Ιστορια

Η ιστορία του Λαμπραντόρ

Buccleuch Avon (1885), θεωρείται ο πρόγονος όλων των σημερινών Λαμπραντόρ.
Buccleuch Avon (1885), θεωρείται ο πρόγονος όλων των σημερινών Λαμπραντόρ.

“Δεν υπάρχει ένας ζωντανός ίσος στην κυνοειδή φυλή”
(Σημειώσεις απο το Stud Book του Duke of Buccleuch’s)

Οι ψαράδες και οι φαλαινοθήρες έπλευσαν στον αποκαλούμενο “Νέο Κόσμο” από το δέκατο πέμπτο αιώνα. Το 1494 η νέα γη “ανακαλύφθηκε” από τους εμπόρους του Μπρίστολ, και το 1504 η επιχείρηση του Μπρίστολ καθιέρωσε τον πρώτο οικισμό της. Η αλιευτική βιομηχανία της Νέας Γης (Newfoundland) αυξήθηκε και ευημέρησε, ενώ οι στόλοι των αλιευτικών σκαφών από την Αγγλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλίευσαν τα κρύα νερά.

Είναι πολύ πιθανόν οι πρώτοι ψαράδες που έφτασαν στην περιοχή που ήταν κυρίως Πορτογάλοι και Βάσκοι να έφεραν μαζί και τα σκυλιά τους κυρίως σκυλιά που μπορούσαν να αντέξουν τις παγωμένες καιρικές συνθήκες του Newfoundland και να παρείχαν κάποιο είδος προστασίας αλλά και να ήταν αρκετά δυνατά να μεταφέρουν ξυλεία. Τέτοια σκυλιά ήταν τα Cão de Castro Laboreiro μια mastin φυλή γενικής χρήσης (φύλαξη κοπαδιών και αγροκτημάτων) απο την Νοτιοανατολική Πορτογαλία.

Παρότι τα σκυλιά αυτά τεχνικά είναι mastiff, η απομόνωση σε αυτές τις περιοχές βοήθησαν στο να έχουν λιγότερες υπερβολές απο άλλους Μολοσσοιδείς τύπους, είναι μεσοκεφαλικά όπως όλα τα ριτρίβερ. Είναι επίσης πολύ πιθανό οι Βάσκοι να έφεραν τα δικά τους σκυλιά απο τα Πυρηναία, απο όλη αυτήν την γενετική σούπα προήλθαν και τα πρώτα σκυλιά που γνωρίζουμε σαν τα σκυλιά St. John απο όπου προέρχονται τα Λαμπραντόρ.

Η ονομασία Λαμπραντόρ επίσης είναι πιθανόν να προέρχεται όχι απο την περιοχή, που άλλωστε είναι νότια του Newfoundland, αλλά από την παρερμηνεία του oνόματος Laboreiro που άκουγαν από τους Πορτογάλους.


Το 1662, ο W.E. Cormack, ένας ντόπιος του ST John, Νέας Γης, ταξίδεψε με τα πόδια σε ολόκληρη τη χώρα. Στον απολογισμό του ταξιδιού του έγραψε ότι είδε μικρά σκυλιά ύδατος, τα οποία περιέγραψε τόσο “αξιοθαύμαστα εκπαιδευμένους retrievers και είναι και σε άλλα καθήκοντα χρήσιμα – το ομαλό ή με κοντά μαλλιά σκυλί προτιμάται, επειδή στον παγωμένο καιρό, το μακρύτριχο είδος γεμίζει με πάγο όταν βγεί από το νερό”.” το με κοντά μαλλιά σκυλί ήταν αυτό που γνωρίζουμε ως retriever του Λαμπραντόρ, ενώ το “μακροτριχο μαλλιαρό είδος” ήταν το Newfoundland.

Τα σκυλιά που εξελίχθηκαν σε Labrador retriever ζούσαν μια πολύ δύσκολη ζωή σε αυτήν την άγονη γη δουλεύοντας για ανθρώπους που προσπαθούσαν να επιβιώσουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Χρησιμοποιήθηκαν για να βοηθήσουν να ανακτήσουν τα ψάρια που έπεφταν απο την βάρκα στους ψαράδες πέφτοντας από την βάρκα στα παγωμένα νερά, στο κυνήγι και στην μεταφορά ξυλείας.

Αργότερα έγινε γνωστό όπως το μικρότερο Newfoudland, ή συχνότερα το σκυλί ύδατος του St. Johns, και τελικά με το σημερινό τους όνομα Labrador Retriever. Τα σκυλιά των ψαράδων όχι μόνο έπρεπε να βοηθήσουν να μεταφέρουν στη μεταφορά των δικτυών και να ανακτήσουν τα ψάρια που βγήκαν απο αυτά, αλλά έπρεπε επίσης να είναι σε θέση να ανακτήσουν τα πουλιά και τα υδρόβια πουλιά στο κυνήγι.

Το 1830 ο συνταγματάρχης Hawker αναφέρθηκε στα σκυλιά ύδατος του ST Johns ως, “κατά πολύ το καλύτερα για οποιοδήποτε είδος κυνηγιού είναι γενικά μαύρος και όχι μεγαλύτερος από ένα pointer, πολύ δυνατός στα πόδια με την κοντή ομαλή τρίχα και η ουρά του δεν κατσαρώνει τόσο πολύ, εξαιρετικά γρήγορα ανακτά, κολυμπά και παλεύει.”

Είναι πολύ πιθανόν ότι πολλά χαρακτηριστικά της φυλής προέρχονται από τότε όπως η επαναφορά αλλά και η διάσημη όρεξη τους για φαγητό. Τα σκυλιά αυτά πιθανόν να ταΐζονταν κατά την περίοδο του χειμώνα που βοηθούσαν στην μεταφορά ξύλων για το κάπνισμα των ψαριών με ψαροκέφαλα, και αφήνονταν ελεύθερα να ταΐσουν τον εαυτό τους μόνοι τους το καλοκαίρι, και κυνηγούσαν μόνοι τους ψάρια για να επιζήσουν. Γι αυτό, τα Λαμπραντόρ ακόμα και σήμερα φαίνεται ότι μπορούν να φάνε τα πάντα, και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θα συμφωνήσουν ότι ακόμα και το πιο καλοταϊσμένο Λαμπραντόρ ακόμα θα παρακαλάει για φαγητό.

Δεν πήρε πολύ πριν να αρχίσουν οι ψαράδες να φέρνουν πίσω όχι μόνο αλιεία από την Νέα Γη, αλλά και μερικά από καλύτερα retrievers, για να πωληθούν στην αγορά. Ο κύριος λιμένας της εισαγωγής για τα “σκυλιά ύδατος του ST Johns” ήταν ο λιμένας Poole, και στο 1830 αυτά τα πολύτιμα σκυλιά πήγαν στα εκλεκτικά προγράμματα αναπαραγωγής στην Αγγλία και τη Σκωτία. Τα νέα της καταπληκτικής ικανότητας τους για επαναφορά διαδόθηκαν γρήγορα, και πλούσιοι γαιοκτήμονες αποφάσισαν να τα δοκιμάσουν στο κυνήγι.

Το Λαμπραντόρ ήρθε, είδε και κατέκτησε, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα το Λαμπραντόρ είχε καθιερωθεί σαν εξαιρετικό retriever (σκύλος επαναφοράς) τόσο στο νερό όσο και την ξηρά, και σαν εξαιρετικά ευφυής και πράος χαρακτήρας. Αυτοί οι πρώτοι εισαγωγείς έκαναν εξαιρετική δουλειά, κρατώντας τις γραμμές καθαρές, κρατώντας γραπτά αρχεία εκτροφείου, και βάζοντας ένα στάνταρντ φυλής που ελάχιστα έχει αλλάξει μέχρι σήμερα, είμαστε ευγνώμονες σε αυτούς τους ανθρώπους, τον συνταγματάρχη Peter Hawker, τον Δούκα του Buccleuch, τους Earls Malmesbury και Ηome και πολλούς άλλους που έβαλαν τις στέρεες βάσεις στην φυλή.

Παρόλο που η καταγωγή του Λαμπραντόρ είναι στον Καναδά, η φυλή οφείλει την ύπαρξη και εδραίωση της σε αυτούς τους γαιοκτήμονες του δέκατου ένατου αιώνα που αναγνώρισαν τις εκπληκτικές ικανότητες τους κυνηγιού και επαναφοράς.  Αλλά ενώ η αναπαραγωγή στη Μεγάλη Βρετανία συνεχίστηκε, οι βαριοί φόροι σκυλιών στον Καναδά, καθώς επίσης και ένας αγγλικός νόμος καραντίνας, σήμαναν το τέλος για το αρχικό απόθεμα αναπαραγωγής στη Νέα Γη.

O 5ος δούκας Buccleuch και ο 7ος δούκας Queensberry, διαδέχτηκαν τον πατέρα τους dukedom Buccleuch το 1819. Ο 5ος δούκας ήταν επίσης ένας από τον πρώτους που εισήγαγε τα σκυλιά του Λαμπραντόρ από τη νέα γη στο 1830, ακριβώς όπως ο αδελφός του Lord John Scott, και 2ος Earl of Malmesbury. Στα βιβλία εκτροφείου του βρίσκουμε τα σκυλιά που ανήκουν τα πρώτα -πρώτα καταγραμμένα retrievers του Λαμπραντόρ: Lord Malmesbury’s Sweep (1877) και Lord Malmesbury’s Juno (1878). . Παρήγαγαν την Buccleuch Ned (1882).

Σε μια επιστολή του το 1887, στον 6ο δούκα Buccleuch, ο 3ος κόμης Malmesbury αποκάλεσε αρχικά τα σκυλιά “σκυλιά του Λαμπραντόρ.” “Tα λέμε πάντα τα σκυλιά του Λαμπραντόρ και έχω κρατήσει τη φυλή τόσο καθαρή όσο θα μπορούσα από τον πρώτο που είχα, η πραγματική φυλή μπορεί να αναγνωρισθεί από το κοντό τρίχωμα που διώχνει το νερό όπως το πετρέλαιο, και, πάνω απο όλα, μια ουρά όπως μια ενυδρίδα.”

Όταν άρχισαν να οργανώνονται κυνήγι φασιανού, και ο αγριόγαλλος και οι πέρδικες έγιναν δημοφιλείς μεταξύ της ανώτερης τάξης προς το τέλος του δέκατου όγδοου και των δέκατου έννατου αιώνα, το retriever του Λαμπραντόρ έγινε δημοφιλές, και όλο και περισσότερα pointers και setters αντικαταστάθηκαν με retrievers. Μέχρι το 1880 όλα σχεδόν τα Labrador (st John’s dogs) είχαν εξαφανιστεί από την Αγγλία.

Μία τυχερή συνάντηση μεταξύ των Earl of Malmesbury σε ηλικία 75 χρονών με τον Duke of Buccleuch (1831-1914) και τον Duke of Home (1834-1918) έσωσε τα Λαμπραντόρ απο την εξαφάνιση. Όταν συμμετείχαν σε κυνήγι οι δύο άνδρες εντυπωσιάστηκαν απο την ικανότητα των σκύλων του Malmesbury ο οποίος τους έδωσε μερικά για να συνεχίσουν το πρόγραμμα αναπαραγωγής αυτά τα σκυλιά ήταν η Ned (1882) και ο Avon (1885)

Στις 7 Ιουλίου 1903 το retriever του Λαμπραντόρ αναγνωρίστηκε αρχικά ως ειδική φυλή από τη Kυνολογικό Όμιλο, όταν αποφασίστηκε να δοθούν οι κατηγορίες στον Όμιλο παρουσιάζει τα Labrador ως χωριστή φυλή. Στις 3 Νοεμβρίου 1903, το retriever του Λαμπραντόρ αναγνωρίστηκε οριστικά ως χωριστή φυλή, και στις 3 Ιανουαρίου ..1905, η φυλή ταξινομήθηκε χωριστά ως υποποικιλία retriever.

Tα χρώματα του Λαμπραντόρ

Χρώματα Λαμπραντόρ
Χρώματα Λαμπραντόρ

Τα πρώτα Λαμπραντόρ είχαν μαύρο χρώμα μόνο . Κατά τη διαδικασία της εκτροφής εμφανίστηκε το κίτρινο χρώμα, τότε οι εκτροφείς δεν θα τολμούσαν να το αποδεχθούν. Ακόμη και η Lorna Countess Howe είπε κάποτε σε ένα φίλο , ο οποίος τη ρώτησε για τα Κίτρινα Λαμπραντόρ , “τα Λαμπραντόρ είναι μαύρα σκυλιά” Αν και στο τέλος της ζωής της, πήρε επίσης μια φωτογραφία με ένα κίτρινο Labrador μεταξύ των μαύρων Λαμπραντόρ της.

Στις αρχές του 20ου αιώνα , σε ορισμένους εκτροφείς , όπως της Οικογένεια Rasclyffes και η κα Wormald αρχίζει να αρέσει το κίτρινο χρώμα στο Labrador και η εκ προθέσεως αναπαραγωγή άρχισε. Αυτό ήταν πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο , παρόλο που δεν ήταν αναγνωρισμένο για πολλά χρόνια. Ακόμη και στην έκθεση σκύλων Crufts Dog Show, την πιο διάσημη στο Ηνωμένο Βασίλειο , ένας βοηθός της κριτικής επιτροπής είχε προσπαθήσει να πει κα Wormald με έναν από τους Knaith Labradors της να παίξει στον στίβο των Golden Retriever.

Το πρώτο κίτρινο Λαμπραντόρ που καταχωρήθηκε από το Kennel Club (UK) ήταν ο Ben οf Hyde κατά το έτος 1899. Ο Ben είναι ένας πρόδρομος του σημερινού κίτρινου Labrador .  Στη συνέχεια, γύρω από τη δεκαετία του 1930 , η Λαίδη Ward του Chiltonfoliat Labradors , προσπάθησε να αναπαράγει και να οικοδομήσει το χρώμα Σοκολατί (Chocolate), αλλά δεν ήταν τόσο εύκολη η αναγνώριση όσο στο κίτρινο χρώμα .  Και αν και μερικοί εκτροφείς σκόπιμα τα ζευγάρωναν μεταξύ τους μετά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο , μόλις γινόντουσαν γνωστά. Και μόνο με το αναθεωρημένο πρότυπο Λαμπραντόρ του 1950  αναγνωρίστηκε το χρώμα Σοκολατί.

Το Labrador retriever στην Αγγλία είχε σχεδόν διασπαστεί σε δύο ποικιλίες, μαύρο και κίτρινο το 1925, υπήρξε ένα καφετί χρώμα, αλλά δεν είχε ακόμη αναγνωριστεί εκείνη τη στιγμή. Τα Κίτρινα Λαμπραντόρ μπορούσαν να έχουν τα δικά τους πρότυπα και το δικό τους σύλλογο επίσης. Ευτυχώς, τα δύο χρώματα , δεν είναι τόσο ξεχωριστά στο στάνταρντ και ενοποιήθηκαν το 1950, όπου σε αυτή την αναθεώρηση έχει αναγνωριστεί και το καφέ χρώμα .

Το Labrador στάνταρντ έχει τροποποιηθεί αρκετές φορές . Η τελευταία αναθεώρηση πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουνίου 1987 στην Ιερουσαλήμ . Το πρότυπο της φυλής είχε χρησιμοποιηθεί και αναγνωρισθεί από την FCI και εφαρμόζεται στις χώρες μέλη της σε όλο τον κόσμο.

© Amalthea Labradors 2019

Αφήστε μια απάντηση