Τρίτη, Νοέμβριος 19, 2019

Συχνες ερωτησεις για τα Λαμπραντορ


Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα εκθεσιακά και τα εργασιακά Λαμπραντόρ;

Nαί. Παρόλο που και τα δύο είναι Λαμπραντόρ και έχουν κυνηγετικές καταβολές, υπάρχουν μεγάλες διαφορές και στην σωματοδομή και στο ταπεραμέντο.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του εργασιακού Λαμπραντόρ;

Η λειτουργικότητα, η ικανότητα να κυνηγά είναι το πιο σημαντικό για τους ανθρώπους που ασχολούνται με το σπορ. Η εμφάνιση έρχεται σε δεύτερη μοίρα, και γι αυτό πολλά από τα εργασιακά Λαμπραντόρ μορφολογικά δεν «ταιριάζουν» πάντα με το standard της φυλής. Τα Λαμπραντόρ που εκτράφηκαν για κυνήγι συχνά έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά.

  • Μικρότερο και πιο λεπτό κεφάλι
  • Πιο ελαφρύ σωματότυπο, με αδύνατο αθλητικό σώμα
  • Μακρύτερα πόδια σε σχέση με το σώμα τους.
  • Έντονη επιθυμία για κυνήγι και επαναφορά
  • Υψηλή ενέργεια

Το ταπεραμέντο στο εργασιακό σκυλί είναι είναι η πιό σπουδαία προτεραιότητα, πρέπει να μπορεί να κυνηγήσει με άλλα σκυλιά χωρίς πρόβλημα, να έχει την θέληση για να ακούει και να παρακολουθεί τον κυναγωγό του.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του εκθεσιακού Λάμπραντορ;

Η συμμετοχή και η διάκριση σε εκθέσεις μορφολογίας, απαιτεί το σκυλί να βρίσκεται όσο γίνεται πιο κοντά στο standard της φυλής. Γι αυτό οι εκτροφείς δίνουν περισσότερη έμφαση στα σωματικά χαρακτηριστικά και πολλές φορές αγνοούν τα υπόλοιπα. Σε σύγκριση με τα εργασιακά Λαμπραντόρ έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά.

  • Πιο βαριά κατασκευή.
  • Κοντύτερα πόδια
  • Μεγαλύτερο κεφάλι
  • Λιγότερο ενδιαφέρον για κυνήγι και επαναφορά.
  • Λιγότερη ενέργεια

Είναι τα Λαμπραντόρ πάντα μονόχρωμα;

Ναι. Τα Λαμπραντόρ έχουν πάντα ένα χρώμα, Μαύρο, Κίτρινο ή Σοκολατί, επιτρέπετε όμως ένα μικρό λευκό σημάδι στο στήθος, αν και δεν είναι επιθυμητό.

Πόσο ζούνε τα Λαμπραντόρ;

Η διάρκεια ζωής εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες, όπως τα γονίδια, την διατροφή και το περιβάλλον που ζούνε. Με σωστή επιλογή γονέων και σωστή διατροφή η μέση διάρκεια ζωής είναι 12- 14 χρόνια, αλλά αρκετά Λαμπραντόρ φτάνουν σε ακόμα μεγαλύτερες ηλικίες.

Να υιοθετήσω ενήλικο Λαμπραντόρ;

Η υιοθεσία ενός ενήλικου Λαμπραντόρ, είναι πιο καλή επιλογή για κάποιους ιδιοκτήτες. όπως πολυάσχολους ανθρώπους που δεν μπορούν να αφιερώσουν πολύ χρόνο στο κουτάβι, ή οικογένειες με μικρά παιδιά. Είναι επίσης πιό εύκολο να δείς τον χαρακτήρα του σκύλου καθώς αυτός έχει πια διαμορφωθεί. Παρόλο που σε όλους αρέσουν τα μικρά τριχωτά λαμπραντοράκια η επιλογή ενός μεγαλύτερου είναι για πολλούς πιο ασφαλής επιλογή.

Ποιές είναι οι διαφορές ενός αρσενικού Λαμπραντόρ για τον ιδιοκτήτη, έναντι ενός θηλυκού;

Δεν υπάρχουν πολλές – και τα δύο είναι φανταστικά κατοικίδια. Βέβαια, με τα αρσενικά, δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες του οίστρου. Κάποιοι πιστεύουν ότι τα αρσενικά δείχνουν πιό πολλή αγάπη για τον ιδιοκτήτη, αλλά οι διαφορές εξαρτώνται μάλλον περισσότερο από τον χαρακτήρα του κάθε σκυλιού. Υπάρχουν και δυσκολίες στην ιδιοκτησία ενός αρσενικού. Τα αρσενικά είναι πιό επιθετικά (ιδιαίτερα εναντίον άλλων αρσενικών), αλλά και αυτό εξαρτάται εν μέρει από την προσωπικότητά του.

Τα θηλυκά Λαμπραντόρ, ιδιαίτερα αυτά που έχουν κουτάβια, μπορούν επίσης να είναι επιθετικά εναντίον άλλων σκυλιών (αν και γενικά τα Λαμπραντόρ δεν είναι ιδιαίτερα επιθετική ράτσα). Γενικά, τα αρσενικά θα κάνουν πιό πολλούς γύρους στην ‘περιοχή’ τους από τα θηλυκά, εάν βρουν την ευκαιρία. Επίσης μαρκάρουν την περιοχή τους με ούρα πάνω σε δέντρα και άλλα όρθια αντικείμενα (κάποια θηλυκά εκδηλώνουν την ίδια συμπεριφορά). Ένα αρσενικό που δεν έχει εκπαιδευτεί σωστά θά λερώνει διάφορα σημεία του σπιτιού, π.χ. έπιπλα.

Το κύριο προτέρημα ενός θηλυκού είναι οτι θα εκδηλώνει λιγότερες απο τις αρνητικές συμπεριφορές ενός αρσενικού. Ωστόσο, υπάρχουν και ιδιαίτερα προβλήματα στα θηλυκά, κυρίως ο οίστρος. Τα περισσότερα θηλυκά περνούν από οίστρο κάθε 7 μήνες. Ο οίστρος διαρκεί τρεις εβδομάδες. Αν και είναι γόνιμη για 7-10 μέρες του οίστρου, τα αρσενικά θα ενδιαφέρονται για όλη την διάρκεια των τριών εβδομάδων. Εκτός εάν έχετε σχέδια γιά εκτροφή, θα χρειαστεί να την κρατήσετε μακριά από γόνιμα αρσενικά. Επίσης, θα πρέπει να καθαρίζετε το αίμα που θα χάνει.

Θα υπάρξει διαφορά εάν στειρώσω το σκυλί μου?

Πιθανότατα. Η στείρωση είναι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσετε τις ιδιαίτερα προβληματικές συμπεριφορές των αρσενικών και θηλυκών.  Η στείρωση όμως έχει αποδειχθεί με επιστημονικές έρευνες ότι εαν γίνει σε μικρές ηλικίες πριν την ολοκλήρωση της ανάπτυξης προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό στην υγεία του σκύλου. Γι αυτό συνιστάται οτι εαν κάνετε στείρωση να την κάνετε μετά την πλήρη ολοκλήρωση της σωματικής ανάπτυξης του σκύλου.

Πόσο συχνά να ταΐζω το Λαμπραντόρ μου;

Τα ενήλικα Λαμπραντόρ (από ηλικία ενός έτους) συνήθως ταΐζονται δύο φορές τη μέρα. Το ένα γεύμα τη μέρα μπορεί να σας βολεύει, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητες για γαστρική διαστολή (συστροφή στομάχου), το οποίο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της γρήγορης κατανάλωσης ενός μεγάλου γεύματος. Για ασφάλεια, να ταΐζετε το ενήλικο Λαμπραντόρ σας δύο φορές την ημέρα – περίπου την ίδια ποσότητα σε κάθε γεύμα.. Εάν πρόκειται για κουτάβι, ο αριθμός των γευμάτων εξαρτάται από την ηλικία του.

Πολύ νεαρά κουτάβια πού μόλις έχουν σταματήσει να τρώνε από την μητέρα πρέπει να τρώνε 4 γεύματα την ημέρα. Όταν είναι 10 με 12 εβδομάδων, μπορείτε να το κόψετε σε 3 γεύματα ημερησίως.
Σε ηλικία 6 μηνών, θα χρειάζεται μόνο 2 γεύματα τη μέρα.

Πόση τροφή χρειάζεται το Λαμπραντόρ μου;

Η ποσότητα εξαρτάται από την ηλικία, το μέγεθος, τη δραστηριότητα, το μεταβολικό ρυθμό, και το είδος και την ποιότητα της τροφής. Στη συσκευασία της τροφής θα βρείτε γενικές οδηγίες για τη ποσότητα που είναι κατάλληλη. Το δικό σας Λαμπραντόρ, όμως, μπορεί να έχει ανάγκη από περισσότερο ή λιγότερο από όσο διαβάσετε. Εάν του ταΐζετε την συνιστώμενη ποσότητα για μερικές εβδομάδες και προσέξετε ότι γίνεται πιο παχουλό, μειώστε την ποσότητα κατά 10% με 20%. Εάν αντιθέτως, φαίνεται να χάνει βάρος, αυξήστε την ποσότητα.

Μπορεί το Λαμπραντόρ μου να μένει έξω όλη μέρα;

Θα μπορούσε, εφόσον έχει αρκετή τροφή, νερό και στέγη. Ωστόσο, δέν θα του άρεσε, αφού το Λαμπραντόρ έχουν ανάγκη από ανθρώπινη επαφή. Τέτοια απομόνωση μπορεί να οδηγήσει σε κάποια σοβαρά ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα. Λαμπραντόρ που δεν έχουν αρκετή επαφή με την ανθρώπινη οικογένειά τους βαριούνται και αισθάνονται μοναξιά. Αυτό πολλές φορές οδηγεί σε καταστροφικές συμπεριφορές όπως το σκάψιμο ή το μάσημα αντικειμένων. Άλλα γαβγίζουν ασταμάτητα ή τρέχουν κύκλους γύρο από την αυλή, ενώ κάποια μαθαίνουν να δραπετεύουν, στο σημείο που κανένας φράχτης δεν τους σταματάει.

Η απομόνωση οδηγεί και σε διάφορα σωματικά προβλήματα. Σκυλιά που μένουν έξω μόνα τους συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα συχνά δεν έχουν αρκετή εξάσκηση, προτιμώντας να κοιμούνται στη σκιά μέχρι να έρθει κάποιος. Ένα σκυλί που ζεί έξω μόνιμα μπορει να παρατήσει την εξάσκηση εντελώς, είτε επειδή βαριέται, είτε για να κάνει καταστροφές στην αυλή. Με το χρόνο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, με τους γνωστούς κινδύνους.

Πόση εξάσκηση χρειάζεται το Λαμπραντόρ μου;

Αυτό εξαρτάται από την ηλικία, τη γενική υγεία και το χαρακτήρα του. Γενικά, ένα Λαμπραντόρ χρειάζεται περίπου δύο ώρες εξάσκησης κάθε μέρα. Αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει τρέξιμο, κυνήγι παιχνιδιών και κολύμβηση. Κουτάβια 3 μηνών ή λιγότερο δεν χρειάζονται κάποιο πρόγραμμα για εξάσκηση, αφού κανονικά εξασκούνται επαρκώς όταν παίζουν.

Σε ηλικία 4 με 6 μηνών, θα παίζει 20 με 30 λεπτά μερικές φορές κάθε μέρα, ιδιαίτερα εάν υπάρχει άλλο σκυλί ή παιδιά. Όμως, για να τον συνηθίσετε σε καθημερινό πρόγραμμα, καλό είναι να τον εξασκείτε με κάποιο τρόπο 20 με 30 λεπτά τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Μπορείτε να τον πάτε τζόγκιν, να παίξετε με μπάλα, ή να τον πάτε για κολύμπι.

Όσο μεγαλώνει το κουτάβι, θα χρειάζεται λιγότερο παιχνίδι και περισσότερη προγραμματισμένη εξάσκηση, και θα είναι πιο προετοιμασμένο για τέτοια δραστηριότητα. Πιο ηλικιωμένα Λαμπραντόρ (7 με 8 χρονών) γενικά χρειάζονται λιγότερη εξάσκηση από τα πιο νεαρά, αλλά αυτό δεν ισχύει για κάθε Λαμπραντόρ. Κάποια θα χρειάζονται έντονη δραστηριότητα ακόμα και πάνω από 10 ετών. Άλλα γίνονται πιο αργά, αλλά ακόμα απολαμβάνουν 1 με 2 ώρες εξάσκησης την ημέρα. Για αυτά, το περπάτημα είναι μια πολύ κατάλληλη δραστηριότητα.

Κάποια ηλικιωμένα δεν μπορούν να κινηθούν πολύ λόγω δυσπλασίας, ή άλλα προβλήματα υγείας. Εάν το δικό σας είναι λιγότερο δραστήριο εξαιτίας κάποιου σωματικού προβλήματος, ο κτηνίατρος σας μπορεί να σας προτείνει φάρμακα ή άλλη θεραπεία για την συγκεκριμένη περίπτωση. Προφανώς δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα εξάσκησης που είναι κατάλληλο για κάθε Λαμπραντόρ.  Πώς ξέρετε ότι αυτό που κάνετε αρκεί για το δικό σας? Ο καλύτερος τρόπος είναι να προσέξετε τη συμπεριφορά του. Εάν είναι ανυπόμονος και υπερδραστήριος, τρέχοντας σαν σίφουνας μέσα στο σπίτι, τότε μάλλον δεν έχει ικανοποιηθεί. Εάν από την άλλη, είναι υπάκουος και κινείται κανονικά, τότε ασκείται αρκετά.

Υπάρχουν συγκεκριμένες ασκήσεις που δεν πρέπει να κάνει το κουτάβι μου;

Επειδή τα κόκαλα του μεγαλώνουν ακόμα, πρέπει να διαλέγετε τις ασκήσεις με προσοχή. Να αποφεύγετε ασκήσεις που συμπεριλαμβάνουν άλματα, είτε πάνω από εμπόδια ή για να πιάσει μια μπάλα, μέχρι να είναι ενός έτους. Επίσης να αποφεύγετε το τρέξιμο σε σκληρές επιφάνειες λόγω της πίεσης που ασκείται στα κόκαλα του. Το τρέξιμο πάνω σε γρασίδι είναι κατάλληλο, και η κολύμβηση επίσης αποφεύγει χτυπήματα στις αρθρώσεις. Το ανεβοκατέβασμα σε σκάλες πολλές φορές την ημέρα, μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά στα κόκαλα και γι αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται. Θέλουμε να μάθει να ανεβοκατεβαίνει σκάλες, αλλά με πολύ προσοχή μέχρι να είναι 10 μηνών. http://labrador.gr/ygeia/.

Πρέπει οπωσδήποτε να ζευγαρώσω το σκυλί μου;

Όχι. Τα σκυλιά δεν έχουν ανάγκη οπωσδήποτε να ζευγαρώσουν. Ότι και να σας λένε οι φίλοι, οι ¨ειδικοί¨, ακόμα και ο κτηνίατρος σας (δυστυχώς υπάρχουν και μερικοί που το προτείνουν). Τα άγρια σκυλιά αλλά και οι λύκοι στην φύση δεν ζευγαρώνουν όλα, μόνο τα Άλφα αρσενικά και θηλυκά. Τυχόν προβλήματα συμπεριφοράς των αρσενικών δεν πρόκειται να διορθωθούν μετά απο ζευγάρωμα, θα γίνουν χειρότερα. Στα θηλυκά δεν πρόκειται να εκλείψει ο κίνδυνος πυομήτρας και καρκίνου ωοθηκών επειδή ζευγάρωσε. Και το πιό σημαντικό είναι οτι πρέπει να σκεφτόμαστε και το τι θα απογίνουν τα κουτάβια που θα έρθουν στον κόσμο με δική μας ευθύνη.

Τα Ημίαιμα: Είναι πιό υγιή από τα καθαρόαιμα;

Τα ημίαιμα ήταν κάποτε πιό υγιή λόγω της πιο σκληρής φυσικής επιλογής, αλλά αυτό δεν ισχύει πια. Ωστόσο, υπάρχουν αρρώστιες που επηρεάζουν συγκεκριμένες ράτσες και είναι αρκετά συχνές. Αυτές προκαλούνται εν μέρει από τα πιο περιορισμένα γονίδια μιας καθαρόαιμης ράτσας. Επειδή τα ημίαιμα προέρχονται από τουλάχιστον δύο διαφορετικές ράτσες, έχουν καλύτερες πιθανότητες να αποφύγουν τέτοιες νόσους που επηρεάζουν συγκεκριμένες καθαρόαιμες ράτσες.

Εξαίρεση είναι εάν και οι δύο γονείς ήταν ευπαθείς στην ίδια ασθένεια. Πολλά μεγαλόσωμα ημίαιμα είναι ευπαθή π.χ. προς το HD. Πάντως, η υγεία ενός σκυλιού δεν εξαρτάται μόνο από τα γονίδιά του. Και η εκτροφή παίζει μεγάλο ρόλο, και σε αυτό τα καθαρόαιμα έχουν συνήθως μεγάλο προβάδισμα. Αλλά βέβαια και οι αργότερες συνθήκες διαβίωσης του σκυλιού θα επηρεάσουν την υγεία του.

Πρότυπο φυλής: Τι ακριβώς είναι;

Το πρότυπο μίας φυλής είναι το ιδανικό σκυλί από άποψη εμφάνισης και χαρακτήρα, και άρα αυτό είναι ό στόχος του ομίλου αυτής της ράτσας. Χωρίς αυτό το στάνταρ, εάν ένα σκυλί ήταν το μοναδικό που εμφανιζόταν σε μια έκθεση για τη κατηγορία του, θα νικούσε αυτόματα. Το σκυλί συγκρίνεται με το στάνταρ της φυλής του και δεν πρόκειται να κερδίσει διακρίσεις χωρίς να είναι σχετικά κοντά σε αυτό το στάνταρ.

Γενεαλογικό δέντρο (Pedigree):
Γιατί χρειάζεται ένα σκυλί γενεαλογικό δέντρο, και τι πληροφορίες συμπεριλαμβάνει αυτό;

Το ίδιο το σκυλί δεν ενδιαφέρεται εάν έχει γενεαλογικό δέντρο ή όχι, αντίθετα με τον ιδιοκτήτη που ενδιαφέρεται για συγκεκριμένη ράτσα το πετιγκρί είναι η μοναδική απόδειξη καθαροαιμίας. Κι όμως, ακόμα και και τα καθαρόαιμα δεν έχουν αυτόματα γενεαλογικό δέντρο. Προϋπόθεση είναι, ότι το η εκτροφή του σκυλιού έχει δηλωθεί στον Κυνολογικό Ομίλο Ελλάδος που μπορεί να εκδώσει τέτοιο ντοκουμέντο. Πρίν παραλάβει ο αγοραστής το κουτάβι του, πρέπει να είναι 2 μηνών τουλάχιστον, να έχει αποπαρασιτωθεί, εμβολιαστεί και να έχει microchip. Και αυτό είναι προϋπόθεση απο τον Κυνολογικό Όμιλο.  Μέσα στο γενεαλογικό δέντρο βρίσκονται το όνομα και φύλο του σκυλιού, το χρώμα ο αριθμός του στον Όμιλο (ΒΕΚ), το όνομα του εκτροφέα των γονέων και παππούδων, μαζί με τις σημαντικότερες διακρίσεις. Επίσης καταγράφονται πληροφορίες για κάθε αλλαγή ιδιοκτήτη. Η υπογραφή ενός εξουσιοδοτημένου μέλους του συλλόγου επιβεβαιώνει αυτές τις πληροφορίες.

© Amalthea Labradors 2019

Banner Content
Tags: , ,

Σχετικά Άρθρα

0 Σχόλια

Leave a Comment

AMALTHEA

Λαμπραντόρ | Labradors.gr
Εκπαίδευση & ανατροφή κουταβιών Λαμπραντόρ. Άρθρα για την υγεία διατροφή & εκπαίδευση για τα Λαμπραντόρ και τα σκυλιά γενικότερα.
Τηλ.: 693 4887947 - 2295100026
www.labradors.gr

BIODOG

Εξατομικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια και διατροφολογικές συμβουλές για τη συμβίωση ανθρώπων και σκυλιών

Εξατομικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια και διατροφολογικές συμβουλές για τη συμβίωση ανθρώπων και σκυλιών

ΧΑΡΤΕΣ ΤΟΙΧΟΥ

Χάρτες τοίχου

ΛΑΜΠΡΑΝΤΟΡ

Λαμπραντόρ μια σύντομη παρουσίαση
Λαμπραντορ Ριτρίβερ
Labrador Mismarks

Labrador Mismarks

Μάρτιος 20, 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαφήμιση στο labradors.gr