Ανάπτυξη κουταβιού και δυσπλασία ισχίων

Ανάπτυξη αρθρώσεων

Ανάπτυξη & αρθρώσεις

Όπως στις περισσότερες πολυγονιδιακές ασθένειες, υπάρχουν κύριοι και δευτερεύοντες αιτιολογικοί παράγοντες . Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κύρια αιτία είναι ότι υπάρχει ελάττωμα των οστών , αλλά η ασθένεια είναι μια αποτυχία των μυών και άλλων μαλακών ιστών να κρατήσουν την άρθρωση του ισχίου με πλήρη ομοιότητα

Οι Φυλές που είναι πιο επιρεπής στην δυσπλασία ισχίου αναπτύσονται και ωριμάζουν πιο γρήγορα από ό, τι εκείνες στις χαμηλού κινδύνου ομάδες .
Ξεκινώντας κατά τη γέννηση , η ομάδα υψηλού κινδύνου παίρνει βάρος γρήγορα.
Τα κουτάβια αυτών των φυλών είναι λαίμαργα, τόσο οσο θηλάζουν οπως και οταν αρχίζουν να λαμβάνουν συμπληρωματική τροφή .

Σε μια μελέτη που περιλαμβάνονται 222 γερμανικοί ποιμενικοί , το 63 % των σκύλων που ζύγιζαν περισσότερο από ό, τι ο μέσος όρος της ομάδας αυτής σε ηλικία 60 ημέρων ήταν δυσπλαστικοί στο 1 έτος της ηλικίας τους, ενώ μόνο το 37% αυτών με μικρότερο από το μέσο όρο έγιναν δυσπλαστικοί . το ίδιο παρατηρήθηκε και σε άλλες φυλές με υψηλό ρίσκο δυσπλασίας.

Η δυσπλασία ισχίων δεν έχει αναφερθεί σε άγρια σαρκοβόρα ζώα , όπως οι λύκοι και αλεπούδες .

Μια μελέτη του τρόπου διεξαγωγής της ανάπτυξής τους διαπίστωσε ότι τα νεογνά είχαν αργή ανάπτυξη και καθυστερημένη ωριμότητα.
Τα νεαρά κουτάβια ήταν γεννημένα σε φωλιές . Σαν νεογέννητα , είχαν λάβει τροφή τους από θηλασμό κατά τη διάρκεια των πρώτων λίγων εβδομάδων.
Όταν ήταν υποχρεωτική περσσότερη τροφή , η μητέρα σκότωνε τρωκτικά και τα έφερνε στο κρησφύγετο ή το έτρωγε το ζώο , όπου σκοτώθηκε και στη συνέχεια επέστρεψε στην φωλιά όπου τα τρωκτικά δίνονταν μασημένα στα νεαρά κουτάβια.

Τα μικρά σαρκοφάγα ζώα ήταν αρκετά ώριμα για να κυνηγήσουν 6 έως 10 μηνών .
Η ποσότητα τροφής που λάμβαναν τα αναπτυσόμενα κουτάβια ήταν περιορισμένη .
Αυτό προκάλεσε τα κουτάβια να ωριμάζουν αργά και να παραμένουν λεπτά και ελαφριά για το μέγεθος του σώματός τους .

Ένα τέτοιο περιβάλλον ευνοει την ολοκλήρωση της οστεοποίησης και αναπτυξιακής ωριμότητας των συνδέσμων πριν οι γοφοί μπορούσαν να πάθουν πιθανό τραυματισμό , ή δυσαρμονία , από υπερβολικές εξωγενείς δυνάμεις (π.χ. , το υπερβολικό βάρος σώματος)

Συμπερασματικά πρέπει να δίνουμε τεράστια προσοχή κατα την άνάπτυξη των κουταβιών

  1. Να μην εχουν περιτό βάρος ειδικά οι μεσαίες και μεγαλόσωμες φυλές (πολλοί εκτροφείς συστήνουν τα κουτάβια όσο είναι στην ανάπτυξη να είναι ελαφρώς πεινασμένα).
  2. Περιορισμένη και ήπια άσκηση μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη.
  3. Προσοχή στο περιβάλλον που κινούνται τα κουτάβια, τα γλυστερά πατώματα και το συνεχές ανεβοκατέβασμα σε σκαλιά είναι απαγορευτικό για κουτάβια σε ανάπτυξη μέχρι 1 χρόνων.

Νεότερες έρευνες επιβεβαιώνουν οτι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν τον βαθμό δυσπλασίας κατα πολύ περισσότερο απο όσο μέχρι τώρα νομίζαμε

A number of environmental factors can affect the incidence of hip dysplasia in dogs – NVH

Chronology of Hip Dysplasia Development in a Cohort of 48 Labrador Retrievers Followed for Life – Smith – 2012 – Veterinary Surgery – Wiley Online Library

Τα 10 πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την δυσπλασία ισχίων – Άρθρο απο το Ιnstitute of canine biology

Πλακάκια, σκαλοπάτια, υπερβολικό βάρος και υπερβολική άσκηση σε κουτάβια μέχρι 9 μηνών μπορούν να καταστρέψουν τα πόδια τους, ο γρήγορος ρυθμός ανάπτυξης δεν φαίνεται να επηρεάζει τον βαθμό δυσπλασίας, τα κουτάβια που γεννιούνται άνοιξη και καλοκαίρι έχουν καλύτερη πρόγνωση λόγω της ήπιας άσκησης που φαίνεται οτι κάνει πολύ καλό στην ανάπτυξη των κουταβιών.

Ακτινογραφία της ανάπτυξης των ισχίων

ισχία
1 ημέρας 8 εβδομάδων 20 εβδομάδων

Από τις ακτινογραφίες φαίνεται η σημασία των όσων αναλύουμε παραπάνω, ιδιαίτερη προσοχή λοιπόν.
1. Ύλες οι γλιστερές επιφάνειες να είναι καλυμμένες με χαλιά. 
2. Όταν παίζουμε και τρέχουμε προσπαθούμε να είναι σε χώμα, τσιμέντο χορτάρι ή χαλίκι.
3. ΔΕΝ δίνουμε εξτρά ασβέστιο όταν ταΐζουμε μια καλή ισορροπημένη τροφή για κουτάβια.

© Amalthea Labradors 2019

Αφήστε μια απάντηση