Σάββατο, 24 Ιουλίου, 2021
Banner Top

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΛΑΜΠΡΑΝΤΟΡ

 

Μερικές απο τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τα Λαμπραντόρ.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός Λαμπραντόρ και retriever;
Retriever είναι ένας τύπος σκυλιού. Είναι, κυριολεκτικά, σκυλιά που ανακτούν και αναπαρήχθησαν αρχικά για να ανακτήσουν το θήραμα για τους κυνηγούς και στο έδαφος και στο νερό. Υπάρχουν έξι φυλές που αναγνωρίζονται ως retrievers από το FCI. Είναι: Labrador Retrievers, Golden retrievers, Chesapeake Bay Retrievers, Flat Coated Retrievers, Curly Coated Retrievers και Nova Scotia Duck Tolling Retriever.

 

Aρέσει το κολύμβι στα Labrador;
Tο Labrador λατρεύει να κολυμπάει. Γενικά, τείνουν να κολυμπήσουν αρκετά φυσικά. Αλλά μην ανησυχείται εάν το μικρό κουτάβι σας είναι αβέβαιο για την κολύμβηση του πρώτου χρόνου — πρέπει να μάθουν για την κολύμβηση ακριβώς όπως οτιδήποτε άλλο. Μην ρίξετε ποτέ ένα νέο κουτάβι στο νερό! Εάν έχετε ένα ενήλικο σκυλί γύρω από αυτό πιθανώς το κουτάβι θα το ακολουθήσει. Θα μπορούσατε επίσης το κουτάβι να ακολουθήσει εσάς στην θάλασσα.
Η πρώτη εισαγωγή του κουταβιού στο νερό πρέπει να είναι σε ένα σημείο όπου υπάρχει μια βαθμιαία είσοδος, Μια άλλη σημαντική προειδοποίηση είναι ότι τα σκυλιά δεν πρέπει να επιτραπούν την αφύλακτη πρόσβαση σε μια πισίνα εκτός αν ξέρετε ότι ξέρουν πώς να βγούν. Τα σκυλιά δεν μπορούν συχνά εύκολα να βγούνε από τη πισίνα και ακόμη και οι ισχυροί κολυμβητές θα κουράστουν εάν δεν μπορούν να βρούν μια εύκολη έξοδο απο το νερό. Και εάν αφήνετε το λαμπραντόρ σας στην πισίνα σας, ελέγξτε εκείνο το φίλτρο συχνά! Τα σκυλιά χάνουν τρίχες πολύ περισσότερο από ότι οι άνθρωποι.

 

Υπάρχουν χρυσά λαμπραντόρ; Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των χρυσών και κίτρινων λαμπραντόρ;

 

Το Labrador έρχεται σε τρία χρώματα: το Μαύρο, το Σοκολατί, και το Κίτρινο. Το Κίτρινο Labrador συχνά εσφαλμένα το λένε “χρυσό Labrador.” Ο όρος κίτρινο αναφέρεται σε μια σειρά χρώματος από σχεδόν άσπρο έως στο αλεπουδίσιο-κόκκινο. To Golden retriever είναι μια χωριστή φυλή από το Λαμπραντόρ, αν και υπάρχουν ομοιότητες.

 

Μπορεί να βγεί κίτρινο Labrador από μαύρο; Και αντίστροφα; Τι γίνεται με τα σοκολατί;
Ναι, μπορείτε να πάρετε κίτρινα από τους Μαύρους και τους Μαύρους από τα κίτρινα. Ομοίως, μπορείτε να πάρετε σοκολατί από τους Μαύρους ή τα κίτρινα και αντίστροφα. Όλα εξαρτώνται από τα γονίδια χρώματος που οι γονείς φέρουν. Mόνο εάν και οι δύο γονείς είναι κίτρινοι, τα κουτάβια είναι πάντα κίτρινα, ποτέ μαύρα ή σοκολατί, εάν και οι δύο γονείς είναι σοκολατί, μπορείτε να πάρετε κουτάβια κίτρινα ή σοκολατί αλλά ποτέ μαύρα.

 

Πόση τροφή χρειάζεται το Λαμπραντόρ μου;
Η ποσότητα εξαρτάται από την ηλικία, το μέγεθος, τη δραστηριότητα, το μεταβολικό ρυθμό, και το είδος και την ποιότητα της τροφής. Στη συσκευασία της τροφής θα βρείτε γενικές οδηγίες για τη ποσότητα που είναι κατάλληλη. Το δικός σας Λαμπραντόρ, όμως, μπορεί να έχει ανάγκη από περισσότερο ή λιγότερο από όσο διαβάσετε. Εάν του ταΐζετε την συνιστώμενη ποσότητα για μερικές εβδομάδες και προσέξετε οτι γίνεται πιο παχουλό, μειώστε την ποσότητα κατά 10% με 20%. Εάν αντιθέτως, φαίνεται να χάνει βάρος, αυξήστε την ποσότητα.

 

Μπορεί το Λαμπραντόρ μου να μένει έξω όλη μέρα;
Θα μπορούσε, εφόσον έχει αρκετή τροφή, νερό και στέγη. Ωστόσο, δέν θα του άρεσε, αφού το Λαμπραντόρ έχουν ανάγκη από ανθρώπινη επαφή. Τέτοια απομόνωση μπορεί να οδηγήσει σε κάποια σοβαρά ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα. Λαμπραντόρ που δεν έχουν αρκετή επαφή με την ανθρώπινη οικογένειά τους βαριούνται και αισθάνονται μοναξιά. Αυτό πολλές φορές οδηγεί σε καταστροφικές συμπεριφορές όπως το σκάψιμο ή το μάσημα αντικειμένων. Άλλα γαβγίζουν ασταμάτητα ή τρέχουν κύκλους γύρο από την αυλή, ενώ κάποια μαθαίνουν να δραπετεύουν, στο σημείο που κανένας φράχτης δεν τους σταματάει.
Η απομόνωση οδηγεί και σε διάφορα σωματικά προβλήματα. Σκυλιά που μένουν έξω μόνα τους συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα συχνά δεν έχουν αρκετή εξάσκηση, προτιμώντας να κοιμούνται στη σκιά μέχρι να έρθει κάποιος. Ένα σκυλί που ζεί έξω μόνιμα μπορει να παρατήσει την εξάσκηση εντελώς, είτε επειδή βαριέται, είτε για να κάνει καταστροφές στην αυλή. Με το χρόνο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, με τους γνωστούς κινδύνους. Eπίσης υπάρχει ο κίνδυινος του καλαζάρ που προέρχεται απο τσίμπημα σκνίπας, και τα σκυλιά που κοιμούνται εκτός σπιτιού κινδυνευουν απο αυτήν την ασθένεια κατα πολύ περισσότερο.

 

Αλλά βλέπω κάποια Labrador με ροζ μύτη.
Ναι, αυτό συμβαίνει με πολλές φυλές, πραγματικά. Λέγεται “χειμερινή μύτη” ή “μύτη χιονιού.” Πολλά κίτρινα Labrador θα έχουν μαύρες μύτες το καλοκαίρι που εξασθενίζουν κάπως το χειμώνα και επαναλαμβάνουν τον κύκλο το επόμενο έτος. Δεν γνωρίζουμε γιατί αυτό συμβαίνει. Μπορείτε να το δείτε σε πολλές βόρειες φυλές όπως Huskies και Malamutes επίσης. Αυτό δεν θεωρείται ελάττωμα σε οποιεσδήποτε από αυτές τις φυλές.

 

Πηδούν τους φράκτες; Δραπετεύουν εύκολα;
Δεν είναι διάσημοι για αυτό ως φυλή, αν και μεμονωμένο Labradors μπορεί να είναι έξυπνο στη διαφυγή. Μερικοί μπορούν να είναι καλοί στο άνοιγμα των πορτών και των συρτών. Ένας φράκτης ενός μέτρου που στηρίζεται κατάλληλα θα κρατήσει ένα Λαμπραντόρ Επειδή μπορούν να μασήσουν πολύ, προσέξτε ότι η περίφραξή σας δεν μπορεί να μασηθεί Μπορούν επίσης να είναι καλοί ορειβάτες, έτσι έλεγχος για τις πιθανές βάσεις που το σκυλί θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να μεταφερθεί επάνω (παραδείγματος χάριν, να ελέγξει εάν ένα σκυλόσπιτο παρέχει μια πλατφόρμα από την οποία να πηδήσει έναν φράκτη).

 

Γαβγίζουν πολύ;
Το υπερβολικό γαβγισμα δεν είναι γενικά χαρακτηριστικό της φυλής. Το Labrador δίνει συχνά έναν γαβγισμα προειδοποίησης σε απάντηση σε ένα ασυνήθιστο γεγονός ή όταν αισθάνονται την ανάγκη της προσοχή σας.

 

Ένα αρσενικό ή θηλυκό Λαμπραντόρ θα κάνει ένα καλύτερο κατοικίδιο;
Και τα δύο φύλα κάνουν πολύ καλά κατοικίδια ζώα. Γενικά, το αρσενικό Labradors είναι πιό εξαρτώμενο και τα θηλυκά είναι κάπως ανεξάρτητα. Παραδείγματος χάριν, εάν εργάζεστε στο σπίτι στον υπολογιστή σας, το αρσενικό Λαμπραντόρ σας θα κοιμηθεί πιθανώς δεξιά κάτω από τα πόδια σας ενώ το θηλυκό σας θα κοιμηθεί πιθανώς στο άλλο δωμάτιο και θα μπεί να σας ελέγξει περιοδικά. Tα θηλυκά ωριμάζουν πιο γρήγορα απο τα αρσενικά, πάντως μεγαλύτερη σημασία απο αυτή την επιλογή έχει ο χαρακτήρας του κουταβιού που θα επιλέξετε.

 

Tα Λαμπραντόρ χάνουν τρίχες;
Nαι χάνουν τρίχες, όχι τόσο όσο τα Αλάσκα Malamutes ή γερμανικά ποιμενικά. Θα υπάρξει ένα ορισμένο ποσό απώλειας τρίχας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους
Xρειάζονται πολλή περιποίηση;

 

Tα Λαμπραντόρ χρειάζεται να βουρτσίζονται σε τακτική βάση (περίπου μία φορά την εβδομάδα), αυτό θα βοηθήσει να τα κρατήσει καθαρά και να μήν χάνουν πολλές τρίχες. Όπως σε όλα τα σκυλιά πρέπει να κόβουμε τα νύχια τους με ειδικό κόφτη που πωλείται σε pet shop, ρωτήστε τον κτηνίατρο σας πως θα το κάνετε. Mπάνιο δεν πρέπει να γίνεται συχνά γιατί έτσι χάνει τα καλά βακτήρια, μόνο όταν είναι λερωμένα.

 

Kουτάβι ή ενήλικο σκυλί;
Πολλοί άνθρωποι που αγοράζουν για πρώτη φορά κουτάβι θα πρέπει να είναι έτοιμοι για ένα μεγάλο σοκ, το πιο πιθανό είναι ότι θα θα βρούν αρκετά απο τα αγαπημένα τους πράγματα βιβλία, δίσκους, έπιπλα, παπούτσια και ότι άλλο μπορεί να βάλει το κουτάβι στο στόμα του κατεστραμένα, κανένας δεν περνάει αυτή την περίοδο ανάπτυξης του σκύλου χωρίς απώλειες. Tα κουτάβια δεν είναι για όλους και χρειάζεται πολύ υπομονή, αγάπη και σωστή εκπαίδευση για να εξελιχθεί το ατίθασο κουτάβι σε ένα εξαιρετικό ενήλικο. Γι αυτούς που δεν έχουν την υπομονή και τον χρόνο να αφιερώσουν σε ένα κουτάβι ένας ενήλικος σκύλος είναι καλύτερη επιλογή.

 

Tι ιατρικά προβλήματα έχουν τα Λαμπραντόρ;
H δυσπλασία είναι είναι ένα πιθανό πρόβλημα, μία ασθένεια των ματιών που λέγεται Retinal Atrophy και επίσης λόγω των κρεμαστών αυτιών τους είναι ευαίσθητα σε μολύνσεις. Mπορείτε να μειώσετε τους κινδύνους αγοράζοντας το κουτάβι σας απο υπεύθυνους εκτροφείς.

 

Πώς να διαλέξω κουτάβι;
Πρέπει να κάνετε κάποια έρευνα προτού να αρχίσετε να ψάχνετε τους εκτροφείς και βεβαίως προτού να δείτε οποιαδήποτε κουτάβια. Πρέπει να λάβετε μερικές αποφάσεις για τί φύλο και χρώμα. Tί προγραμματίζετε να κάνετε με το σκυλί. Ποιο είδος ιδιοσυγκρασίας θέλετε. Μόλις έχετε μερικές απαντήσεις σε εκείνες τις ερωτήσεις, πρέπει να συζητήσετε τις ανησυχίες και τις ιδέες σας με τους εκτροφείς. Αφότου έχετε βρεί έναν εκτροφέα επιτρέψτε του να σας βοηθήσετε να επιλέξετε το κουτάβι σας. Οι περισσότεροι εκτροφείς έχουν μια αρκετά καλή ιδέα για τις προσωπικότητες των κουταβιών, και θα σας καθοδηγήσουν σε μια καλή επιλογή.

 

Υπάρχουν σημάδια που πρέπει να προσέχω όταν αγοράζω ένα σκυλί;
Οπωσδήποτε. Προτείνω να αποφύγετε μια αγορά εάν…
– Η μητέρα ή τα κουτάβια φαίνονται ντροπαλά, φοβισμένα ή επιθετικά. – Τα κουτάβια μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που δέν προσφέρει ερεθίσματα και ευκαιρίες για παιχνίδι σε μεγαλύτερο χώρο, ή έαν το κρεβάτι τους είναι βρώμικο ή μυρίζει άσχημα.
– Τα κουτάβια μεγαλώνουν χωρίς συνεχή φροντίδα από τους ανθρώπους. – Ο εκτροφέας δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για τις συνθήκες στο σπίτι που θα μένει το σκυλί και για τις δικές σας γνώσεις για τα σκυλιά.
Επίσης, εάν αποφεύγει ερωτήσεις και σας πιέζει να αγοράσετε.
– Ο εκτροφέας δεν φαίνεται ικανός, π.χ. εκτρέφει πολλές διαφορετικές ράτσες.
– Ο εκτροφέας δεν είναι πρόθυμος να σας δείξει πού κοιμούνται τα κουτάβια.

 

Σε ένα μήνα θα παραλάβουμε το κουτάβι μας. Πώς να προετοιμάσω τα παιδιά μου;
Είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν από πρίν κάποια σημαντικά πράγματα για τις ανάγκες και τη συμπεριφορά των σκυλιών. Π,χ, οτι δεν επιτρέπεται να ακουμπάμε ένα σκυλί όταν κοιμάται, τρώει ή έχει ένα καινούργια κόκκαλο στο στόμα. Ο ύπνος του σκυλιού, τα παιχνίδια και τα κόκκαλα πρέπει να είναι απαγορευμένα στα παιδιά. Αντίστροφα, το σκυλί πρέπει να μην πειράζει τα παιχνίδια των παιδιών.

Γενικά, τα παιδιά δεν φαίνονται στα σκυλιά ως άνθρωποι που επιβάλλουν σεβασμό, άλλα ώς όμοιοι. Για αυτό το λόγο, τα πράγματα μπορούν να γίνουν άγρια πιό γρήγορα όταν όταν ένα παιδί ενοχλεί το σκυλί, ιδιαίτερα εάν το σκυλί είναι φοβισμένο. Βέβαια, τα παιδιά πρέπει να μάθουν εξαρχής οτι δεν επιτρέπεται να προκαλλούν πόνο στο σκυλί, π.χ. με το τράβηγμα της ουράς, των αυτιών ή του τριχώματος. Επίσης πρέπει να αποφεύγουν να παίζουν παιχνίδια όπου και το παιδί και το σκυλί ασκούν δύναμη το ένα στο άλλο, π.χ. όταν τραβούν το ίδιο αντικείμενο.
– Δεν πρέπει ποτέ να απαιτείτε να ακολουθεί το σκυλί τις εντολές των παιδιών σας. Τα παιδιά μπορεί να ζητούν ένα ‘κάτσε’ ή ένα ‘μείνε’ και να προσφέρουν λιχουδιές. Εάν όμως δεν υπακούσει τις οδηγίες των παιδιών, μην προσπαθήσετε να την επιβάλλεται. Από την άποψη το σκυλιού, δεν πρόκειται για εντολή από το αφεντικό, άλλα για παιχνίδι με έναν φίλο.
– Ο καλύτερος τρόπος να δείξετε στα παιδιά πως να συμπεριφέρονται στο σκυλί σας είναι να δώσετε το σωστό παράδειγμα και να δείξετε ότι όλοι έχουν ευθύνες που πρέπει να θυμούνται. Πολλοί εκπαιδευτές προσφέρουν επιπλέον μαθήματα με παιδιά. Πρωτίστως όμως, μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά με το σκυλί χωρίς επίβλεψη.

 

Πώς ξέρω οτι ένα κουτάβι είναι υγιές;
Καλό είναι να μη βιάζεστε στην επιλογή ενός κουταβιού, και να παρακολουθείτε προστεκτικά την ομάδα του, αλλά και κάθε συγκεκριμένο κουτάβι.
– Το τρίχωμα πρέπει να είναι λείο και να φαίνεται φροντισμένο.
– Είναι σημαντικό να έχει καθαρά μάτια και ένα ξύπνιο βλέμμα.
– Να μήν τρέχουν η μύτη ή τα μάτια.
– Ο πρωκτός να είναι καθαρός, χωρίς σημάδια διάρροιας.
– Κοιτάξτε το χώρο που κοιμούνται τα κουτάβια. Δέν πρέπει να υπάρχει διάρροια, ούτε ‘άσπροι κόκκοι’ (παράσιτα).
– Τα κουτάβια πρέπει να τρέφονται κανονικά, το οποίο φαίνεται από τη χαρακτηριστική κοιλιά ενός κουταβιού. Δεν πρέπει όμως να είναι φουσκωμένη, αυτό είναι ένδειξη παρασίτων.
– Κάντε μια γραμή στο τρίχωμα του κουταβιού με το δαχτυλό σας και προσέξτε για ψύλλους. Μία άλλη ένδειξη είναι εάν ξύνεται συχνά το κουτάβι.

 

 

Copyright © 2014 Amalthea Labradors
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση κειμένων ή φωτογραφιών σε οποιοδήποτε μορφή χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.
dor.

Banner Content
Tags:

Σχετικά Άρθρα

0 Σχόλια

Leave a Comment

AMALTHEA

Λαμπραντόρ | Labradors.gr
Εκπαίδευση & ανατροφή κουταβιών Λαμπραντόρ. Άρθρα για την υγεία διατροφή & εκπαίδευση για τα Λαμπραντόρ και τα σκυλιά γενικότερα.
Τηλ.: 693 4887947 - 2295100026
www.labradors.gr

BIODOG

Εξατομικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια και διατροφολογικές συμβουλές για τη συμβίωση ανθρώπων και σκυλιών

Εξατομικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια και διατροφολογικές συμβουλές για τη συμβίωση ανθρώπων και σκυλιών

ΧΑΡΤΕΣ ΤΟΙΧΟΥ

Χάρτες τοίχου

e-Book

Διαφήμιση στο labradors.gr