Κουταβια και παιδια

Κουτάβια και Παιδιά

Κουταβια και παιδια. Οι δράσεις και τα καμώματα των παιδιών μπορεί να είναι εξαιρετικά τρομακτικά σε ενήλικα σκυλιά που δεν έχουν κοινωνικοποιηθεί με τα παιδιά κατά τη διάρκεια της κουταβίσιας περιόδου. Ακόμα και καλά-κοινωνικοποιημένα σκυλιά ενήλικα μπορεί να μπουν σε προβλήματα, δεδομένου ότι πολλά παιδιά διεγείρουν τα σκυλιά και υποκινούν για παιχνίδι και κυνηγητό.

Τα κουτάβια και τα παιδιά πρέπει να να διδάσκονται πώς να συμπεριφέρονται το ένα γύρω από το άλλο. Αυτό είναι εύκολο και διασκεδαστικό, ας το κάνουμε. Για τους ιδιοκτήτες κουταβιού με παιδιά, οι επόμενοι μήνες παρουσιάζουν μια πρόκληση. Είναι κάτι που αξίζει τον κόπο όμως, γιατί τα κουτάβια που έχουν επαρκώς κοινωνικοποιηθεί με παιδιά, γενικά αναπτύσσουν υγιής χαρακτήρες και σαν ενήλικοι δεν αναστατώνονται εύκολα με τα παιδιά.

Ωστόσο, για να μεγιστοποιηθεί η σχέση μεταξύ των σκύλων και παιδιών, και να εξασφαλιστεί η καλή φύση του σκύλου και η στερεά καλή διάθεση. Οι γονείς πρέπει να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους, καθώς και το κουτάβι. Διδάξτε στα παιδιά σας πώς να συμπεριφέρονται στο κουτάβι, και να διδάξετε το κουτάβι σας πώς να συμπεριφέρεται γύρω από τα παιδιά. Ακόμα και το παιχνιδιάρικο αγκάλιασμα μπορεί να είναι τρομακτικό για ένα αντικοινωνικό κουτάβι, και θα ήταν απίθανο να είναι ανεκτό από τον ενήλικο σκύλο. Να κρατήσετε τα παιδιά μακριά από το κουτάβι, ενώ τρώει. Ένα κουτάβι είναι στη διαδικασία να μάθει ότι δεν πρέπει να προφυλάσσει το φαγητό του.

Ιδιοκτήτες κουταβιού χωρίς παιδιά έχουν ένα διαφορετικό είδος πρόκλησης. Μπορείτε να προκαλέσετε τα παιδιά στο σπίτι σας για να γνωρίσουν το κουτάβι σας, άμεσα! Για να ξεκινήσετε, να καλέσετε μόνο ένα παιδί. Ένα παιδί είναι θαυμάσιο. Δύο είναι μια χαρά. Αλλά συνήθως, τρία παιδιά συν ένα κουτάβι γρήγορα θα φθάσουν την κρίσιμη μάζα και θα εκπέμπουν επίπεδα ενέργειας μη ανιχνεύσιμα από οποιοδήποτε γνωστό επιστημονικό όργανο. Και τελικά, προσπαθούμε να διδάξουμε το κουτάβι και τα παιδιά να είναι ήρεμα και ευγενικά. Μέχρι δύο παιδιά λοιπόν την κάθε φορά.

Ένας πολύ σημαντικός κανόνας

Ένα μόνο άτομο μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις στην προσωπικότητα του κουταβιού σας . Επιμείνετε ότι κανένας, παιδί ή ενήλικος δεν πρέπει να του προκαλέσει τραυματική εμπειρία με λάθος ή βίαια προσέγγιση. Ανεκπαίδευτοι επισκέπτες, ιδιαίτερα παιδιά και ενήλικες άνδρες φίλοι και συγγενείς, είναι γνωστοί καταστροφείς κουταβιών. Αν οι επισκέπτες σας δεν θέλουν να σας ακούσουν, βάλτε το κουτάβι σας στην μακροπρόθεσμη περιοχή απομόνωσης, ή να ζητήσετε από τους επισκέπτες να φύγουν.

Καλές συνήθειες

Καθορίστε τους κανόνες του σπιτιού σας και εφαρμόστε τους. Μάθετε στα κουτάβια λέξεις που επικοινωνείτε, κάτσε, χέρι, κάτω, πάμε βόλτα κλπ. όσες περισσότερες λέξεις μαθαίνει τόσο πιο εύκολη θα είναι η επικοινωνία σας μαζί του. Μάθετε τους καλές συμπεριφορές μέσα απο λεκτική επιβράβευση και στοργή. Ανακατευθύνετε τις κακές συμπεριφορές σε καλές. Για παράδειγμα όταν μασάει το παπούτσι σας, δώστε του ένα δικό του παιχνίδι και επιβραβεύστε την αλλαγή της προσοχής του.

Όσο περισσότερο επικοινωνείτε λεκτικά με το σκυλί σας τόσο περισσότερα καταλαβαίνει και γίνεται εξυπνότερο. Εάν δεν μαθαίνουμε τα κουτάβια τίποτα, μεγαλώνοντας το σκυλί θα φαίνεται ανεκπαίδευτο και χαζό. Ο υπερπροστατευτισμός επίσης μπορεί να καταστρέψει την αυτοπεποίθηση του και να ενισχύσει την ανασφάλεια και το άγχος. Ο φόβος και το ξεπέρασμα του φόβου πρέπει να γίνεται από το ίδιο το κουτάβι. Ποτέ δεν ενισχύουμε τον φόβο του με το να το παρηγορούμε όποτε φοβάται, εάν παραδείγματος χάρη φοβηθεί στην βόλτα τον θόρυβο μιας μηχανής, εμείς δείχνουμε αδιαφορία και συνεχίζουμε αυτό που κάναμε, γιατί εαν σταματήσουμε να το παρηγορήσουμε είναι σαν να επιβεβαιώνουμε τους φόβους του.

Όλα τα κουτάβια χρειάζονται συνεχόμενη ψυχολογική διαμόρφωση, κάτι το οποίο είναι διαφορετικό από την ‘κανονική’ εκπαίδευση. Η ψυχολογική διαμόρφωση είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που καθορίζουν το πώς τα σκυλιά μαθαίνουν τις ασκήσεις της κανονικής εκπαίδευσης.

Κουτάβια που έχουν χτυπηθεί έχουν μάθει να φοβούνται χέρια που το πλησιάζουν απειλητικά, σηκωμένα πόδια, ξαφνικές κινήσεις ή άλλες κινήσεις που τους φαίνονται απειλητικές. Αντιθέτως, σκυλιά που χαϊδεύονται τρυφερά στο κεφάλι συνηθίζουν να γέρνουν το κεφάλι προς τον άνθρωπο που τα χαϊδεύει.

Εάν ο ιδιοκτήτης δεν φαίνεται να προσέχει το σκυλί μέχρι αυτό να καθίσει, το σκυλί μαθαίνει να κάθεται όποτε πλησιάζει κάποιος άνθρωπος. Αυτά είναι καλά παραδείγματα για την ψυχολογική διαμόρφωση. Θα ήθελα να εξετάσω πέρα από τις απλές αντιδράσεις που βγαίνουν από την διαμόρφωση, στα πιό πολύπλοκα πλεονεκτήματα που προσφέρει – δηλαδή, οτι τα σκυλιά μπορούν να αρχίσουν να πιστεύουν οτι έχουν την δυνατότητα να κάνουν οτιδήποτε τους ζητάει ο ιδιοκτήτης τους.

Όσο περισσότερη ψυχολογική διαμόρφωση έχει ήδη ένα σκυλί, τοσο πιο πολλές δυνατότητες έχει για να μάθει ακόμα περισσότερο. Το ίδιο ισχύει για σωματική διαμόρφωση.

Εγώ χρησιμοποιώ την διαμόρφωση για να διδάσκω στα σκυλιά μου να με εμπιστεύονται. Όποτε τους λέω οτι μπορούν να κάνουν κάτι, μπορούν. Ο μόνος τρόπος για να διδάξετε σε ένα σκυλί να σας εμπιστεύεται είναι να μην το αφήσετε ποτέ να αποτύχει. Εάν δείξω στο σκυλί ένα ψηλό τοίχο και του πω να το σκαρφαλώσει χωρίς την σωστή εκπαίδευση ή ψυχολογική διαμόρφωση, έχω εγγυηθεί ήδη την αποτυχία του.

Κάθε φορά που αποτυγχάνετε στο να καθοδηγήσετε το σκυλί προς επιτυχία σε αυτό που του ζητείται, ακόμα και σε ασήμαντες ασκήσεις, του διδάσκετε να μην εμπιστεύεται εσάς ή τον εαυτό του. Εσείς είστε υπεύθυνος για την εγγύηση της επιτυχίας του μέσω ψυχολογικής και σωματικής διαμόρφωσης. Εάν του μάθετε να πιστεύει οτι μπορεί να πετύχει σε ότι του ζητάτε, όσο ασήμαντο ή αδύνατο του φαίνεται, δεν θα έχει ποτέ αμφιβολίες για τις ικανότητες τόσο τις δικές του όσο και τις δικές σας.

Εάν το κουτάβι μας προορίζεται για κάποιου είδους εργασία ποτέ δεν είναι αρκετά νωρίς για να ξεκινήσει να μαθαίνει τα βασικά . Βέβαια αυτού του είδους η εκπαίδευση πρέπει να είναι ήπια και σε μορφή παιχνιδιού.

Κακές συνήθειες

Οτιδήποτε δεν θέλουμε να κάνει στο μέλλον, πχ δάγκωμα χεριών ή ρούχων, πηδήματα επάνω μας κλπ. πρέπει να το κόψουμε από τώρα. Ο τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι να του δείξουμε ότι δεν μας αρέσει, χρησιμοποιώντας λεκτική διόρθωση, σταματώντας άμεσα τις δραστηριότητες μαζί του όταν δαγκώνει και επιβραβεύοντας όταν συμπεριφέρεται όπως εμείς θέλουμε.

Εάν δεν θέλουμε στο μέλλον να παρακαλάει για φαγητό όταν εμείς τρώμε τότε δεν το αρχίζουμε καθόλου, η το βάζουμε στο κλουβί την ώρα του φαγητού, είτε απαγορεύουμε σε όλους να το ταΐσουν την ώρα που τρώμε εμείς. Μόλις τελειώσουμε και εφόσον το φαγητό είναι κατάλληλο τότε μπορούμε να του βάλουμε λίγο φαγητό στο πιάτο του. Μπορεί να είναι χαριτωμένο το κουταβάκι να πηδάει επάνω μας αλλά δεν θα είναι χαριτωμένο όταν ο σκύλος έχει φτάσει 35 κιλά, γι αυτό δεν το επιτρέπουμε ποτέ.

Για να σταματήσουμε αυτή την συμπεριφορά μπορούμε να δοκιμάσουμε διάφορους τρόπους ή και συνδυασμό αυτών των τρόπων. Το “μη” είναι η κατάλληλη εντολή για όποτε το σκυλί πηδάει πάνω σε εσάς ή στον καναπέ. Εάν έχει καθίσει πάνω στον καναπέ, απλά σπρώξτε τον για να φύγει, λέγοντας ταυτοχρόνως “Μή!”. Εάν είναι αρκετά μικρόσωμος, σηκώστε τον και βάλτε τον κάτω στο πάτωμα. Μόλις έχει φύγει από τον καναπέ, πείτε του “Μπράβο!”.

Εάν στο παρελθόν του επιτρέπατε να χρησιμοποιήσει τον καναπέ ή να πηδάει επάνω σας, ίσως χρειαστούν αρκετές προσπάθειες για να μάθει. Μόλις καταλάβει οτι απαγορεύεται να ανέβει στον καναπέ, θα αρχίσει να βάζει μόνο τα μπροστινά πόδια πάνω στο έπιπλο. Εσείς θα αποφασίσετε εάν θα του το επιτρέψετε ή όχι.

Πολλά κουτάβια πηδούν πάνω στον ιδιοκτήτη τους με βρόμικες πατούσες. Η αλήθεια είναι ότι απλώς ζητούν την προσοχή σας. Πρέπει να μάθουν λοιπόν οτι αυτό δεν είναι αποδεκτό. Όπως πηδάει πάνω σας, γυρίστε του την πλάτη και φωνάξτε “Μή!”. Λογικά, θα παύσει η ενοχλητική συμπεριφορά του, όποτε εσείς θα γυρίσετε πάλι και θα το χαϊδέψτε στοργικά.

Ειδάλλως, αφού ήδη ξέρετε ότι θα πηδήξει πάνω σας, μπορείτε να πάρετε κάποια μέτρα. Όπως αρχίσει να σηκώνεται, βάλτε το χέρι σας στο κεφάλι του και χαϊδέψτε το, ενώ την ίδια στιγμή σκύβετε ελαφρώς. Έτσι το παροτρύνεται να κάτσει κάτω ή να μείνει. Σε αυτή τη θέση τον θέλετε όταν ξυπνάτε το πρωί ή όταν επιστρέφετε στο σπίτι. Όποτε τον βρίσκετε να κάθεται ήρεμος και να περιμένει να το χαϊδεύετε, χαιρετήστε τον αμέσως με χάδι ή με “χέρι”. Εάν κάνετε αυτό, δεν θα νιώσει την ανάγκη να πηδήξει πάνω σας. Όταν τελικά εγκαταλείψει τις προσπάθειες του, πείτε του “Μπράβο!”.

Συνεχίστε την παραπάνω διαδικασία μέχρι τελικά σταματήσει οριστικά, τότε επιβραβεύστε το πάλι. Εάν, από τον ενθουσιασμό, αρχίσει και πάλι να σας ενοχλεί, επαναλάβετε εώς ότου να καταλάβει. Τελικά θα μπορείτε να τον διώξετε πάνω από εσάς ή άλλους με εντολή σας.
Για περαιτέρω ενίσχυση, βάλτε το κουτάβι να “κάθεται” όποτε είναι να του δώσετε λιχουδιές ή οτιδήποτε άλλο. Έτσι θα μάθει οτι δεν πρόκειται να φάει εάν δεν καθίσει ωραία και ήσυχα.

Κατανοήσετε την επιβράβευση και την διόρθωση

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να έχουμε κατά νου, ενώ εκπαιδεύουμε τον κουτάβι μας. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές εκπαίδευσης. Μερικές από αυτές τις τεχνικές είναι αρκετά χρήσιμες, ενώ κάποιοι άλλες μπορεί να φέρουν αρνητικά αποτελέσματα Επομένως, είναι απολύτως φυσικό να μπερδευτείτε με τόσες πολλές μεθόδους εκπαίδευσης, όπως είναι δύσκολο να πω ποια λειτουργεί το καλύτερο.

Η πιο κοινή σύγχυση, την οποία οι άνθρωποι τείνουν να έχουν, όταν είναι πότε να επιβραβεύσουν και πότε να διορθώσουν το κουτάβι. Αν είστε μπερδεμένοι, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν.
Πολλοί “θετικοί” εκπαιδευτές πιθανότατα θα σας πουν ότι θα πρέπει πάντα να κρατήσετε ενα θετικό αέρα ενώ εκπαιδεύεται. Αλλά στην πραγματικότητα θα πρέπει να είστε αυστηρός σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ωστόσο, δεν πρέπει να επιπλήττεται το σκυλί σας πάρα πολύ συχνά, γιατί τα κουτάβια ανταποκρίνονται καλύτερα εάν έχουν μια θετική συμπεριφορά από τον εκπαιδευτή τους. Γι ‘αυτό είναι το πρώτο σημαντικό για σας να συνειδητοποιήσετε πότε πρέπει να επιβραβεύσετε το σκυλί σας.

To σκυλί σας θα πρέπει να πάρει μια ανταμοιβή κάθε φορά που θα υπακούει κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Θα πρέπει το ανταμείβεται αν κάθεται, μένει, έρχεται σε εσάς όταν το φωνάζετε, πηγαίνει στην τουαλέτα στη σωστή θέση, ή κάνει οτιδήποτε που δώσατε εντολή. Οι ανταμοιβές του μπορεί να είναι οτιδήποτε, μπράβο και καλά λόγια, χάιδεμα, τρίψιμο την κοιλιά του, ή ένα ελαφρύ κτύπημα στο κεφάλι του.

Η θετική εκπαίδευση κάνει τη διαδικασία μάθησης πιο γρήγορη. Αυτό που θέλει πραγματικά το σκυλί σας είναι να σας ευχαριστεί, και γι ‘αυτό θα ανταποκριθεί καλύτερα με αυτό το είδος εκπαίδευσης. Η επίπληξη είναι κάτι, το οποίο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται αν δεν είναι απαραίτητο. Μπορείτε να επιπλήττετε το σκυλί σας, αν πηδάει, γαβγίζει, τραβά το λουρί του, καταστρέφει κάτι, ή τα κάνει εκεί όπου δεν πρέπει, αλλά φροντίστε να το κάνετε με τρόπο διαδακτικό που θα οδηγεί σε επιβραβεύση όταν κάνει αυτό που θέλουμε.

Ωστόσο, δεν πρέπει να το επιπλήξετε αν δεν τον πιάσετε επι τόπου να κάνει κάτι λάθος. Ή αλλιώς, δεν θα καταλάβει γιατί τον επιπλήττετε Ένα γρήγορο και απότομη Όχι! ‖ ή Μή! ‖ Πρέπει να είναι αρκετό για μια διόρθωση. Θα πρέπει να έχετε ένα θυμωμένο τόνο αυστηρό, και βεβαιωθείτε ότι είστε καθαροί και γρήγοροι στην επίπληξη σας. Αλλά εάν οι διορθώσεις είναι πολύ συχνές, τότε το σκυλί θα αρχίσει να σας αγνοεί. Μην χτυπήσετε ποτέ το σκύλο, ούτε με εφημερίδα ούτε με οτιδήποτε, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε επιπλοκές στο μέλλον.

Αυτά είναι τα σημεία που θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας όταν αποφασίζετε να επιβραβεύστε ή να διορθώσετε το σκυλί σας. Μην ξεχνάτε ότι το κουτάβι σας έχει μόλις αρχίσει να μαθαίνει, και προσπαθεί να κάνει το καλύτερο. Έτσι, η υπομονή επιβάλλεται.
Αν δείξετε αγάπη και κατανόηση, ο σκύλος σας θα βρεί την εκπαίδευση εύκολη, και τελικά θα είναι μια θαυμάσια εμπειρία και για τους δυο σας.

Τι χρειάζεται το κουτάβι

© Amalthea Labradors 2019

Αφήστε μια απάντηση