με τις λιχουδιές μερικές φορές, κλείστε την πόρτα και αφήστε την κλειστή για μερικά λεπτά. Αφήστε το κουτάβι έξω μόνο εάν μείνει ήσυχο. Εάν αρχίσει και κάνει φασαρία, μήν του επιτρέψετε να βγει, γιατί έτσι θα του μαθαίνατε οτι μπορεί να κάνει φασαρία για να του δώσετε αυτό που θέλει.

Το κλουβί εξυπηρετεί την ανάγκη του σκύλου για ησυχία και ασφάλεια, όπως ακριβώς εξυπηρετεί τον λύκο η ασφάλεια της φωλιάς του. Αυτό θα είναι το σπιτάκι του σκύλου, η θέση του είναι μέσα στο σπίτι και όχι σε αυλή, μπαλκόνι ή ταράτσα. Στο κλουβί θα κοιμάται το κουτάβι το βράδυ, το μεσημέρι, και τις ώρες που δεν μπορούμε να το επιβλέπουμε, πχ όταν πάμε στο σινεμά ή σούπερ μάρκετ. Η εκπαίδευση του κλουβιού για μερικούς είναι μια εύκολη υπόθεση και για άλλους εφιάλτης. Αυτό εξαρτάται απο την προσωπικότητα του σκυλιού αλλά και του ιδιοκτήτη.

Η είσοδος στο κλουβί για το κουτάβι πάντα πρέπει να συνδυάζεται με κάτι ευχάριστο πχ τάισμα ή λιχουδιά. Του λέμε να πάει σπίτι του με ήρεμο, σταθερό και ευχάριστο τόνο, συνδυάζοντας το με λιχουδιά ή φαγητό. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τιμωρία, γιατί τότε χάνουμε κάθε πιθανότητα για σωστή εκμάθηση.

Αυτά που θα πρέπει να προσέχουμε είναι:

Nα έχει ήδη λερώσει πριν το βάλουμε μέσα ώστε να μην έχει ανάγκη να διαμαρτυρηθεί για να πάει να κάνει την ανάγκη του.
Όταν είναι ώρα να πάει έξω, ειδικά το πρωί έχουμε σαν δεδομένο οτι θα κάνει την ανάγκη του άμεσα, άρα πρέπει κατευθείαν να το βάλουμε στον χώρο που μπορεί να λερώσει.
Ποτέ μην το αφήνετε μέσα στο κλουβί για παραπάνω από τέσσερις ώρες, εκτός όταν κοιμάστε την νύχτα, οπότε το κουτί θα είναι δίπλα στο κρεβάτι σας. Το κουτάβι θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να μάθει να συγκρατεί την ανάγκη του, άρα θα είναι απαραίτητο να το αφήνετε έξω όποτε χρειαστεί.
Τα κουτάβια έχουν χωρητικότητα ουροδόχου κύστης 45 λεπτά στις τρεις εβδομάδες, 75 λεπτά στις οκτώ εβδομάδες, 90 λεπτά στις δώδεκα εβδομάδες και δύο ωρών σε 18 εβδομάδες.

Απελευθερώνοντας το κουτάβι σας κάθε ώρα σας προσφέρει μια ωριαία ευκαιρία να ανταμείψετε το σκυλί σας για τη χρήση της περιοχής που έχει οριστεί σαν τουαλέτα, εκτός φυσικά όταν κοιμάται το βράδυ. Εαν γκρινιάξει το βράδυ γιατί πρέπει να κάνει την ανάγκη του, τότε το πάμε γρήγορα στο σημείο που έχουμε ορίσει σαν τουαλέτα και αμέσως μετά πίσω στο κλουβί του γιατί δεν θέλουμε να του γίνει συνήθεια να μας ξυπνά το βράδυ για να παίξει.

Το κλουβί του κουταβιού δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν τιμωρία, για αυτό φροντίστε να αφήσετε μερικά παιχνίδια για να απασχολείται το κουτάβι ενώ βρίσκεται εκεί μέσα. Τα φτηνά πλαστικά παιχνίδια συχνά κομματιάζονται με την χρήση και δεν είναι απίθανο κάποιο κομμάτι να καταλήξει στο στομάχι του κουταβιού, γι’ αυτό προμηθευτείτε κατάλληλα παιχνίδια από Pet Shop.

Στην αρχή, όταν πρωτοβάλλετε το κουτάβι σας στο κλουβί του, μάλλον θα αρχίσει να διαμαρτύρεται έντονα. Mη δώσετε σημασία και προπάντων Mη το βγάλετε από εκεί την ώρα που κλαίει. Θα έχετε χάσει όλο το παιχνίδι. Το κουτάβι σας αντιλαμβάνεται ότι με το να διαμαρτύρεται κερδίζει αυτό που θέλει εκείνη τη στιγμή. Φροντίστε πριν το βάλετε στο χώρο του να το εξαντλήσετε με το παιχνίδι ή με την βόλτα (μετά τον τρίτο μήνα). Φροντίστε ακόμα να έχει λερώσει πριν το βάλετε μέσα.

Σε καμία περίπτωση το κουτάβι δεν πρέπει να συνδυάσει το χώρο του με τιμωρία. Ποτέ μη το βάλετε εκεί, επειδή έκανε κάτι που δεν σας άρεσε. Πάντα θα του λέτε να πάει “σπίτι” του με ωραίο, ήρεμο τόνο και θα το συνδυάζετε με την ώρα του φαγητού του ή θα του δίνετε κάποια λιχουδιά.

Όταν δεν είστε στο σπίτι

περιοχή περιορισμού κουταβιού
περιοχή περιορισμού κουταβιού

Το κουτάβι σας πρέπει να περιορίζεται σε ένα αρκετά μικρό playroom (μακροπρόθεσμη ζώνη περιορισμού), για παράδειγμα, στην κουζίνα, μπάνιο, βοηθητικό δωμάτιο, ή τμήμα του δωματίου. Συμπεριλάβετε ένα άνετο κρεβάτι, ένα μπολ με καθαρό νερό, άφθονα μασητήρια (προϊόντα Κονγκ και αποστειρωμένα κόκαλα γεμιστά με λιχουδιές), και μια τουαλέτα στην πιο μακρινή γωνία από το κρεβάτι του. Ο σκοπός της μακροπρόθεσμης περιοχής περιορισμού είναι διττός:
1. Για να αποφύγετε τα λάθη γύρω από το σπίτι
2. Για να μεγιστοποιηθεί η πιθανότητα ότι το κουτάβι σας θα μάθει να χρησιμοποεί την τουαλέτα, να μάθει να μασάει μόνο τα δικά του παιχνίδια, και να κάθεται ήρεμα και ήσυχα (χωρίς γάβγισμα).

Σε όλους τους ιδιοκτήτες είναι περιστασιακά αναγκαίο να αφήσουν το κουτάβι στο σπίτι μόνο του. Έτσι, πριν χρειαστεί να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να το διδάξετε πώς να διασκεδάζει τον εαυτό του κατάλληλα, όταν μένει μόνο, όπως παράδειγμα με τα το γεμιστά μασητήρια, και μαθαίνοντας τα πώς να απολαύσουν τη δική τους παρέα, χωρίς να γίνονται ανήσυχα ή αγχωμένα. Ο σκύλος είναι ένα πολύ κοινωνικό ζώο και ως εκ τούτου απαιτεί την κατάλληλη προετοιμασία για να περάσει λίγο από το χρόνο μόνο του σε απομόνωση.

Καθίστε δίπλα στο κλουβί του κουταβιού σας ή ακριβώς έξω από το playroom και απασχοληθείτε με το διάβασμα βιβλίου, τον υπολογιστή ή βλέποντας τηλεόραση. Αγνοείστε εντελώς το κουτάβι εάν γαβγίζει, αλλά κάθε φορά που σταματάει να γαβγίζει, να το επαινήτε αμέσως ήρεμα και να προσφέρετε μια κροκέτα. Μετά από έξη επαναλήψεις, να αυξήσετε σταδιακά τον χρόνο ησυχίας που απαιτείτε για κάθε κροκέτα, δύο δευτερόλεπτα, τρία δευτερόλεπτα πέντε, οκτώ, δεκαπέντε, είκοσι, κ.λπ. Στη συνέχεια, σε τακτά χρονικά διαστήματα επαινέστε και επιβραβεύστε το κουτάβι σας κάθε λίγα λεπτά αν εξακολουθεί να αναπαύεται ήσυχα.

Σίγουρα δεν υποστηρίζω το να αφήνεις τα κουτάβια μόνα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αλλά αυτό είναι ένα γεγονός της σύγχρονης ζωής οτι πολλοί ιδιοκτήτες κουτάβι φεύγουν από το σπίτι κάθε μέρα γιατί δουλεύουν για να ζουν, έτσι είναι απόλυτα δίκαιο να προετοιμάσετε το κουτάβι σας για αυτό.

ΣYNOΨIZONTAΣ THN EKΠAIΔEYΣH
Περιορίστε το κουτάβι σε ένα κλουβί τις ώρες που δεν μπορείτε να το επιβλέψετε.
Βγάζετε το κουτάβι σας βόλτα σε τακτά χρονικά διαστήματα:
Το πρωί όταν ξυπνήσετε
Το βράδυ πριν κοιμηθείτε
Μετά από κάθε γεύμα
Μετά από παιχνίδι
Μετά από κάποια υπερδιέγερση, π.χ. όταν έχουν έρθει καινούργιοι επισκέπτες.

Οπλιστείτε με υπομονή και δείξτε κατανόηση σε αυτό το στάδιο, που άλλωστε κρατάει λίγο διάστημα, εφ’οσον δείξετε την ανάλογη τυπικότητα. Σημαντικό είναι να επιβραβεύσουμε το λέρωμα του εκεί που θέλουμε με μεγάλο ενθουσιασμό.
Εάν πάλι λερώσει κάπου που εμείς δε θέλουμε και είμαστε παρόντες του φωνάζουμε έντονα. Εάν δεν είμαστε παρόντες δεν του λέμε τίποτα, γιατί απλούστατα δε καταλαβαίνει ότι η επίπληξη αφορά μία πράξη που έκανε πριν από λίγα λεπτά ή ώρες.
Να θυμάστε ότι το κουτάβι πρέπει να παίζει όσο γίνεται πιο πολύ και να γνωρίζει πολλές διαφορετικές καταστάσεις. Αυτό αυξάνει τη νοημοσύνη του.

Εκπαίδευση με CLICKER

Η χρήση του clicker σαν μέθοδος εκπαίδευσης είναι αρκετά δημοφιλής. Σε αυτή τη μέθοδο ο εκπαιδευτής θα πρέπει να κάνει χρήση ενός μικρού πλαστικού κουτιού με ένα μεταλλικό κουμπί που κάνει ένα χαρακτηριστικό ήχο κλικ κάθε φορά πατάτε το κουμπί. Η εκπαιδευτική μέθοδος είναι απλή και θεωρείται μέθοδος της θετικής εκπαίδευσης.

Τι πρέπει να κάνετε. Αποφασίστε σχετικά με μια συγκεκριμένη συμπεριφορά που θέλετε να διδάξετε ή να ενισχύετε το σκυλί σας να κάνει. Μια σειρά από συμπεριφορές / ενέργειες έρχονται φυσικά για το σκύλο όπως το να κάθονται, να τρώνε, να στέκονται, να γαβγίζουν κ.λπ. και αυτά πρέπει ακριβώς να ενισχυθούν έτσι ώστε το σκυλί σας να ξέρει πότε θέλετε να κάνει τι. Διάφορες άλλες δράσεις, όπως πέσε κάτω, δώσε χέρι, ξάπλωσε κλπ δεν έρχονται φυσικά με το σκυλί και θα πρέπει να διδαχτούν.

Το Clicker μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνουμε και τα δύο. Το Clicker λειτουργεί σύμφωνα με τις βασικές αρχές των τηλεφωνητών, συσχετίζοντας τον ήχο του clicker με μια λιχουδιά που αρέσει ιδιαίτερα στον σκύλο. Τώρα το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε το clicker να διατάξετε το σκυλί να κάνει κάτι που θέλετε, το σκυλί δεδομένου ότι συσχετίζει τον ήχο του clicker με το φαγητό, αμέσως εκτελεί και η εκπαίδευση έγινε.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα για να δούμε τη μέθοδο καλύτερα, ας υποθέσουμε ότι θέλετε να διδάξετε το σκυλί να κάθεται, να βάλετε ένα μπισκότο μπροστά στη μύτη του σκύλου σας, του λέτε κάτσε, και στη συνέχεια να το σηκώσετε προς τα πάνω, ο σκύλος θα ακολουθήσει προφανώς την κίνηση του μπισκότου με τη μύτη του και τότε φυσικά θα κάτσει στο πάτωμα. Τώρα ακριβώς κάνετε το κλικ σας, του δίνετε το μπισκότο, και λέτε μπράβο.

Συνεχίστε να το κάνετε αυτό για λίγο μέχρι το σκυλί αρχίζει να συνδυάζει το κλικ με το φαγητό μέχρι να μάθει να κάθετε με το κλικ χωρίς να το δελεάσετε με λιχουδιές. Τώρα να το διδάξετε άλλη συμπεριφορά, αλλά να θυμάστε να χρησιμοποιείτε το κλικ μόνο όταν το ίδιο το σκυλί σας προσφέρει τη συμπεριφορά διαφορετικά το κλικ δεν θα μπορεί να συνδεθεί με τίποτα στο κεφάλι του σκύλου και ο ίδιος θα είναι σε σύγχυση σχετικά με το τι σημαίνει.

Οποιοδήποτε είδος εκπαίδευσης είναι μια επίπονη και αυστηρή διαδικασία και χρειάζεται χρόνο και υπομονή. Αν και η μέθοδος εκπαίδευσης με κλίκερ έχει ένα υψηλό ποσοστό επιτυχίας μπορεί να μην λειτουργήσει για ορισμένους σκύλους, και αν δείτε ότι δεν λειτουργεί για το σκυλί σας θα είναι καλά να χρησιμοποιήσετε κάποια άλλη τεχνική για να του μάθετε τα κόλπα.

© Amalthea Labradors 2019

Αφήστε μια απάντηση