Τι χρειαζεται το κουταβι

Τι χρειάζεται το κουταβι σας

Αυτό  που το κουτάβι σας χρειάζεται περισσότερο, είναι ένα υπεύθυνο άτομο να είναι στο σπίτι, ενώ αυτό μαθαίνει τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει. Αν  δεν υπάρχει κανείς στο σπίτι για να αναλάβει αυτή τη δουλειά, το κουτάβι δεν έχει καμία επιλογή από το να διδάξει τον εαυτό του. Τα κουτάβια μαθαίνουν πολύ γρήγορα, και αυτό είναι ακριβώς το πώς ξεκινούν τα προβλήματα. Αν το αφήνουμε να κάνει τις δικές του αποφάσεις ως προς το τι μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει, θα μπει μόνο του σε μπελάδες.

Ένα Λαμπραντόρ κουτάβι κοιτάζει τον κόσμο με έναν πολύ απλό, αν είναι σε θέση να το κάνει, θα πρέπει να είναι εντάξει. Έτσι, θα κάνει πράγματα όπως να τραβάει τις κουρτίνες, να μασάει το  χαλί, τα σκουπίδια, και άλλες δραστηριότητες που πιθανότατα δεν θα σας αρέσουν. Τα κουτάβια δέν πρέπει πρέπει να τιμωρούνται για αυτήν την  φυσιολογική (αν και απαράδεκτη) συμπεριφορά, επειδή είναι δική σας ευθύνη να μην αφήνετε να γίνονται αυτά τα λάθη.

Γι αυτό διαλέξτε προσεκτικά τον χρόνο που θα έρθει το κουτάβι σπίτι σας, πρέπει να υπάρχει κάποιος τουλάχιστον το πρώτο διάστημα, που θα του μάθει σωστά τι επιτρέπεται και τι όχι, και αυτό δεν γίνεται εαν πρέπει να μείνει το κουτάβι μόνο του 8-10 ώρες την ημέρα.

Tαυτοποιήστε το κουτάβι σας

Είναι φοβερό να το σκεφτούμε,  αλλά το σκυλί σας θα μπορούσε με κάποιο τρόπο, κάποια μέρα, να χαθεί ή να κλαπεί. Πώς θα το βρείτε; Η καλύτερη πιθανότητα σας είναι να έχει κάποια μορφή ταυτότητας το σκυλί σας. Εκτός από το microchip, μπορούμε να έχουμε στο κολάρο του γραμμένο το όνομα σας και το τηλέφωνο σας, είτε σε μεταλλική ταυτότητα, είτε βαρελάκι, είναι ο γρηγορότερος και ευκολότερος τρόπος τρόπος για έναν ξένο να προσδιορίσει σε ποιόν ανήκει το σκυλί.

Το μικροτσίπ, είναι ένας μικροσκοπικό πομποδέκτης, περίπου στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού εγκλωβισμένο μέσα  σε αποστειρωμένο γυαλί. Τοποθετείται κάτω από το δέρμα του ώμου του σκύλου σας από τον κτηνίατρο και παραμένει εκεί για πάντα. Κάθε chip έχει ένα μοναδικό αριθμό.

Όταν ένας αναγνώστης μικροτσίπ περνά πάνω από τον αναμεταδότη, διαβάζει τον αριθμό του.μικροτσίπ. Ένας αριθμός μικροτσίπ είναι άχρηστος από μόνος του όμως, και αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να δηλώσετε τον αριθμό μέσω του κτηνιάτρου στον Κτηνιατρικό Σύλλογο, ο αριθμός αποθηκεύεται σε μια βάση δεδομένων με τα στοιχεία επικοινωνίας σας και σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το σκύλο. Οι πληροφορίες που θα περιλαμβάνει, επίσης, είναι το όνομα του κτηνιάτρου και το τηλέφωνο σας.

Πιάτα

Προτείνουμε να αγοράσετε το διπλό με ανυψούμενα ανοξείδωτα δοχεία. Είναι σταθερό, αντιολισθητικό και μπορούμε να το υψώνουμε όσο μεγαλώνει το κουτάβι. Επίσης θα είναι δύσκολο για το κουτάβι να ρίξει το νερό κάτω για να παίξει. Τα πλαστικά πιάτα δεν τα συνιστούμε γιατί θα καταστραφούν γρήγορα απο το κουτάβι που θέλει να μασάει τα πάντα.

Περιλαίμια και λουριά

Τα περιλαίμια και λουριά σήμερα δεν είναι απλώς χρηστικά. Είναι πλέον υψηλή μόδα, και θα τα βρείτε σε κάθε δυνατό χρώμα, και μοτίβα από λουλούδια, ρίγες, ή εκτυπώσεις, με ή χωρίς στρας ή καρφιά, σε ποικιλία υφασμάτων, απλό νάυλον ή πλεγμένο δέρμα .

Να θυμάστε όμως ότι το κουτάβι σας μπορεί να αλλάξει μέχρι και έξι διαφορετικά μεγέθη όπως μεγαλώνει, και το οποιοδήποτε σχεδιαστικό στοιχείο που θα επιλέξετε σήμερα, μάλλον θα πρέπει να αντικατασταθεί στους πρώτους μήνες καθώς η προσωπικότητα, το μέγεθος του κουταβιού, και οι δικές σας προτιμήσεις αλλάζουν.

Είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις ένα μικρό κουτάβι με μια βαριά αλυσίδα κολάρο και λουρί που είναι αρκετά ισχυρά ώστε να περιορίσουν μια αγελάδα! Να είστε βέβαιος ότι κάθε κολάρο και λουρί που θα επιλέξετε να ταιριάζει με το τρέχον μέγεθος και τη δύναμη του κουταβιού σας.

Προειδοποίηση: το μεταλλικό κολάρο πνίχτης δεν πρέπει ποτέ να αφήνεται πάνω σε ένα σκύλο, και κυρίως όχι σε ένα κουτάβι. Τα κολάρα πνίχτες είναι επικίνδυνα. Αυτός ο τύπος περιλαίμιου εάν μπλεχτεί κάπου μπορεί εύκολα να στραγγαλίσει το σκυλί στην προσπάθεια του να ξεφύγει.

Ξεκινήστε με ένα κολάρο νάυλον με πόρπη. Για μια τέλεια εφαρμογή, θα πρέπει να μπορείτε να τοποθετήσετε δύο δάχτυλα ανάμεσα στο κολάρο και τον λαιμό του κουταβιού σας.Ένα λουρί μήκους 1.8 μέτρων είναι ελαφρύ και δυνατό. Ένα λουρί θα είναι επίσης απαραίτητο, για να συγκρατείτε το σκυλί όποτε το φέρνετε σπίτι, ή το πηγαίνετε στον κτηνίατρο, και για βόλτα. Πότε μην αφήνετε το σκυλί ελεύθερο έξω από το σπίτι ή την αυλή.

Κόφτης για τα νύχια

Αγοράστε έναν ποιοτικό, αιχμηρό κόφτη που ταιριάζει στο είδος νυχιών που θα κόβετε.
Bούρτσα για το χτένισμα. Διαφορετικές ράτσες έχουν ανάγκη από διαφορετικά είδη χτενίσματος, ζητήστε από το πετ σοπ να σας δώσει μια βούρτσα κατάλληλη για το Λαμπραντόρ σας.

Παιχνίδια για μάσημα

Τα σκυλιά, και ιδιαίτερα τα κουτάβια, έχουν την ανάγκη να μασούν αντικείμενα. Μην αγοράσετε αντικείμενα που θα θρυμματιστούν σε μικρά κομμάτια που μπορεί να καταπιεί το κουτάβι. Πολύ σκληρά λαστιχένια κόκαλα είναι καλή επιλογή. Στα κουτάβια επίσης αρέσουν τα δερμάτινα κόκαλα, αλλά κομμάτια μπορεί να κολλήσουν στο λαιμό του, άρα να του τα δίνετε μόνον εφόσον μπορείτε να το επιβλέψετε. Τα παιχνίδια για μάσημα πρέπει να έχουν αρκετό μέγεθος, ώστε να να μην μπορεί το σκυλί να τα καταπιεί κατά λάθος. Προσέξτε τις αιχμηρές άκρες και επικίνδυνα κομμάτια, όπως πλαστικά μάτια που μπορεί να τα καταπιεί το σκυλί.

Τα παιχνίδια, όπως οι μπάλες, δεν πρέπει να είναι τόσο μικρά, που υπάρχει περίπτωση να τα καταπιεί το σκυλί. Τα παιχνίδια πάντα, αργά ή γρήγορα, θα καταστραφούν από το μάσημα. Μόλις ένα παιχνίδι αρχίσει και καταρρέει, αντικαταστήστε το. Τα Kong είναι πολύ καλή επιλογή, καταστρέφονται δύσκολα και όπως θα δούμε παρακάτω στο βιβλίο θα τα χρησιμοποιήσουμε στην εκπαίδευση του κουταβιού.

Ξηρά τροφή

Αγοράστε μια πολύ καλή ξηρά τροφή για κουτάβια. Προτιμήστε αυτή που τάιζε ο εκτροφέας του ή εάν θέλετε να την αλλάξετε να το κάνετε σταδιακά κάνοντας μίξη τις δύο τροφές, αφαιρώντας κάθε φορά περισσότερη απο την παλιά τροφή μέχρι να μείνει μόνο η καινούργια σε διάστημα 3-4 ημερών. Μια καλή ξηρά τροφή για κουτάβια περιέχει όλα τα συστατικά και βιταμίνες που χρειάζεται το κουτάβι σας γι αυτό δεν χρειάζεται να δίνετε κανένα συμπλήρωμα διατροφής όπως ασβέστιο.


Κλουβί

Υπάρχουν δύο είδη κουτιών που είναι κατάλληλα. Το ένα είναι πλαστικό και κατάλληλο για μεταφορά, το είδος που απαιτούν οι αερογραμμές. Το δεύτερο είναι βαρύ, με μεταλλικό σύρμα. Επιλέξτε ένα ανθεκτικό κλουβί που είναι εύκολο να καθαριστεί και αρκετά μεγάλο για το κουτάβι σας για να σηκωθεί, να γυρίσει, και να ξαπλώσει. Προτιμήστε το μέγεθος που θα είναι κατάλληλο και για το ενήλικο σκυλί σας.

Διατροφή – Άσκηση & Περιβάλλον

Η ανάπτυξη του κουταβιού σας και η μελλοντική υγεία του σκύλου σας εξαρτάται απο αυτήν. Είναι πολύ σημαντικό η διατροφή του να είναι ποιοτική γιατί έτσι το κουτάβι θα μπορέσει να εξελιχθεί σε έναν όμορφο και σκελετικά υγιή σκύλο, και ένα υγιές πεπτικό σύστημα θα διευκολύνει κατά πολύ την εκπαίδευση του να κρατά το σπίτι καθαρό.

Η βασική του διατροφή πρέπει να είναι μια καλή & ποιοτική ξηρά τροφή για κουτάβια που προμηθευόμαστε απο πετ σοπ, μακρυά απο κονσέρβες και φθηνές σκυλοτροφές που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ γιατί το κουτάβι μας δεν θα αναπτύξει ένα καλό και υγιές πεπτικό σύστημα και η εκπαίδευση του να κρατά το σπίτι καθαρό με κακό πεπτικό σύστημα θα είναι πολύ πιο δύσκολη.

Η ποσότητα που δίνουμε κατά προσέγγιση γράφεται στο πίσω μέρος της συσκευασίας ανάλογα με το βάρος και την ηλικία του κουταβιού. Όταν ταΐζουμε ένα γρήγορα αναπτυσσόμενο κουτάβι, ο στόχος δεν είναι τόσο πολύ να ικανοποιήσουμε την όρεξή του, αλλά το να γίνει ένα υγιές ενήλικο σκυλί όσο το δυνατόν. Το κουτάβι σας θα πρέπει να τρώει μια υψηλής ποιότητας τροφή κατάλληλη για κουτάβια του δικού του μεγέθους. Το επιπλέον ποσό που πληρώνετε για μια premium τροφή θα μπορούσε να σας  εξοικονομήσει μεγάλα ποσά χρημάτων αργότερα σε κόστος υγειονομικής περίθαλψης.

Η ποσότητα επίσης εξαρτάται απο τις δραστηριότητες που έχουμε μαζί του, αυτό ισχύει και για τα μεγαλύτερα σκυλιά. Αλλιώς ταΐζουμε έναν αθλητή και αλλιώς ένα καναπεδόσκυλο. Παρακολουθούμε την σωματική του κατάσταση και ανάλογα διορθώνουμε την ποσότητα δίνοντας περισσότερο ή λιγότερο.Ελέγχουμε την σωματική του κατάσταση σε 2 σημεία: πρώτον όταν κοιτάμε απο επάνω να μπορούμε να δούμε να διαγράφεται η μέση του και δεύτερον  όταν πιάνουμε τα πλευρά του να μπορούμε να τα αισθανθούμε όταν ψηλαφίζουμε, αλλά όχι βέβαια να μπορούμε να τα δούμε.

Τα κουτάβια μέχρι 3 μηνών πρέπει να τρώνε 4 γευματα την ημέρα, η σειρά είναι πρωί, μεσημέρι, απόγευμα και βράδυ. Προσπαθούμε να κρατάμε σταθερές τις ώρες ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε καλύτερα το λέρωμα του κουταβιού. Ποτέ δεν αφήνουμε το πιάτο του διαθέσιμο για περισσότερο απο 10 λεπτά. Ότι δεν φάει σε αυτό το διάστημα αποσύρεται, και η ποσότητα που θα περισσέψει προστίθεται στο επόμενο γεύμα. Εκτός από την βασική του διατροφή μπορούμε να δίνουμε περιστασιακά για λιχουδιές κρέας, φρούτα, ψάρι, αυγό, οτιδήποτε τυρί ή γιαούρτι.

Ποτέ δεν δίνουμε οτιδήποτε κόκαλα, κρεμμύδι, σταφύλια ή σταφίδες και μετά από 2 μηνών ούτε γάλα γιατί πλέον το κουτάβι δεν έχει την δυνατότητα να διασπά την λακτόζη. Επεξεργασμένο το γάλα σε μορφή γιαουρτιού η τυριού δίνουμε άφοβα.
Ο σκοπός του να συμπληρώνουμε την βασική του διατροφή με ξηρά τροφή και με άλλες υγιεινές τροφές είναι διπλός, πρώτον να εμπλουτίσουμε την διατροφή του και δεύτερον να συνηθίσει ο οργανισμός του να δέχεται διάφορες τροφές χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στο πεπτικό του σύστημα.


Πού και πότε να ταΐζουμε

Στα σκυλιά αρέσει να γνωρίζουν ακριβώς πού και πότε τα γεύματα θα σερβίρονται κάθε μέρα. Διαλέξτε ένα ήσυχο μέρος για να ταΐζετε, το κουτάβι σας που δεν είναι μια περιοχή υψηλής επισκεψιμότητας. Στη συνέχεια, να επιμείνουμε σε αυτό το σημείο. Το μπολ με το φρέσκο νερό μένει πάντα  εκεί. Το πιάτο φαγητό τοποθετείται εκεί και αφαιρείται (άδειο ή όχι) μετά από δέκα λεπτά. Για τις πρώτες μέρες, διατηρήστε αυτό το πρόγραμμα, έτσι ώστε να μην διαταράσσεται το εσωτερικό ρολόι του.

Ποσότητα τροφής

Οι οδηγίες διατροφής στις σακούλες των εμπορικών ξηρών τροφών είναι συχνά πολύ γενναιόδωρες. Να προσέχετε το γεγονός ότι ένα κουτάβι θα καταναλώσει ότι το στομάχι του μπορεί να χωρέσει άνετα μέσα σε περίπου δέκα λεπτά, μετά θα πρέπει να αφαιρέσετε το πιάτο. Μην αφήνετε περισσότερο από αυτό. Αυτή είναι η βάση για να μάθει καλές διατροφικές συνήθειες!

Ένας καλός οδηγός, όμως, είναι η εμφάνιση του κουταβιού σας. Το τρίχωμα του θα πρέπει να είναι γυαλιστερό, τα μάτια φωτεινά και καθαρά, τα δόντια του, να έρχονται σε ευθεία και χωρίς πέτρα. Θα πρέπει να είστε σε θέση να αισθάνεστε, αλλά να μην βλέπετε τα πλευρά του. Ένα κουτάβι που είναι πάρα πολύ στρογγυλό και στρουμπουλό είναι ανθυγιεινό. Το κουτάβι θα μπορούσε να έχει εσωτερικά παράσιτα ή απλά να τρώει πάρα πολλές θερμίδες.

Τα περισσότερα κουτάβια, όμως, είναι πεπεισμένα ότι λιμοκτονούν. Το αξιολύπητο κλαψούρισμα και εκφραστικά λυπημένα μάτια που παρακαλάνε για δεύτερη μερίδα (ή επιδόρπιο) θα μπορούσαν να συγκαλύπτουν ένα γεμάτο στομάχι! Βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε εξαπατηθεί. Η παχυσαρκία είναι η νούμερο ένα διατροφική διαταραχή σε σκύλους όλων των ηλικιών.

Ξηρές τροφές και ανθρώπινες τροφές

Πολλά από τα τρόφιμα που τρώμε είναι εξαιρετικές πηγές θρεπτικών στοιχείων. Αλλά τα σκυλιά, ακριβώς όπως και εμείς, χρειάζονται το σωστό συνδυασμό κρέατος και άλλων συστατικών για μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή, και ένα κομμάτι κρέας δεν είναι αρκετό. Στην άγρια ​​φύση, τα σκυλιά και οι λύκοι τρώνε τα γούνα, δέρμα, οστά, και τα έντερα από το θήραμά  και ακόμη και τα περιεχόμενα του στομάχου.Αυτό δεν σημαίνει ότι το σκυλί σας δεν μπορεί να φάει ότι τρώτε.

Λίγο κρέας, γαλακτοκομικά, ψωμί, ορισμένα φρούτα ή λαχανικά είναι μεγάλη απόλαυση . Τα φρέσκα τρόφιμα έχουν φυσικά ένζυμα που τα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν έχουν. Απλά θυμηθείτε, μιλάμε για το ίδιο φαγητό που τρώτε, όχι τα λιπαρά υπολείμματα που κανονικά θα πετάγατε στα σκουπίδια.

Μείνετε μακριά από τη ζάχαρη, και να θυμάστε ότι η σοκολάτα είναι τοξική για τους σκύλους. Αν θέλετε να μοιραστείτε το φαγητό σας με το σκυλί σας, να είναι βέβαιοι ότι το συνολικό ποσοστό που θα του δώσετε κάθε μέρα δεν αποτελεί περισσότερο από το 15 ​​τοις εκατό της διατροφής του, και ότι το υπόλοιπο που ταΐζετε είναι μια υψηλής ποιότητας πλήρης και ισορροπημένη τροφή για σκύλους. (Μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπινων τροφίμων μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των θρεπτικών ουσιών της ξηράς τροφής.)

Μπορεί ο σκύλος σας τρώει μια εντελώς σπιτική διατροφή; Βέβαια, εάν είστε πρόθυμοι να εργαστείτε γι ‘αυτό. Κάθε σπιτική διατροφή θα πρέπει  σταθμίζεται προσεκτικά, με όλα τα σωστά θρεπτικά συστατικά σε ακριβώς το σωστό ποσοστό. Απαιτεί πολλή έρευνα για να κάνεις μια σωστή σπιτική διατροφή, με ακριβείς υπολογισμούς πρωτεϊνών, ασβεστίου και ιχνοστοιχείων που απαιτούνται, αλλά μπορεί να γίνει.

Άσκηση

Αμέσως μετά το φαγητό την μεγαλύτερη σημασία για την ανάπτυξη του κουταβιού σας (και την ευχαρίστηση) έχει η άσκηση. Τα κουτάβια μπορεί να παίξουν μόνα τους, αλλά  τα παιχνίδια που έπαιζαν με τα αδέλφια τους, ήταν πιο διασκεδαστικά, και τώρα τα μέλη της νέας οικογένειας του, πρέπει να αναλάβουν το ρόλο τους σαν συμπαίκτες.

Το τζόγκινγκ και το τρέξιμο δεν είναι το σωστό είδος άσκησης για ένα κουτάβι, δεν είναι ακόμη και για ένα μεγαλύτερο κουτάβι. Στην πραγματικότητα, όσο μεγαλύτερο θα είναι το σκυλί σας ως ενήλικας, τόσο περισσότερο θα πρέπει να περιορίσετε την σκληρή σωματική άσκηση του μέχρι τη λήξη της ανάπτυξης τους.

Τα σκυλιά θα προσπαθήσουν πάντα να συμβαδίσουν με σας, και θα κάνουν ότι τους ζητήσετε να κάνουν, γι ‘αυτό είναι στο χέρι σας να ορίσετε τα όρια. Πηδώντας πάνω από εμπόδια, και τρέξιμο 5 χιλιομέτρων είναι για σωματικά υγιή ενήλικα σκυλιά δεν είναι όμως κατάλληλη άσκηση για τα κουτάβια. Μπορούν να βλάψουν τους μαλακούς ιστούς, και να βλάψουν την ανάπτυξη των οστών.

Τα κουτάβια πρέπει να πάρουν το μεγαλύτερο μέρος της άσκησης τους από το ενεργητικό παιχνίδι με τέσσερα πόδια στο έδαφος. Το μπαλάκι και η επαναφορά του είναι μιά καλή άσκηση, είτε έχετε Λαμπραντόρ, είτε Τεριέ.

Η άσκηση των κουταβιών πρέπει να είναι ήπια μέχρι τους 9 μήνες, γιατί δεν θέλουμε να κάνουμε ζημιά από τις υπερβολές στο αναπτυσσόμενο μυοσκελετικό σύστημα. Ο χρυσός κανόνας είναι 5 λεπτά άσκηση ανα μήνα ζωής. Δηλαδή ένα κουτάβι 2 μηνών μπορεί να κάνει μέχρι 10 λεπτά άσκηση την ημέρα, 3 μηνών 15 λεπτά κλπ.

Λέγοντας άσκηση δεν εννοούμε την χαλαρή βόλτα με το λουρί ή το χαλαρό παιχνίδι στον κήπο αλλά το τρέξιμο και έντονες δραστηριότητες. Ενώ η ήπια και με μέτρο άσκηση βοηθά στο να αναπτυχθεί σωστά το μυοσκελετικό σύστημα, οι υπερβολές και οι τραυματισμοί μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες.

Περιβάλλον

Το περιβάλλον  που θα μεγαλώσει το κουτάβι είναι πολύ σημαντικό για την μετέπειτα σωματική εξέλιξη του. Τα πατώματα που πατάει δεν πρέπει να είναι  καθόλου γλιστερά πχ το μωσαϊκό του μπαλκονιού ειδικά εαν είναι βρεγμένο, γλιστερά πλακάκια κλπ. Γι αυτό προσπαθούμε να κάνουμε το περιβάλλον εντός σπιτιού όσο γίνεται πιο αντιολισθητικό στρώνοντας μοκέτες, χαλάκια κλπ.

Εαν το σπίτι μας έχει πολλά σκαλιά και το κουτάβι ανεβοκατεβαίνει συνέχεια  είναι επίσης πιθανό να αποκτήσουμε πρόβλημα με τα πόδια του στο μέλλον γι αυτό είτε αποκλείουμε τις σκάλες, είτε το κουβαλάμε εμείς. Θέλουμε να μάθει να ανεβοκατεβαίνει σκαλιά και να μην τα φοβάται αλλά και πάλι δεν θέλουμε υπερβολές.

Οτιδήποτε μπορεί να φτάσει το κουτάβι με το στόμα του π.χ. το κινητό μας, τηλεκοντρόλ, παπούτσια γιαλυά, κλπ., πρέπει να ανέβουν σε ύψος που δεν μπορεί να τα φτάσει, μόνον έτσι θα είμαστε ασφαλείς, αν και είναι ελάχιστοι αυτοί που πέρασαν την κουταβίσια περίοδο χωρίς απώλειες.

Προετοιμάζοντας ένα κατάλληλο χώρο στο σπίτι

Πριν φέρετε στο σπίτι σας ένα κουτάβι πρέπει να προετοιμάσετε το σπίτι σας και την οικογένειά σας για το καινούργιο κατοικίδιο, δεν είναι πολύ διαφορετικό από την προετοιμασία για ένα μωρό. Πρέπει να αποφασίσετε ποιό σημείο του σπιτιού θα αξιοποιείται από το σκυλί, όπως ακριβώς θα ετοιμάζατε ένα παιδικό δωμάτιο.

Το ποιές αλλαγές θα κάνετε στο σπίτι εξαρτάται από το πόση ελευθερία είστε πρόθυμος να δώσετε στο σκυλί: Θα το περιορίζετε σε ένα δωμάτιο ή σε κάποιο συγκεκριμένο χώρο του σπιτιού, ή θα μπορεί να κινείται ελεύθερα; Θα επιτρέπετε στο σκυλί να βγαίνει στον κήπο όποτε θέλει, ή θα περνάει την περισσότερη ώρα μέσα στο σπίτι; Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υπάρχει κάποιο σημείο στο σπίτι που θα “ανήκει” στο σκυλί.

Όταν τελικά φέρετε το κουτάβι στο σπίτι σας, κάνετε ότι μπορείτε για να νιώσει άνετα, “σαν στο σπίτι του”. Από την άλλη, δεν θέλετε το κουτάβι να καταλάβει ολόκληρο το σπίτι σαν φωλιά του. Πρώτα πρέπει σταδιακά να εξοικειωθεί με το καινούργιο περιβάλλον, ώστε να προσαρμοστεί πλήρως. Να θυμάστε ότι το κουτάβι μόλις εγκατέλειψε την ζεστασιά της μητέρας του. Την ασφάλεια που του προσέφερε η μόνη κατοικία που γνώρισε. Έχει ύψιστη σημασία η μετάβαση αυτή να γίνει όσο πιο ανώδυνα γίνεται.

Φροντίστε το κουτάβι να νιώθει ευπρόσδεκτο στο σπίτι σας. Συνήθως το στάδιο αυτό της εξοικείωσης δεν διαρκεί πολύ. Αντιθέτως, η πολύ ξαφνική μετάβαση μπορεί να στιγματίσει το κουτάβι. Φανταστείτε πώς θα ένιωθε ένα παιδί σε μια τέτοια κατάσταση. Έτσι ακριβώς νιώθει και το κουτάβι. Από εσάς εξαρτάται να το πείσετε ότι είστε φίλος του.

© Amalthea Labradors 2019

Αφήστε μια απάντηση