Προβλήματα αυτιών στα Λαμπραντόρ

Προβλήματα αυτιών στα Λαμπραντόρ

Διάγνωση προβλήματος στα αυτιά

Τα προβλήματα στα αυτιά του Λαμπραντόρ είναι πολύ συνηθισμένα, και επειδή το αυτί του Λαμπραντόρ καλύπτεται από το πτερύγιο του αυτιού, το εσωτερικό του ακουστικού πόρου γίνεται ζεστό και υγρό.


Είναι αρκετά εύκολο να διαγνώσετε εάν το σκυλί σας έχει λοίμωξη αυτιού, καθώς πιθανότατα θα το δείτε να κουνάει το κεφάλι του, ή να τρίβει το κεφάλι του επάνω σε έπιπλα ή χαλιά. Μπορεί επίσης να υπάρχει μια κίτρινη, καφέ ή μαύρη έκκριση σε ένα ή και στα δύο αυτιά.

Μπορεί επίσης να κλαψουρίζουν εάν η λοίμωξη τους προκαλεί δυσφορία, και μπορείτε συχνά να μυρίσετε μια δυσάρεστη οσμή από γύρω από το πτερύγιο του αυτιού.


Αν ο σκύλος σας παρουσιάζει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά στο αυτί και μάλλον θα παρατηρήσετε ότι το κανάλι του αυτιού είναι κόκκινο και έχει φλεγμονή. Αν αγγίξετε το ίδιο το αυτί, συχνά θα πονέσει.


Οι αιτίες περιλαμβάνουν ακάρεα αυτιών, αλλεργίες, μόλυνση, τροφικές αλλεργίες, ξένα σώματα, όπως φυτικά άγανα, απόφραξη που οφείλεται σε καρκίνο, και πολύποδες. Τα αυτοάνοσα νοσήματα μπορεί επίσης να προκαλέσουν λοιμώξεις του αυτιού.


Οι δύο πιο κοινές λοιμώξεις είναι εξωτερική ωτίτιδα, λοίμωξη του ακουστικού πόρου, και η μέση ωτίτιδα, η μόλυνση του μέσου ωτός. Η αιτία της μόλυνσης του κανάλι του αυτιού, είναι συνηθέστερα βακτήρια ή μύκητες.

Μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα του κεριού που δημιουργείται, παχιά ή μπερδεμένη τρίχα στο κανάλι, σκόνης, μειωμένης παροχέτευσης του αυτιού, μολύνσεις από ακάρεα ή δευτερεύον αποτέλεσμα μιας άλλης λοίμωξης του σώματος.


Οι περισσότερες μολύνσεις αυτιών εύκολα θεραπεύονται με επιτυχία. Αλλά αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρή βλάβη.

Πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπιστεί μια μόλυνση στο αυτί;

Αν το Λαμπραντόρ σας έχει λοίμωξη αυτιού, η πιθανότητα είναι ότι δεν θα αισθάνεται καλά. Υπάρχει στα αυτιά μια πηγή συνεχούς πόνου, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να κουνάνε το κεφάλι τους και το ξύνουν.

Αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει σπασμένα αιμοφόρα αγγεία στο πτερύγιο του αυτιού, που απαιτεί χειρουργική επέμβαση και χρόνιες λοιμώξεις του αυτιού μπορεί να διαπεράσει το τύμπανο του αυτιού που θα οδηγήσει σε μια εσωτερική μόλυνση του αυτιού.

Διάγνωση και Θεραπεία


Επειδή υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί ένοχοι που μπορεί να είναι η αιτία της μόλυνσης των αυτιών του σκύλου σας, είναι σημαντικό να εξεταστούν από έναν κτηνίατρο ο οποίος μπορεί στη συνέχεια να καθορίσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία.

Ο κτηνίατρος σας θα πρέπει επίσης να βεβαιωθεί ότι το τύμπανο είναι άθικτο, καθώς ορισμένα φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια της ακοής εάν χορηγηθούν σε ένα σκυλί με ρήξη τυμπάνου.


Ακάρεα αυτιών – τα ακάρεα αυτιών είναι μικροσκοπικά καβούρια, όπως τα παράσιτα που ζουν στα κανάλια του αυτιού και το κεφάλι του σκύλου, και μερικές φορές στο σώμα τους. Τα ακάρεα ζουν στην επιφάνεια του δέρματος στο κανάλι του αυτιού, όπου τρέφονται με υπολείμματα ιστού και υγρά ιστών, αλλά μπορούν επίσης να εξαπλωθούν στο δέρμα.


Είναι πάντα καλύτερο να πάρετε το σκυλί σας για να δείτε έναν κτηνίατρο, αν υποψιάζεστε ακάρεα αυτιών, ο οποίος θα καθαρίσει τα αυτιά του σκύλου σας και θα εφαρμόσει το φάρμακο.


Αλλεργίες – Τα σκυλιά έχουν μια απίστευτη αίσθηση ακοής. Για να προστατεύσουν την ακοή τους και για την αποφυγή ζημιών στο τύμπανο του αυτιού, τα κανάλια του αυτιού τους είναι σχήματος L.

Το πρόβλημα με αυτόν τον σχεδιασμό είναι ότι τα αυτιά γίνονται παγίδα για παράσιτα, υγρασία, σκόνη, και κηρήθρα αυτιού, και οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να οδηγήσει σε μολύνσεις αυτιών. Έως και 80 τοις εκατό των προβλημάτων αυτιών στα σκυλιά συνδέονται με αλλεργίες.


Τα σκυλιά που ξύνονται υπερβολικά μπορεί να είναι αλλεργικοί σε κάτι. Μερικά σκυλιά επηρεάζονται σε ορισμένες περιόδους του έτους, ενώ άλλοι έχουν προβλήματα μόνο περιστασιακά ή ακόμη και συνεχώς.

Αυτά μπορεί να είναι αλλεργικά σε πράγματα όπως τσιμπήματα ψύλλων, γύρη, καλούπια, χόρτα, τα δέντρα, το μαλλί, καπνό, ορισμένα τρόφιμα, ακόμα και άλλα ζώα.

Ανεξάρτητα από το αλλεργιογόνο, τα συμπτώματα είναι ξύσιμο ή και το μάσημα του δέρματος, η οποία μπορεί να οδηγήσουν σε εκτεταμένη βλάβη του δέρματος. Το κατεστραμμένο δέρμα είναι στη συνέχεια ιδιαίτερα ευαίσθητο σε βακτηριακή λοίμωξη.


Η καλύτερη θεραπεία είναι να προσδιορίσουμε την αιτία της αλλεργίας και να την αποφύγουμε. Δεδομένου ότι αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, πρέπει να λαμβάνονται διάφορα μέτρα ελέγχου για την ανακούφιση από τον κνησμό που επιτρέπουν στο Λαμπραντόρ σας για να ζήσει άνετα.

Top Συμβουλές για την πρόληψη των λοιμώξεων αυτιών του Λαμπραντόρ

  • Στεγνώστε τα αυτιά του σκυλιού σας μετά το μπάνιο ή το κολύμπι στην θάλασσα.
  • Καθαρίστε τα αυτιά του Λαμπραντόρ σας μία φορά την εβδομάδα. (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καθαριστικό διάλυμα στο αυτί που συνιστάται από τον κτηνίατρο σας, και ο κτηνίατρος θα σας συμβουλεύσει για το πώς ο καθαρισμός θα πρέπει να πραγματοποιείται.)
  • Αν Λαμπραντόρ σας έχει αλλεργίες (μία από τις βασικές αιτίες των λοιμώξεων του αυτιού) θα πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπεία για την αλλεργία μόλις αρχίζουν φαγούρα.
  • Ένα υγιές αυτί είναι απαλό ροζ και δεν έχει οσμή, να ελέγχετε τα αυτιά του σκυλιού σας τακτικά.
  • Παρακαλώ θυμηθείτε, οποιαδήποτε συμβουλή σχετικά με την υγεία εδώ δεν θα πρέπει να αντικαταστήσει την επίσκεψη στον κτηνίατρο. Πάρτε αμέσως το σκυλί σας για να δείτε τον κτηνίατρο σας σε οποιοδήποτε σημάδι περίεργης συμπεριφοράς ή οποιαδήποτε συμπτώματα ασθένειας ή τραυματισμού.

© Amalthea Labradors 2019

Αφήστε μια απάντηση