Κοινωνικοποιηση

Η σημασία της Κοινωνικοποίησης

Κοινωνικοποιηση κουταβιού. Από την πρώτη κιόλας ημέρα που θα πάρετε το κουτάβι σας, το ρολόι χτυπάει. Και ο χρόνος κυλά! Μεχρι την ηλικία των οκτώ εβδομάδων, η κρίσιμη περίοδος κοινωνικοποίησης έχει ήδη μειωθεί και μέσα σε ένα μήνα, η πιο ευαίσθητη περίοδος εκμάθησης του θα αρχίσει να κλείνει. Υπάρχουν τόσα πολλά να διδάξετε, και σχεδόν όλα θα πρέπει να τα μάθει αμέσως.

Το κουτάβι σας πρέπει να κοινωνικοποιηθεί πλήρως για τους ανθρώπους πριν είναι τριών μηνών. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν o χρόνος για να κοινωνικοποιηθούν τα κουτάβια σε ανθρώπους είναι μετά τους 3 μήνες. Δεν είναι έτσι. Είναι πολύ λίγο, και πολύ αργά. Έχετε μόλις μερικές εβδομάδες για να κοινωνικοποιήσετε το κουτάβι σας. Δυστυχώς, το κουτάβι σας θα πρέπει να περιορίζεται σε εσωτερικούς χώρους μέχρι να είναι τουλάχιστον τριών μηνών, όταν έχει αποκτήσει επαρκή ανοσία μέσω εμβολιασμών κατά των πιο σοβαρών ασθενειών. Ωστόσο, ακόμη και μία σχετικά μικρή χρονική περίοδο σε κοινωνική απομόνωση σε ένα τέτοιο κρίσιμο αναπτυξιακό στάδιο θα μπορούσε να καταστρέψει την ιδιοσυγκρασία του κουταβιού σας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κοινωνικοποίηση του σκύλου με σκύλο μπορεί να να τεθεί σε προσωρινή αναμονή μέχρι το κουτάβι σας είναι αρκετά μεγάλο για να πάει σε ομαδικά μαθήματα και το πάρκο, απλά δεν μπορεί να καθυστερήσει η κοινωνικοποίηση με τους ανθρώπους.

Μπορεί να είναι δυνατό να ζήσετε με ένα σκύλο που δεν θέλει άλλα σκυλιά, αλλά είναι δύσκολο και δυνητικά επικίνδυνο να ζήσετε με ένα σκύλο που δεν του αρέσουν οι άνθρωποι, ειδικά αν ο σκύλος δεν αρέσει κάποιον από τους φίλους και την οικογένειά σας. Ως εκ τούτου, είναι ιδιαίτερα επείγον να γνωρίσετε το κουτάβι σας σε μια ευρεία ποικιλία ανθρώπων, την οικογένεια, τους φίλους, αγνώστους, και ειδικά άνδρες και παιδιά.

Ως γενικός κανόνας, το κουτάβι σας θα πρέπει να γνωρίσει τουλάχιστον εκατό διαφορετικούς ανθρώπους πριν αυτό είναι τριών μηνών, κατά μέσο όρο τρία άγνωστα άτομα την ημέρα.

Με στόχο λοιπόν την επείγουσα κοινωνικοποίηση του κουταβιού πριν είναι 3 μηνών και με δεδομένη την ανεπαρκή ακόμα ανοσοποίηση του, η λύση είναι το να προσκαλούμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους στο σπίτι μας κάθε μέρα. Δεν έχει νόημα να έρχονται οι ίδιοι και οι ίδιοι καθημερινά, θα πρέπει το κουτάβι να γνωρίσει μια μεγάλη ποικιλία ανθρώπων. Ο κάθε ένας θα πρέπει να το κρατάει και να το χαϊδεύει δίνοντας του και ένα δυο λιχουδιές. Τα κουτάβια που ευχαριστούνται από την παρουσία ανθρώπων είναι λιγότερο πιθανόν να φοβούνται ή να δαγκώσουν στο μέλλον.

Ενημερώστε τους ανθρώπους που δίνουν τις λιχουδιές να μην τις κρατάνε ψηλά και το αναγκάζουν να πηδάει, να κρατάνε τις λιχουδιές κοντά στην μύτη του και ανάμεσα στα μάτια. Όταν το κουτάβι υψώσει την μύτη για να μυρίσει την λιχουδιά θα χαμηλώσει το πισινό και θα καθίσει, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να πάρει την λιχουδιά του και την επιβράβευση μας.

Tα προβλήματα συμπεριφοράς και ομαλής συμβίωσης είναι ο Νο1 λόγος που κάποιοι εγκαταλείπουν τα σκυλιά τους. Τα περισσότερα από αυτά λύνονται με μέσα απο την κοινωνικοποίηση και την σωστή εκπαίδευση. Το ξεκίνημα της κοινωνικοποίησης από μικρή ηλικία σε ελεγχόμενο περιβάλλον είναι τεράστιας σημασίας. Αποφύγετε τα πάρκα και προτιμήστε τις βόλτες σε ασφαλείς τοποθεσίες, πάρκινγκ, παραλίες, πεζόδρομους επισκέψεις σε σπίτια φίλων κλπ.

Θυμηθείτε, το σκυλί σας θα παραμείνει κοινωνικό μόνο αν συνεχίζει τις συναντήσεις και γνωριμίες με άγνωστα άτομα και άγνωστα σκυλιά κάθε μέρα. Η συνάντηση τους ίδιους ανθρώπους και τα ίδια σκυλιά ξανά και ξανά δεν είναι επαρκής. Κατά συνέπεια, τακτικές βόλτες με το σκύλο σας είναι τόσο σημαντικό όσο είναι και ευχάριστο. Τα σκυλιά είναι προκαθορισμένα από τα γονίδιά τους για να ζουν μαζί με άλλα είδη, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων, σαν αποτέλεσμα 12.000 χρόνων εξημέρωσης.

Η συνεργασία με τους ανθρώπους και η προσαρμογή στα διάφορά περιβάλλοντά τους είναι δυνατόν μόνο μέσω αποβολή αντίδρασης σε διάφορα ερεθίσματα. Πολλές νευροβιολογικές έρευνες έχουν αποδείξει οτι το μυαλό ενός σκυλιού αναπτύσσεται ατροφικά όποτε το σκυλί μεγαλώνει σε περιβάλλον όπου δεν υπάρχουν ερεθίσματα για τις αισθήσεις του, ενώ αναπτύσσεται πιο πολύ από το μέσο όρο, όποτε το σκυλί μεγαλώνει σε περιβάλλον με πολλά ερεθίσματα. Ο Fox ανακάλυψε οτι κουτάβια που μεγαλώνουν σε περιβάλλον με πιό πολύπλοκα ερεθίσματα για τις αισθήσεις αναζητούν παρόμοια περιβάλλοντα αργότερα, ενώ αυτά που δεν έχουν συνηθίσει πολύπλοκα ερεθίσματα είναι εσωστρεφή και αναζητούν πιο απλά περιβάλλοντα για τις αισθήσεις τους. Επίσης, αυτά που είναι συνηθισμένα σε πολύπλοκα ερεθίσματα συμπεριφέρονται με περισσότερο θάρρος στις σχέσεις τους με αυτά που δεν είναι συνηθισμένα. Σε αυτά που λείπουν πολύπλοκα ερεθίσματα επίσης παρατηρήθηκε πιο συχνή συνήθεια προς ενθουσιασμό σε ακατάλληλες περιστάσεις, πιο περιορισμένες μαθησιακές ικανότητες και τάση προς απώλεια μνήμης αργότερα στην ανάπτυξη. Επίσης μπορεί να υπάρξουν καταστροφικές συμπεριφορές όπως το δάγκωμα αντικειμένων του ιδιοκτήτη.

Η κοινωνικοποίηση έχει δύο προτερήματα για το κουτάβι. Βοηθάει στο κουτάβι στο να φοβάται λιγότερα πράγματα που θα αντιμετωπίσει αργότερα, και προσφέρει την εμπειρία του φόβου που σύντομα ξεπερνιέται. Σύμφωνα με πολλούς ψυχολόγους, τέτοιες εμπειρίες είναι από τα πιό πολύτιμα μαθήματα που μπορεί να μάθει ένα κουτάβι. Καί όσο πιο πολλές φορές ξεπερνιέται ο φόβος, τόσες λιγότερες αισθήσεις θα του προκαλέσουν φόβο αργότερα στη ζωή του. Για αυτό, τα κουτάβια πρέπει να έχουν πολλά και διάφορα ερεθίσματα νωρίς στη ζωή τους – για την οσμή, την αφή, την ακοή, την όραση, διαφορετικές γεύσεις, την αίσθηση της δόνησης, και ιδιαίτερα εμπειρίες με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους.

Όσο περισσότερες ευκαιρίες δίνονται στο κουτάβι για καινούργιες εμπειρίες κατά τις σημαντικές περιόδους στην ανάπτυξη του, τόσο λιγότερο θα το πειράζουν καινούργιες και τρομακτικές εμπειρίες αργότερα. Δεν έχουν ανακαλυφθεί γενικοί φόβοι στα σκυλιά, εκτός από υπερευαισθησία σε ήχους, το οποίο εκδηλώνεται μόνο σε συγκεκριμένες ράτσες και σε λίγες περιπτώσεις.

Τα σκυλιά έχουν πολύ ευαίσθητη ακοή, και το καθένα μαθαίνει να αγνοεί τους ήχους που δέν το επηρεάζουν ώστε να επικεντρωθεί σε αυτούς που έχουν σημασία στη ζωή του.
Οτιδήποτε περιμένετε να μπορεί να κάνει το σκυλί σας όταν ενηλικιωθεί πρέπει να είναι μέρος του προγράμματος κοινωνικοποίησης, π.χ. παιδιά, κολύμβηση, αγροτικά ζώα, εκθέσεις σκυλιών, ήχοι της πόλης, κυνήγι, πυροβολισμοί κτλ.

Τα υπο-κοινωνικοποιημένα σκυλιά είναι ντροπαλά, φοβούνται εύκολα, δεν έχουν κατάλληλη αίσθηση του κινδύνου, και σε κάποιες περιπτώσεις δαγκώνουν όταν τους φοβίζει κάτι. Σκυλιά που είναι μόνα τους για πολλές ώρες αλλά και σκυλιά που μένουν με τον ιδιοκτήτη τους για πολλές συνεχόμενες ώρες υποφέρουν από άγχος κάθε φορά που τα αφήνει μόνα ο ιδιοκτήτης.

Κουτάβια που δεν έχουν επαρκείς εμπειρίες με άλλα σκυλιά μπορεί να δείξουν φόβο ή επιθετικότητα στην παρουσία άλλων σκυλιών, ενώ τα άλλα σκυλιά μπορεί να το αποβάλλουν από την αγέλη.

Όποτε φοβάται, το σκυλί σκέφτεται εάν πρέπει να παλέψει ή να αποδράσει, και αναλογίζεται πώς θα αντιμετωπίσει τον φόβο του. Εάν δεν μπορεί να φύγει, θα χρησιμοποιήσει όλο περισσότερη επιθετικότητα για να τρομάξει τον αντίπαλό του, και εάν δεν επιλυθεί η κατάσταση, μπορεί να δαγκώσει ως αυτοάμυνα. Αυτό εξηγεί γιατί ένα σκυλί που κρατιέται από λουρί αντιδρά διαφορετικά από όταν είναι ελεύθερο, αφού υπάρχει η πιθανότητα να τρέξει.

Η κοινωνικοποίηση απαιτεί φαντασία και είναι μία διαρκής επιρροή στη ζωή του σκυλιού που πρέπει να καλλιεργηθεί στις κρίσιμες περιόδους. Υπάρχουν πολλά εμπόδια για την κατάλληλη κοινωνικοποίηση σκυλιών – οι ιδιοκτήτες μπορεί να λείπουν από το σπίτι όλη μέρα, τα σκυλιά δεν είναι ευπρόσδεκτα σε πολλά δημόσια μέρη, οι ιδιοκτήτες περιορίζουν τις συναντήσεις με ξένα σκυλιά ως πρόληψη ασθενειών, άπειροι ιδιοκτήτες/εκτροφείς δεν καταλαβαίνουν τη συμπεριφορά τους, σχολές για εκπαίδευση είτε δεν είναι διαθέσιμες είτε δεν θεωρούνται χρήσιμες, και ο ιδιοκτήτης σταματά επειδή τα κουτάβια είναι πολύ δραστήρια ή ανεξέλεγκτα. Υπάρχουν πολλοί άλλοι αρνητικοί παράγοντες, πάντως το σημαντικό είναι η διαρκής και έντονη κοινωνικοποίηση για όλα τα κουτάβια.

Τρεις Στόχοι Κοινωνικοποίησης

Σύμφωνα με συμπεριφοριστές οι στόχοι της κοινωνικοποίησης πρέπει να είναι τρεις.
1. Διδάξετε το κουτάβι σας να απολαμβάνει την παρουσία, ενέργειες, και χάδια όλων των ανθρώπων, πρώτα της οικογένειας, και στη συνέχεια, τους φίλους και, στη συνέχεια, τους ξένους, ιδιαίτερα τα παιδιά και τους άνδρες. Τα ενήλικα σκυλιά τείνουν να νιώθουν πιο άβολα γύρω από τα παιδιά και τους άνδρες, ιδιαίτερα τα μικρά αγόρια. Η αντιπάθεια του σκύλου προς τα παιδιά και τους άνδρες είναι πιο πιθανό να αναπτυχθεί εάν το κουτάβι μεγαλώνει με λίγους ή κανέναν τριγύρω, και αν η επαφές του κουταβιού με τα παιδιά και τους άνδρες είναι δυσάρεστη ή τρομακτική.
2. Διδάξτε το κουτάβι σας να απολαμβάνει την αγκαλιά και τον χειρισμό (κράτημα και εξέταση) από τους ανθρώπους, ιδιαίτερα από τα παιδιά, και τους κτηνιάτρους. Συγκεκριμένα, διδάξετε το κουτάβι σας να του αρέσει το άγγιγμα σε μια ποικιλία “ευαίσθητων σημείων”, δηλαδή, γύρω από το κολάρο του, το ρύγχος, τα αυτιά, πόδια, ουρά, και πίσω άκρο.
3. Διδάξτε το κουτάβι σας την παράδοση πολύτιμων αντικειμένων, όταν ζητηθεί, ιδίως τροφής, κόκαλα, μπάλες, παιχνιδιών, σκουπιδιών, και χαρτομάντιλων.

© Amalthea Labradors 2019

Αφήστε μια απάντηση