Ερωτησεις & Απαντησεις

Ερωτήσεις και Απαντήσεις για κουτάβια

Kαι αν στο κουτάβι μου δεν του αρέσει να πηγαίνει στο κλουβί του;

Πριν περιορίσετε  το κουτάβι σας στο κλουβί του, θα πρέπει πρώτα να το μάθετε να το αγαπάει. Αυτό είναι πολύ εύκολο να το κάνουμε. Γεμίστε δύο kong με λιχουδιές κροκέτες ή κάτι ακόμα πιο γευστικό. Αφήστε το κουτάβι σας να μυρίσει τα Kong και στη συνέχεια τοποθετήστε τα στο κλουβί και να κλείσετε την πόρτα με το κουτάβι σας έξω από το κλουβί. Συνήθως σε μόνο λίγα δευτερόλεπτα το κουτάβι σας θα σας παρακαλάει να ανοίξετε την πόρτα και να το αφήσετε μέσα. Σε πολύ λίγο χρόνο, το κουτάβι σας θα είναι ευτυχισμένο και απασχολημένο με τα Κοng του.

Γιατί απλά να μην αφήσω το κουτάβι έξω μέχρι να εκπαιδευτεί;

Και ποιος θα εκπαιδεύσει το κουτάβι σας έξω; Αν ο σκύλος μένει έξω χωρίς επιτήρηση, θα μάθει να πάει όπου θέλει,όποτε θέλει, και κατά πάσα πιθανότητα θα κάνει το ίδιο κάθε φορά που θα το αφήνετε σε εσωτερικούς χώρους. Τα κουτάβια που μένουν έξω  χωρίς επίβλεψη για μεγάλο χρονικό διάστημα σπάνια εκπαιδεύονται. Επίσης, τείνουν να γαβγίζουν, να μασάνε διάφορα, να σκάβουν, έχουν τάσεις φυγής, και μπορούν πιο εύκολα να κλαπούν. Τα κουτάβια που ζούνε έξω είναι επίσης τόσο ενθουσιασμένα από τις λίγες φορές που έρχονται μέσα στο σπίτι που τελικά δεν θα επιτρέπεται πλέον μέσα καθόλου. Tα σκυλιά έχουν ανάγκη από ανθρώπινη επαφή. Τέτοια απομόνωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα. Τα σκυλιά που δεν έχουν αρκετή επαφή με την ανθρώπινη οικογένειά τους βαριούνται και αισθάνονται μοναξιά.Γιατί να τρέξει το κουτάβι στην τουαλέτα; Γιατί να μην περπατήσει;

Εάν πάρετε το χρόνο σας για να πάει το κουτάβι σας στην τουαλέτα του, μπορεί να του φύγουν στον δρόμο. Τρέχοντας το κουτάβι ερεθίζονται τα έντερα και η ουροδόχος κύστη του, έτσι ώστε πραγματικά θέλει να πάει τη στιγμή που θα το αφήσετε να σταθεί και μυρίσει την περιοχή της τουαλέτας.
Τι πρέπει να κάνω αν έχω κάνει όλα τα παραπάνω και το κουτάβι έχει ατύχημα μέσα στο σπίτι;Προφανώς δεν ακολουθήσατε τις παραπάνω οδηγίες.

Ποιος επέτρεψε το γεμάτο ούρα και περιττώματα κουτάβι να έχει ελεύθερη πρόσβαση στο σπίτι σας; Εσύ! Σε περίπτωση που επιπλήξετε ή τιμωρήσετε το κουτάβι σας όταν τον πιάσετε στην πράξη, το μόνο που θα του μάθετε είναι να τα κάνει στα κρυφά. Δηλαδή, ποτέ ξανά μπροστά στην δική σας αναξιόπιστη παρουσία.Έτσι θα έχετε δημιουργήσει ένα πρόβλημα λείπει ο ιδιοκτήτης τα κάνω. Αν ποτέ πιάσετε το κουτάβι σας στην πράξη να κάνει ένα λάθος, που ήταν το φταίξιμο δικό σας, το πολύ,μπορείτε να εκλιπαρήσετε γρήγορα, απαλά, αλλά επειγόντως στο κουτάβι σας, “Έξω, έξω, έξω!” Ο τόνος και το επείγον της φωνής σας επικοινωνεί ότι θέλετε το κουτάβι σας να κάνει κάτι αμέσως, και το νόημα των λέξεων λέει στο κουτάβι που να πάει. Η δράση σας θα έχει περιορισμένη επίδραση στην παρούσα φάση, αλλά βοηθά στην πρόληψη μελλοντικών λαθών.

Και προς Θεού μην τρίβετε τη μούρη του κουταβιού στις ακαθαρσίες του! εκτός απο το ότι είναι επικίνδυνο για ασθένειες, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να καταστρέψετε τις σχέσεις σας. Ποτέ μην επιπλήξετε το σκυλί σας με έναν τρόπο που δεν είναι διδακτικός. Η μη ειδικές επιπλήξεις δημιουργούν μόνο περισσότερα προβλήματα (ιδιοκτήτης-απουσιάζει ανάρμοστη συμπεριφορά), καθώς τρομάζετε το κουτάβι σας και χαλάτε τη σχέση κουταβιού-ιδιοκτήτη.

Το κουτάβι σας δεν είναι ενα “κακό κουτάβι.” Αντίθετα, το κουτάβι σας είναι ένα καλό κουτάβι που έχει αναγκαστεί να συμπεριφέρονται λάθος, επειδή ο ιδιοκτήτης του δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να ακολουθήσει απλές οδηγίες. Παρακαλούμε ξαναδιαβάσετε και ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες!
“Κάθε ώρα με την ώρα, πάρτε το κουτάβι σας στο χώρο της τουαλέτας του (στην αυλή ή την προσωρινή τουαλέτα του), και ανταμείψτε το κουτάβι το συντομότερο αφού τα κάνει.”Πώς μπορώ να σταματήσω το ενοχλητικό “καβάλημα”;

Το να ανεβαίνει και να καβαλάει ο αρσενικός σκύλος επάνω σε εσάς ή σε άλλα σκυλιά στο πάρκο δεν θα πρέπει να γίνεται ανεκτό. Μπορεί να το βρίσκετε χαριτωμένο όσο είναι κουτάβι, αλλά δεν θα το βρίσκετε χαριτωμένο όταν μεγαλώσει, και σίγουρα δεν θα το βρίσκουν χαριτωμένο οι ιδιοκτήτες θηλυκών σκύλων στο πάρκο.

Για να σταματήσουμε αυτήν την συμπεριφορά πρέπει να είμαστε αυστηροί. Όταν δούμε ότι ετοιμάζεται να ανέβει του λέμε “Μή”, με δυνατή και αυτηρή φωνή και στρέφουμε την προσοχή του αλλού, πχ στο μπαλάκι ή το βάζουμε να κάτσει με εντολή. Εαν παρόλα αυτά εξακολουθεί, τότε αμέσως το αποσύρουμε απο το πάρκο ή τον χώρο που βρίσκεται. Αργά η γρήγορα θα το πιάσει το νόημα και δεν θα το ξανακάνει.

Μπορώ να δένω το σκυλί για περιορισμό αντί να το βάζω στο κλουβί;

Όταν θέλουμε να περιορίσουμε το κουτάβι μας πάντα πρέπει να χρησιμοποιούμε το κλουβί και όχι δέσιμο. Ο περιορισμός με δέσιμο θα το κάνει να αισθάνεται ευάλωτο με αποτέλεσμα το υπερβολικό γάβγισμα, και εαν γίνεται πολύ συχνα υπάρχει ο κίνδυνος να χαλάσουν τα πίσω πόδια του.Κοπροφαγία

Μερικά σκυλιά τρώνε κόπρανα για διάφορους λόγους, ανάλογα την ηλικία τους, την εκπαίδευσή τους, τις συνθήκες διαβίωσής τους και τη διατροφή τους. Πριν εξημερωθούν τα σκυλιά έτρωγαν οτιδήποτε θα μπορούσαν να βρουν. Τα σκυλιά συνήθως τρέφονταν με τα απόβλητα άλλων ζώων (και άλλων σκύλων) πριν από χιλιάδες χρόνια.

Η κακιά συνήθεια μπορεί απλά να είναι ένα απομεινάρι της ιστορίας του σκύλου.Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως με τα νεογέννητα κουτάβια, το να τρώνε τα κόπρανα οι μάνες, είναι ενστικτώδες και εντελώς φυσιολογικό. Μια μητέρα με νεογνά θα  κρατήσει την φωλιά της καθαρή, έτσι ώστε να μην προσελκύσει αρπακτικά με την μυρωδιά. Έτσι, εκείνη αρκετά συχνά θα τρώει τα κόπρανα από τα μωρά της για να καθαρίσει την φωλιά.

Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει την αφαίρεση των κοπράνων από το περιβάλλον όσο το δυνατόν γρηγορότερα, και με την παροχή επιπλέον άσκησης και αλληλεπίδρασης με άλλα σκυλιά και ανθρώπους. Ορισμένα κουτάβια μπορεί να περάσουν μια τέτοια ανθυγιεινή και αντιαισθητική φάση καθώς μεγαλώνουν, αλλά συνήθως την σταματάνε μόνα τους.

Μια σειρά από συστατικά έχουν προταθεί ως πρόσθετα στα τρόφιμα του σκυλιού για να βελτιώσουν την πέψη ή να καταστήσουν τα κόπρανα άγευστα. Αυτά περιλαμβάνουν τον ανανά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, θείο, γλουταμινικό οξύ, το όξινο γλουταμινικό νάτριο, λάχανο τουρσί, και κονσέρβα κολοκύθα. Δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες για να αποδείξουν ή να διαψεύσουν την αποτελεσματικότητα οποιουδήποτε από αυτά τα πρόσθετα, αλλά αναφορές δείχνουν ότι μπορεί να είναι επωφελής σε ορισμένες περιπτώσεις.Πως να σταματήσουμε το ενοχλητικό δάγκωμα;

Μερικές πιθανές λύσεις για το ανεπιθύμητο δάγκωμα.Προτείνουμε τέσσερις διαφορετικές λύσεις για το πρόβλημα του δαγκώματος. Δοκιμάστε την καθεμία για μία ή δύο εβδομάδες μέχρι να δείτε κάποιο αποτέλεσμα. Τέσσερις Κατηγορίες: Αγνοώντας, Φωνή, Σωματική Επαφή, Άσχημη Γεύση.

Αγνοήστε το. Το κουτάβι απλά ζητάει την προσοχή σας. Μόλις σας δαγκώσει, σταματήστε τα παιχνίδια μαζί του και γυρίστε του την πλάτη. Το κουτάβι τελικά θα συνδέσει αυτή την ανεπιθύμητη (για το ίδιο) πράξη με το δάγκωμα. Θεωρητικά, θα πάψει να σας δαγκώνει προκειμένου να διατηρεί την προσοχή σας.

Χρησιμοποιήστε την φωνή σας . Με αυτή τη μέθοδο κάνετε κάποιο δυσάρεστο θόρυβο όποτε σας δαγκώσει το κουτάβι. Σαν νεογνό, τα κουτάβι αντιλαμβάνονται το πόνο με το κλαψούρισμα. Όποτε σας δαγκώσει το κουτάβι, κλαψουρίστε σαν νεογνό. Ένας ιδιοκτήτης ανέφερε ότι η μέθοδος έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα ύστερα από μία εβδομάδα, και μετά από ΠΟΛΥ κλαψούρισμα. Βεβαίως υπάρχει και το απειλητικό “MΗ!”, το οποίο εύκολα συνδυάζεται με τις υπόλοιπες μεθόδους.Επαφή. Με αυτή τη μέθοδο αγγίζετε το σκυλί απειλητικά. Σύμφωνα με τους Μοναχούς της Νέας Σκήτης (των oποίων τα βιβλία είναι αξιόλογα), μπορείτε να πιάσετε το τρίχωμα κάτω από το “πιγούνι” το σκυλιού με δύο ή τρία δάκτυλα (ποτέ με γροθιά, πάντα ανοιχτή παλάμη). Αυτό παρομοιάζετε στα βιβλία τους με τον “αρχηγό σκύλο” (εσείς δηλαδή) που αρπάζει την ίδια περιοχή με τα δόντια του, όπως συνέβαινε σε κανονικές αγέλες. Η άλλη μέθοδος είναι να κρατήσετε με την παλάμη σας τη μουσούδα του σκυλιού. Προσοχή, όμως, όσο το σκυλί γίνεται μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο.

Άσχημη Γεύση. Όποτε γαβγίζει χωρίς λόγο και αιτία, ακουμπήστε μία φέτα λεμόνι στη γλώσσα του. Λογικά, θα συσχετίσει το άσκοπο γάβγισμα με αυτή τη τιμωρία. Για καλύτερα αποτελέσματα υπάρχει κάτι πιο δραστικό, το “πικρό μήλο”. Τα σκυλιά μισούν τη γεύση του, αλλά στην ουσία είναι αβλαβές. Συνήθως επιφέρει άμεσα αποτελέσματα. Εάν αποφασίσετε να εφαρμόσετε αυτή τη μέθοδο, κάντε το κάθε φορά που εμφανίζεται ανεπιθύμητη συμπεριφορά από το σκυλί. Εάν επιτρέψετε μία μόνο φορά στο σκυλί να παραφερθεί, σίγουρα θα το ξανακάνει. 

Αφήστε μια απάντηση