Υγεια

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΚΟΥΤΑΒΙΟΥ


Κτηνιατρική εξέταση

Η πρώτη επίσκεψη στον κτηνίατρο πρέπει να γίνει γρήγορα μετά την απόκτηση του κουταβιού. Είναι απαραίτητη για ένα γενικό checkup. Ο κτηνίατρος θα αξιολογήσει την γενική εικόνα του κουταβιού και θα προγραμματίσει τους επόμενους εμβολιασμούς και αποπαρασιτώσεις. Θα ελέγξει για παράσιτα, την σκελετική αρτιότητα για λοιμώδεις ασθένειες, θα ελέγξει τα αυτιά, εαν έχουν κατέβει οι όρχεις στο οσχέο, την καρδιακή λειτουργία και γενικές ανωμαλίες στο στόμα και την μύτη.

Εαν ο κτηνίατρος παρατηρήσει κάποια προβλήματα δεν σημαίνει απαραίτητα οτι το κουτάβι πρέπει να επιστραφεί αλλά καλό θα είναι να γνωρίζουμε τα πιθανά προβλήματα υγείας που μπορούν να παρουσιαστούν στο μέλλον.

Να είστε προσεκτικοί

Τα κουτάβια πρίν έχουν πλήρως εμβολιαστεί, μπορούν να μολυνθούν με σοβαρές ασθένειες μυρίζοντας τα ούρα ή τα κόπρανα μολυσμένων σκύλων. Ποτέ μην αφήνετε το ανεμβολίαστο κουτάβι σας στο έδαφος όπου άλλα σκυλιά μπορεί να έχουν αφοδεύση. Μπορείτε να πάρετε το κουτάβι σας για βόλτες με το αυτοκίνητο και να επισκεφτείτε φίλους, αλλά πάντα κουβαλώντας αγκαλιά το κουτάβι σας από το σπίτι για να αυτοκίνητο, και το αντίστροφο.

Φυσικά, αυτές οι προφυλάξεις εφαρμόζονται επίσης στις επισκέψεις στο κτηνιατρείο. Το έδαφος αμέσως έξω από την πόρτα της κλινικής και του δαπέδου της δωματίου αναμονής είναι δύο από τις πιο πιθανές μολυσμένες περιοχές. Κουβαλήστε το κουτάβι σας από το αυτοκίνητο στην κλινική και να το κρατάτε αγκαλιά στην αίθουσα αναμονής. Καλύτερα ακόμα, να κρατήσετε το κουτάβι σας μέσα στο αυτοκίνητό σας μέχρι να έρθει η ώρα για την εξέταση του.

Προληπτική φροντίδα και εμβολιασμοί

Τα τελευταία χρόνια οι εμβολιασμοί έχουν γίνει θέμα αντικρουόμενων απόψεων, αλλά οι πρώτοι εμβολιασμοί του κουταβιού είναι απολύτως απαραίτητοι. Οι ασθένειες που προστατεύουν οι εμβολιασμοί περιλαμβάνουν:

 • Παρβοιός – Parvovirus: O παρβοιός μπορεί να θεραπευτεί αλλά απαιτεί μακροχρόνια νοσοκομειακή περίθαλψη και αρκετά κουτάβια δεν επιβιώνουν. Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος.
 • Λεπτοσπείρωσις – Leptospirosis: Ιδιαίτερα συστήνεται σε σκυλιά με πολλές δραστηριότητες εκτός σπιτιού.
 • Nόσος του Carre – Canine distemper: O ιός συνεχίζει να εμφανίζεται και όλα τα κουτάβια πρέπει να είναι προστατευμένα.
 • Λοιμώξεις αναπνευστικού – Parainfluenza: Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές απο σκύλο σε σκύλο.
 • Λύσσα – Rabies: H νόσος είναι θανατηφόρα και μπορεί να μεταδωθεί και στον άνθρωπο. Είναι υποχρεωτικός εμβολιασμός και απαιτείται για όλα τα σκυλιά. Η πρώτη δόση γίνεται μεταξύ 3 με 6 μηνών, και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Άλλα εμβόλια είναι επίσης διαθέσιμα όπως Lyme και Giardia. Μιλήστε με τον κτηνίατρο σας για το εαν συστήνεται για το κουτάβι σας.

Οι αποπαρασιτώσεις για τα κουτάβια πρέπει να είναι μηνιαίες μέχρι την ηλικία των 6 μηνών με το κατάλληλο αντιπαρασιτικό χάπι. Και κάθε τρεις μήνες μετά από αυτήν την ηλικία. Ιδιαίτερα σε περιοχές όπου υπάρχει το σκουλήκι της καρδιάς (heartworm) η πρόληψη είναι τεράστιας σημασίας.

Κοινές ασθένειες στα κουτάβια

Διάρροια και εμετός: Μπορούν να προκληθούν απο διάφορους λόγους. Η οξεία γαστρίτιδα και εντερίτιδα, η φλεγμονή του στομάχου και του εντέρου αντίστοιχα, είναι κάτι που γίνεται συχνά, και η συνηθέστερη αιτία είναι η κατανάλωση ακατάλληλης τροφής, ή η απότομη αλλαγή διατροφής απο μία ξηρά τροφή σε άλλη. Πιθανόν όμως να οφείλεται και σε κάτι πιό σοβαρό όπως λοιμώδη ή παρασιτικά νοσήματα ή κατανάλωση τοξικών ουσιών ή φαρμάκων.Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει ένα κουτάβι με οξεία γαστρεντερίτιδα είναι:Ο εμετός που συνήθως περιέχει τροφή ή γαστρικά υγρά.

Η διάρροια με συχνές κενώσεις από υδαρή ή πολτώδη κόπρανα που ίσως να περιέχουν και βλέννα. ραντεβού με τον κτηνίατρο για να χορηγήσει την κατάλληλη αγωγή. Εαν δέν μπορούμε να έρθουμε σε άμεση επαφή με τον κτηνίατρο μπορούμε να σταματήσουμε να χορηγούμε νερό και τροφή για 12 ώρες για να μην επιβαρύνουμε άλλο το πεπτικό του σύστημα και να του δώσουμε χρόνο να επανέλθει. Μετά απο 12 ώρες μπορούμε να του προσφέρουμε μικρές ποσότητες ρυζόνερου,

(*Συνταγή για ρυζόνερο: Βράζουμε μία κούπα ρύζι λευκό σε τέσσερις κούπες νερό για 20-30 λεπτά, έως ότου το νερό του βρασμού γίνει λευκό και κρεμώδες. Το σουρώνουμε και αφήνουμε το ρυζόνερο να κρυώσει καλά πριν το προσφέρουμε στο κουτάβι μας).

Εάν παρατηρήσουμε συμπτώματα όπως:

 • • Πολύ σκουρόχρωμα κόπρανα σαν πίσσα
 • • Συνεχείς βίαιους εμετούς
 • • Αίμα στα κόπρανα
 • • Έντονη κατάπτωση
 • Τότε επιβάλλεται η άμεση μεταφορά του κουταβιού στον κτηνίατρο ή σε κλινική ζώων.

Λόξυγγας: Όλα τα κουτάβια μπορούν να έχουν λόξυγγα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σε ένα κατα τα άλλα υγιές κουτάβι.

Ορθοπεδικά προβλήματα

Δυσπλασία ισχίων ή αγκώνα: εμφανίζεται κυρίως σε μεσαίες και μεγαλόσωμες φυλές, είναι πολυγονιδιακή και περιβαλλοντική ασθένεια Luxating Patellas: Αυτό είναι ένα ορθοπεδικό πρόβλημα πιο κοινό σε μικρόσωμες φυλές. Luxating patella είναι ένα από τα συνηθέστερες ανωμαλίες στο γόνατο σε μικρόσωμους σκύλους. Είναι μια κατάσταση στην οποία το patella ή kneecap μετακινείται έξω από την φυσιολογική του θέση. Αυτό το patella ή kneecap πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο της άρθρωσης του γόνατος αλλά μετακινείται εκτός τόπου λόγω τραυματικής βλάβης ή συγγενή διάπλαση. Αυτή η ασθένεια συνήθως αναπτύσσεται σε σκύλους μεταξύ ηλικίας τεσσάρων έως έξι μηνών, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί σε νεογέννητα κουτάβια.

Πανοστεϊτιδα Panosteitis: είναι μια κοινή ασθένεια των οστών σε μεγαλόσωμους  σκύλους. Εκδηλώνεται με ξαφνικό, ανεξήγητο πόνο και χωλότητα μερικές φορές μετατοπίζεται από πόδι σε πόδι, συνήθως μεταξύ 5 και 14 μηνών. Στοιχεία όπως πυρετός, απώλεια βάρους, και συμπτώματα όπως ανορεξία, λήθαργος μπορούν επίσης να υπάρχουν. Η αιτία είναι άγνωστη, αλλά η γενετική, το άγχος, μόλυνση, ο μεταβολισμός, ή ένα αυτοάνοσο στοιχείο μπορεί να είναι παράγοντες. Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι η ταχεία ανάπτυξη των τροφών υψηλής πρωτεΐνης εμπλέκεται στην παθογένεια.

 Γενικές παρατηρήσεις Τα κουτάβια που κρατούνται σε ιδανικό βάρος, είναι σχετικά λεπτά και σε καλή μυική κατάσταση έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ορθοπεδικά προβλήματα. Εάν μπορείτε να δείτε να σχηματίζεται η μέση του κοιτώντας από πάνω και μπορείτε να αισθανθείτε τα πλευρά του αλλά όχι να μπορείτε να τα δείτε όταν ψηλαφίζετε το κουτάβι, εξασφαλίζετε ότι το κουτάβι θα έχει καλύτερες πιθανότητες για μακροζωία και υγεία.

Ανάπτυξη κουταβιού και δυσπλασία ισχίων

Όπως στις περισσότερες πολυγονιδιακές ασθένειες, υπάρχουν κύριοι και δευτερεύοντες αιτιολογικοί παράγοντες . Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κύρια αιτία είναι ότι υπάρχει ελάττωμα των οστών, αλλά η ασθένεια είναι μια αποτυχία των μυών και άλλων μαλακών ιστών να κρατήσουν την άρθρωση του ισχίου με πλήρη ομοιότητα Οι Φυλές που είναι πιο επιρρεπής στην δυσπλασία ισχίου αναπτύσσονται και ωριμάζουν πιο γρήγορα από ό, τι εκείνες στις χαμηλού κινδύνου ομάδες.

Ξεκινώντας κατά τη γέννηση, η ομάδα υψηλού κινδύνου παίρνει βάρος γρήγορα. Τα κουτάβια αυτών των φυλών είναι λαίμαργα, τόσο οσο θηλάζουν οπως και οταν αρχίζουν να λαμβάνουν συμπληρωματική τροφή . Σε μια μελέτη που περιλαμβάνονται 222 γερμανικοί ποιμενικοί , το 63 % των σκύλων που ζύγιζαν περισσότερο από ό, τι ο μέσος όρος της ομάδας αυτής σε ηλικία 60 ημερών ήταν δυσπλαστικοί στο 1 έτος της ηλικίας τους, ενώ μόνο το 37% αυτών με μικρότερο από το μέσο όρο έγιναν δυσπλαστικοί, το ίδιο παρατηρήθηκε και σε άλλες φυλές με υψηλό κίνδυνο δυσπλασίας.

Η δυσπλασία ισχίων δεν έχει αναφερθεί σε άγρια σαρκοβόρα ζώα, όπως οι λύκοι και αλεπούδες. Μια μελέτη του τρόπου διεξαγωγής της ανάπτυξής τους διαπίστωσε ότι τα νεογνά είχαν αργή ανάπτυξη και καθυστερημένη ωριμότητα. Τα νεαρά κουτάβια ήταν γεννημένα σε φωλιές. Σαν νεογέννητα, είχαν λάβει την τροφή τους από θηλασμό κατά τη διάρκεια των πρώτων λίγων εβδομάδων. Όταν ήταν υποχρεωτική περισσότερη τροφή, η μητέρα σκότωνε τρωκτικά και τα έφερνε στο κρησφύγετο ή το έτρωγε το ζώο όπου σκοτώθηκε, και στη συνέχεια επέστρεψε στην φωλιά όπου τα τρωκτικά δίνονταν μασημένα στα νεαρά κουτάβια.

Τα μικρά σαρκοφάγα ζώα ήταν αρκετά ώριμα για να κυνηγήσουν 6 έως 10 μηνών . Η ποσότητα τροφής που λάμβαναν τα αναπτυσσόμενα κουτάβια ήταν περιορισμένη Αυτό προκαλεί τα κουτάβια να ωριμάζουν αργά και να παραμένουν λεπτά και ελαφριά για το μέγεθος του σώματός τους .Ένα τέτοιο περιβάλλον ευνοεί την ολοκλήρωση της οστεοποίησης και αναπτυξιακής ωριμότητας των συνδέσμων πριν οι γοφοί μπορούσαν να πάθουν πιθανό τραυματισμό ή δυσαρμονία από υπερβολικές εξωγενείς δυνάμεις (π.χ. το υπερβολικό βάρος σώματος ή τραυματισμούς).

Συμπερασματικά πρέπει να δίνουμε τεράστια προσοχή κατά την ανάπτυξη των κουταβιών

 • 1. Να μην έχουν περιττό βάρος ειδικά οι μεσαίες και μεγαλόσωμες φυλές (πολλοί εκτροφείς συστήνουν τα κουτάβια όσο είναι στην ανάπτυξη να είναι ελαφρώς πεινασμένα).
 • 2. Περιορισμένη και ήπια άσκηση μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη.
 • 3. Προσοχή στο περιβάλλον που κινούνται τα κουτάβια, τα γλιστερά πατώματα και το συνεχές ανεβοκατέβασμα σε σκαλιά είναι απαγορευτικό για κουτάβια σε ανάπτυξη μέχρι 1 χρόνων.

Νεότερες έρευνες* επιβεβαιώνουν οτι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν τον βαθμό δυσπλασίας κατα πολύ περισσότερο απο όσο μέχρι τώρα νομίζαμε.Πλακάκια, σκαλοπάτια, υπερβολικό βάρος και υπερβολική άσκηση σε κουτάβια μέχρι 9 μηνών μπορούν να καταστρέψουν τα πόδια τους, ο γρήγορος ρυθμός ανάπτυξης δεν φαίνεται να επηρεάζει τον βαθμό δυσπλασίας. Τα κουτάβια που γεννιούνται άνοιξη και καλοκαίρι έχουν καλύτερη πρόγνωση λόγω της ήπιας άσκησης που φαίνεται οτι κάνει πολύ καλό στην ανάπτυξη των κουταβιών.

Ιδιαίτερη προσοχή λοιπόν.

 • Νο1. Όλες οι γλιστερές επιφάνειες να είναι καλυμμένες με χαλιά.
 • Νο2. Οταν παίζουμε και τρέχουμε προσπαθούμε να είναι σε χώμα, τσιμέντο χορτάρι ή χαλίκι.
 • Νο3. ΔΕΝ δίνουμε εξτρά ασβέστιο όταν ταίζουμε μια καλή ισσοροπημένη τροφή για κουτάβια.

Ακτινογραφία της ανάπτυξης των ισχίων

ισχία 1 ημέρας                                 8 εβδομάδων                               20 εβδομάδων

*A number of environmental factors can affect the incidence of hip dysplasia in dogs
*Chronology of Hip Dysplasia Development in a Cohort of 48 Labrador Retrievers Followed for Life

© Amalthea Labradors 2019

Αφήστε μια απάντηση