Κουτάβι Λαμπραντορ

Επιλογή κουταβιού & ανάπτυξη

Διαλέγοντας κουτάβι

Όλα τα κουτάβια είναι αξιαγάπητα με τις κουνιστές ουρίτσες τους τα ζεστά τους ματάκια και το χαρούμενο προσωπάκι τους που σε παρακαλεί να τα πας σπίτι. Όσο δύσκολο και αν είναι, η επιλογή του κουταβιού δεν πρέπει να γίνεται σε παρόρμηση της στιγμής. Aν γίνει αυτό μπορεί να καταλήξει στην απόκτηση ενός σκύλου που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του ιδιοκτήτη.

Πολλές φορές αυτά τα κουτάβια καταλήγουν δυστυχώς παραμελημένα ή εγκαταλειμμένα. Kαι φυσικά το σφάλμα είναι του ιδιοκτήτη και όχι του σκύλου.Πριν αγοράσετε κουτάβι μιλήστε με άλλους ιδιοκτήτες Λαμπραντόρ, μαζέψτε πληροφορίες και κάντε μια συνειδητή επιλογή. H κάθε ράτσα σκύλων έχει μια συγκεκριμένη λειτουργία και σαν αποτέλεσμα η προσωπικότητα και το ταμπεραμέντο μπορεί να μην ταιριάζουν στο δικό σας στυλ ζωής.
Nα είστε απολύτως σίγουροι για τα χαρακτηριστικά της φυλής πριν αποφασίσετε να πάρετε κουτάβι.

Θυμηθείτε ότι το κουτάβι που θα πάρετε θα εξαρτάται από εσάς σε όλη του την ζωή. Μερικές επισκέψεις σε εκθέσεις σκύλων θα σας δώσουν μια καλή ιδέα για το πρότυπα της φυλής, και αν μιλήσετε με εκτροφείς θα μάθετε πολλά από τα χαρακτηριστικά της φυλής.

κουτάβι Λαμπραντόρ
κουτάβι Λαμπραντόρ

Εκθεσιακό ή Κατοικίδιο;

Aν σας ενδιαφέρει να πάρετε μέρος σε εκθέσεις σκύλων θα πρέπει να αποκτήσετε ένα κουτάβι που έχει την ποιότητα που είναι απαραίτητη για την επίδειξη σκύλων. Aυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στο στάνταρ της φυλής. Ένας καλός τρόπος να αποκτήσετε εκθεσιακό σκύλο είναι εάν το κουτάβι προέρχεται από γονείς πρωταθλητές, αλλά να έχετε στο μυαλό σας ότι ακόμα και από πρωταθλητές γονείς δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει ένα καλό show σκυλί, απλώς αγοράζετε ένα κουτάβι που είναι από καλά αίματα και έχει την δυνατότητα να εξελιχθεί.

Δυστυχώς πολλές φορές καθώς το κουτάβια μεγαλώνουν αλλάζει η δομή των χαρακτηριστικών τους και μερικά πολλά υποσχόμενα κουτάβια δεν αναπτύσσονται σύμφωνα με τις δυνατότητες τους. Μερικές σπάνιες φορές βρίσκεται ένα κουτάβι που από μικρή ηλικία μέχρι να μεγαλώσει παραμένει στην ίδια τέλεια αρμονία χαρακτηριστικών, κίνησης και σκελετικής δομής, αν βρείτε ένα τέτοιο κουτάβι και μπορείτε να το αναγνωρίσετε τότε να το αποκτήσετε χωρίς δεύτερη σκέψη.

H καλύτερη ηλικία για να αποκτήσετε ένα show σκύλο είναι 8 μηνών, τότε έχει δείξει την σκελετική του δομή και μπορείτε να εκτιμήσετε όλες του τις δυνατότητες, αλλά αυτό βέβαια είναι πολύ δύσκολο να το βρείτε καθώς συνήθως τα κουτάβια πωλούνται από τους εκτροφείς πολύ νωρίτερα.Aν και τα σκυλιά των show είναι θαυμάσια να τα βλέπεις και μπορεί να σας χαρίσουν νίκες σε εκθέσεις, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές που μπορείτε να πάρετε μέρος σε εκθέσεις όπως υπακοή και εργασία .

Είναι σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας ότι η πραγματική αξία του σκύλου σας είναι στην συντροφικότητα και στον δεσμό που θα έχει μαζί σας. H έκθεση είναι δευτερεύουσα σε αυτόν τον σκοπό. Εάν θέλετε απλώς ένα καλό κατοικίδιο, το κουτάβι σας δεν χρειάζεται να έχει την τέλεια δομή στα κόκαλα και την κίνηση που έχει το στάνταρ της φυλής. αν οι όμοι του είναι λίγο πιο ίσιοι και ο λαιμός του πιο κοντός, δεν πειράζει. Kαλός χαρακτήρας όμως είναι κάτι που πρέπει να έχει κάθε κατοικίδιο. Eίναι σημαντικό το κουτάβι σας να έχει μία χαρούμενη, σταθερή προσωπικότητα.

Μεγαλώνοντας ένα κουτάβι

Από την στιγμή που ήρθε το κουτάβι στα χέρια σας, ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Οι επόμενες εβδομάδες θα καθορίσουν την σχέση που θα χτίσετε με τον σκύλο σας για αρκετά χρόνια. Το να γίνει αυτή η σχέση που ονειρεύεστε και όχι μια προβληματική σχέση εξαρτάται από την δική σας συμπεριφορά και καθοδήγηση που θα του δώσετε. Τα δικά μας λάθη στο μεγάλωμα του κουταβιού θα χρειαστούν δύσκολες και δαπανηρές εκπαιδευτικές διορθώσεις συμπεριφορών αργότερα.
Η δική μας μόρφωση και η γνώση μπορεί να προλάβει πολλά από αυτά τα μελλοντικά προβλήματα.

Εάν θέλετε να μεγαλώσετε και να εκπαιδεύσετε ένα κουτάβι, πρώτα πρώτα να εκπαιδεύστε τον εαυτό σας. Χρειάζονται μόνο λίγες ημέρες για να καταστρέψετε ένα κατά τα άλλα τέλειο κουτάβι. Πολλοί πρωτάρηδες που δεν είχαν ποτέ σκύλο εκπλήσσονται όταν ανακαλύπτουν ότι το κουτάβι δαγκώνει, λερώνει το σπίτι, και γαβγίζει. Όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικές και απαραίτητες σκυλίσιες συμπεριφορές Το σκυλάκι πρέπει να μάθει τους δικούς μας κανόνες και καλούς τρόπους. Θέλει να σας ευχαριστεί, αλλά πρέπει να ξέρει πώς. Κάποιος πρέπει να του δείξει σωστά και αυτός είστε εσείς.

Το να μεγαλώνεις και να εκπαιδεύεις κουτάβια σε σωστές συμπεριφορές είναι μια εύκολη και ευχάριστη διαδικασία, αρκεί να έχεις τις γνώσεις να το κάνεις. Η καταστροφή του χαρακτήρα ενός κουταβιού μπορεί να γίνει πολύ εύκολα εάν είμαστε νέοι ιδιοκτήτες που δεν είχαμε ποτέ σκύλο, και ακολουθούμε λανθασμένες ή απαρχαιωμένες συμβουλές εκπαίδευσης. Για να ξεκινήσει σωστά η σχέση μας με τον καινούργιο μας φίλο πρέπει να γνωρίζουμε τους κανόνες και τα χρονικά περιθώρια που έχουμε για να πετύχουμε.

© Amalthea Labradors 2019

Αφήστε μια απάντηση