Λαμπραντορ standard

Το Στάνταρτ των Λαμπραντόρ

labrador fci standard
labrador fci standard

Η Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) είναι ο Παγκόσμιος Κυνολογικός Οργανισμός.

ΛΑΜΠΡΑΝΤΟΡ ΡΙΤΡΙΒΕΡ
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Μεγάλη Βρετανία.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΕΓΚΥΡΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ: 13.10.2010.
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ: Retriever.
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ FCI: Ομάδα 8 Retrievers, Flushing dogs, Water dogs Τμήμα 1 Ριτρίβερ. Με εξέταση εργασίας.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Ευρέως πιστεύεται ότι το Retriever του Λαμπραντόρ προήλθε απο τις ακτές της Νέας Γης όπου είχαν δει ψαράδες να χρησιμοποιούν ένα σκυλί με παρόμοια εμφάνιση για να ανακτήση τα ψάρια. Ένα εξαιρετικό σκυλί νερού, με ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες τρίχωμα του και τη μοναδική ουρά, που παρομοιάζεται με εκείνη της βίδρας εξαιτίας του σχήματός της, τονίζει αυτό το χαρακτηριστικό.
Συγκριτικά μιλώντας, το Λαμπραντόρ δεν είναι μια πολύ παλιά φυλή, η Λέσχη της φυλής έχει ιδρυθεί το 1916 και για τα κίτρινο Λαμπραντόρ η Λέσχη ιδρύθηκε το 1925. Ήταν στα field trials τομέα που το Λαμπραντόρ απέκτησε την πρώτη φήμη του, αφού είχε αρχικά εισαχθεί σε αυτές τις ακτές στα τέλη του 1800 από τον συνταγματάρχη Peter Hawker και τον κόμη Malmesbury. Ήταν ένα σκυλί που ονομάζόταν Malmesbury Tramp η οποία περιγράφεται από την Λόρνα, Countess Howe ως μία από τις «ρίζες» του σύγχρονου Λαμπραντόρ.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ: έντονα χτισμένο, με κοντά λαγόνια, πολύ δραστήριο, ((το οποίο αποκλείει το υπερβολικό βάρος σώματος ή ουσίας) με ευρύ κρανίο, φαρδύ και βαθύ μέσα από το στήθος και τα πλευρά, η μέση και τα πίσω πόδια είναι φαρδιά και δυνατά.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Καλός χαρακτήρας, πολύ ευκίνητος. Εξαιρετική όσφρηση, μαλακό στόμα, πάθος για το νερό. Αξιαγάπητο, πιστός σύντροφος. Ευφυή, υπάκουο και ζωηρό, με δυνατή επιθυμία να ευχαριστεί. Καλοσυνάτη φύση, χωρίς ίχνος επιθετικότητας ή φοβίας.

ΚΕΦΑΛΙ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΡΑΝΙΟΥ:
Κρανίο: Ευρεία. καθαρή περικοπή χωρίς σαρκώδη μάγουλα.
Stop: Έντονο.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ:
Μύτη: Ευρεία, ρουθούνια καλά ανεπτυγμένα.
Ρύγχος: Δυνατό, όχι μυτερό.
Σαγόνια / δόντια: Σαγόνια μεσαίου μήκους, σαγόνια και δόντια ισχυρά με ένα τέλειο, κανονικό και πλήρες δάγκωμα ψαλιδιού, δηλ. πάνω δόντια επικάλυπτουν στενά τα κάτω δόντια και είναι τετράγωνα τοποθετημένα στις γνάθους.
Μάτια: Μεσαίου μεγέθους, εκφράζοντας νοημοσύνη και καλό χαρακτήρα. Καφέ ή καστανά.
Αυτιά: Δεν είναι μεγάλο ή βαριά, κρέμονται κοντά στο κεφάλι και τοποθετημένα αρκετά πίσω.
Λαιμός: Καθαρή περικοπή, δυνατός και ισχυρός, πάνω σε πολύ καλά τοποθετημένους ώμους.

ΣΩΜΑ:
Ράχη: Επίπεδη.
Οσφυϊκή χώρα: Ευρεία, μικρή σε μήκος και ισχυρή.
Στήθος: Από καλό πλάτος και βάθος, με καλά εκτεταμένα βαρελοειδή πλευρά – το αποτέλεσμα αυτό δεν πρέπει να παράγεται από τη μεταφορά υπερβολικού βάρους.
ΟΥΡΑ: Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, πολύ παχιά προς τη βάση, που εκλεπτύνει προς την άκρη σταδιακά, μεσαίου μήκους, απαλλαγμένο από φτέρωμα, αλλά ντυμένη παχύ στρώμα όλη με κοντό, πυκνό, πυκνό τρίχωμα, δίνοντας έτσι «στρογγυλεμένη» εμφάνιση περιγράφεται στο ως ουρά “Ενυδρίδας”. Μπορεί να ρέπει προς τα πάνω χαρούμενη, αλλά δεν πρέπει να ανακυρτώνει πάνω στην πλάτη.

ΜΠΡΟΣΤΙΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ:
Γενική εμφάνιση: Μπροστινά πόδια κατ ‘ευθείαν από τον αγκώνα στο έδαφος όταν παρατηρείται από μπροστά ή από κάθε πλευρά.
Ώμος: Μακρύς και κεκλειμένος.
Αντιβράχιο: μπροστινά πόδια με γερά κόκαλα και ίσια.
Μπροστινά πέλματα: Στρογγυλά, συμπαγή, καλά τοξωτά δάχτυλα και πολύ ανεπτυγμένα μαξιλαράκια.

ΠΙΣΩ ΣΥΣΤΗΜΑ:
Γενική εμφάνιση: Καλά ανεπτυγμένο οπίσθια χωρίς κλίση προς την ουρά.
Κνήμη (γόνατο): αρκετά γωνιώδες ακροκνήμιο.
Μετατάρσιο: Ακροτάρσιο παράλληλα καθοδικό, πόδια που κάνουν καμάρα πολύ ανεπιθύμητα.
Οπίσθια πέλματα: Στρογγυλά, συμπαγή, καλά τοξωτά δάχτυλα και πολύ καλά ανεπτυγμένα μαξιλαράκια.

ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ / ΚΙΝΗΣΗ: Βάδισμα ελεύθερο, που καλύπτει επαρκή έδαφος. Τα προγενέστερα και μεταγενέστερα μέλη μετακινούνται σε παράλληλες κινήσεις στον άξονα του σώματος.

ΜΑΝΔΥΑΣ:
Τρίχωμα: Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, κοντό, πυκνό, χωρίς κύμα ή πτέρωμα, δίνοντας αρκετά σκληρή αίσθηση στην αφή. Ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες υπόστρωμα.
Χρώμα: Πλήρως μαύρο, κίτρινο ή σοκολατί. Τα Κίτρινα κυμαίνονται από ελαφριά κρέμα μέχρι το κόκκινο της αλεπούς. Μικρή λευκή κηλίδα στο στήθος επιτρέπεται.

ΜΕΓΕΘΟΣ:
Ιδανικό ύψος στο ακρώμιο αρσενικά: 56 έως 57 εκατοστά.
Θηλυκά: 54 έως 56 εκατοστά.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ: Οποιαδήποτε απόκλιση από τα προηγούμενα σημεία πρέπει να θεωρηθείται ελάττωμα και η σοβαρότητα που θα πρέπει να αξιολογείται, πρέπει να είναι στην ακριβή αναλογία με το βαθμό της για τα αποτελέσματά της στην υγεία και την ευημερία του σκύλου και στην ικανότητά του να εκτελεί την παραδοσιακή του εργασία.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ
• Επιθετικότητα ή υπερβολική φοβία.
• Οποιοδήποτε σκυλί που παρουσιάζει ανωμαλίες μορφολογικές ή συμπεριφοράς σαφώς θα πρέπει να αποκλείετε.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αρσενικά ζώα πρέπει να έχουν εμφανώς φυσιολογικούς όρχεις πλήρως κατεβασμένους μέσα στο όσχεο.



Αφήστε μια απάντηση