Το Λαμπραντόρ σήμερα

Χρήσεις - Διατροφή - Θέματα υγείας
λαμπραντορλαμπραντόρ διασώστης

Χρήσεις Λαμπραντόρ Pιτρίβερ

Το Λαμπραντόρ Ριτρίβερ είναι μια απο τις πιο δημοφιλής φυλές σκύλων στον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια. Οι λόγοι γι αυτό εκτός απο την εμφάνιση του είναι ο χαρακτήρας του που είναι πολύ ανθρωποκεντρικός, η δυνατότητα μάθησης που είναι απο τις υψηλές ανάμεσα στις φυλές σκύλων και φυσικά η δυνατότητα προσαρμογής του σε συνθήκες και περιβάλλον. Η δυνατότητα προσαρμογής του είναι ίσως το πιο μεγάλο προσόν του. Μπορεί να γίνει ο πιο ενθουσιώδης κυνηγός ή το τέλειο καναπεδόσκυλο, ανάλογα απο το τι ζητάει απο αυτό ο ιδιοκτήτης του και το τι "κουβαλάει" στα γονίδια του. Το τι "κουβαλάει" στα γονίδια του εξαρτάται απο τους προγόνους του, εαν δηλαδή οι γραμμές αίματος του προέρχονται απο κυνηγετικές, εκθεσιακές, η πιο εξειδικευμένες γραμμές όπως οδηγούς τυφλών. Ακόμα όμως και ένα Λαμπραντόρ προερχόμενο απο εκθεσιακές γραμμές μπορεί να γίνει κυνηγός ή οδηγός τυφλών ή ένα προερχόμενο απο εργασιακές γραμμές να γίνει ο τέλειος οικογενειακός σύντροφος σε μια οικογένεια με χαμηλές δραστηριότητες.

Οι "χρήσεις" του Λαμπραντόρ είναι πολλές και εξειδικευμένες: Εκτός απο την αρχική χρήση του που είναι η επαναφορά θηράματος (retriever) οι πιο συνηθισμένες είναι βοηθός ατόμων με αναπηρίες, ανίχνευση ναρκωτικών ή εκρηκτικών, ανίχνευση και προειδοποίηση σε ανθρώπους με διαβήτη, ευρεση τρούφας, σκυλί θεραπείας και πολλές εργασίες ακόμα. Η κύρια όμως και πιο συνηθισμένη χρήση του είναι "οικογενειακός σύντροφος" και αυτή είναι μια δουλειά που την κάνει καλά εαν του δώσουμε την δυνατότητα να το κάνει. Αυτό σημαίνει κάτι πολύ απλό ότι το οικογενειακό σκυλί πρέπει να ζει με την οικογένεια - όχι στην αυλή ούτε πουθενά αλλού σε απομόνωση απο την υπόλοιπη οικογένεια, συμμετοχή στις οικογενειακές δραστηριότητες και αρκετή εκτόνωση των εργασιακών ενστίκτων του με σωματική αλλά και πνευματική άσκηση (αυτό είναι απαραίτητο όσο το φαγητό και το νερό).

η καταγωγή των λαμπραντόρ Όταν του δώσουμε τα απαραίτητα (οικογενειακό περιβάλλον, σωστή εκπαίδευση, αρκετή άσκηση και δραστηριότητες) τότε θα πετύχουμε να έχουμε ένα εξαιρετικό οικογενειακό σκυλί που θα ζει μαζί μας σαν ισότιμο μέλος της οικογένειας μας και θα μας προσφέρει ότι έχει κάνει τον σκύλο εδώ και χιλιάδες χρόνια τον καλύτερο φίλο μας.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η διατροφή στον σκύλο δεν είναι μικρότερης σημασίας απο οτι είναι η διατροφή στον άνθρωπο. Εαν εμείς τρώμε καθημερινά χαμηλής διατροφικής αξίας τροφή όπως τσίπς, κονσέρβες και junk food κάποια στιγμή κάτι δεν θα πάει καλά στον οργανισμό μας, το ίδιο ισχύει και για τα σκυλιά.
Οι ξηρές τροφές που συνήθως ταίζουμε τα σκυλιά μας δεν είναι όλες ίδιες, κάποιες είναι σχετικά καλές απο άποψη συστατικών και κάποιες είναι σκέτο δηλητήριο για τον οργανισμό του σκύλου μας. Το τι ακριβώς περιέχει το τσουβάλι της ξηράς τροφής το ξέρει μόνο το εργοστάσιο που την παράγει.
Εαν περιέχει ολόκληρο κοτόπουλο, ή μόνο ράμφη και υπολλείματα που δεν είναι κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση μπορούμε να το υποθέσουμε διαβάζοντας την ετικέτα ή απο την τιμή της τροφής. Το σίγουρο όμως για όλες τις ξηρές τροφές είναι οτι η επεξεργασία τους προυποθέτει υψηλές θερμοκρασίες που σημαίνει απώλεια σε ένζυμα και προβιωτικά που βρίσκονται στις φρέσκες τροφές.
Προσωπική μου άποψη είναι οτι για τον μέσο ιδιοκτήτη σκύλου η κατάλληλη διατροφή είναι να ταίζει μέχρι να τελειώσει η ανάπτυξη μια super premium ξηρά τροφή κατάλληλη για την ηλικία του κουταβιού δίνοντας παράλληλα για συμπλήρωμα φρέσκες τροφές όπως κρέας, ψάρι, λαχανικά, τυρί, αυγό βρασμένο, γιαούρτι κλπ σε μικρές ποσότητες που δεν ξεπερνούν το 25% της ποσότητας ξηράς τροφής.
Ο στόχος είναι διπλός πρώτον να συμπληρώσουμε με υψηλής διατροφικής αξίας την διατροφή του και δευτερον να μάθουμε τον οργανισμό του να δέχεται και άλλες τροφές εκτός απο την ξηρά τροφή. Είναι πολύ άσχημο να έχουμε ένα σκυλί που μόλις φάει κάτι άλλο απο ξηρά τροφή να παρουσιάζει διάροιες και προβλήματα στο πεπτικό του σύστημα.
Εαν ο σκύλος σας έχει αναπτύξει κάποιου είδους αλλεργία αλλάξτε την διατροφή του σε BARF (Biologically Appropriate Raw Food).

ΔΥΣΠΛΑΣΙΑ ΙΣΧΙΩΝ
η καταγωγή των λαμπραντόρΣχετικά με την δυσπλασία ισχίων και την σχέση της με την ανάπτυξη των κουταβιών έχουμε γράψει εδώ.
Η δυσπλασία ισχίων αναγνωρίστηκε σαν ασθένεια στους σκύλους το 1935, μέχρι το 1965 είχε αναγνωριστεί σε 55 φυλές σκύλων παγκοσμίως, παρόλες τις προσπάθειες των εκτροφέων τα τελευταία 50 χρόνια εξακολουθεί και υπάρχει, πώς είναι δυνατόν? Εαν ήταν καθαρά γενετικοί οι λόγοι δεν θα είχε ήδη καταπολεμηθεί? Είναι κοινή γνώση οτι μπορεί να ζευγαρώσεις 2 σκυλιά που είναι ελεύθερα δυσπλασίας και να παράγουν δυσπλαστικά κουτάβια, όπως οτι απο δυσπλαστικά σκυλιά μπορούν να βγούν απόγονοι ελευθεροι δυσπλασίας. Πώς είναι δυνατόν?
Τα ερωτήματα λοιπόν για το τι ποσοστό οφείλεται σε γενετικούς ή σε περιβαλλοντικούς παράγοντες είναι εύλογα, κάποιοι ερευνητές επιστήμονες υποστηρίζουν οτι η δυσπλασία είναι περισσότερο μια βιολογική και μηχανική εξέλιξη και οτι τα γονίδια έχουν περιορισμένο ρόλο.
Η δυσπλασία ισχίων δεν είναι γενετικό ελάττωμα, δεν είναι παρούσα κατά τη γέννηση. Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι όλα τα κουτάβια γεννιούνται με "τέλεια" ισχία. Δηλαδή, είναι «φυσιολογικά» για ένα νεογέννητο, χωρίς σημάδια δυσπλασίας. Οι δομές της άρθρωσης του ισχίου είναι χόνδροι κατά τη γέννηση και γίνονται οστά καθώς το κουτάβι μεγαλώνει. Αν ένα κουτάβι πρόκειται να αναπτύξει δυσπλασία του ισχίου, η διαδικασία ξεκινά αμέσως μετά τη γέννηση ~ Carol Beuchat PhD.
Οι αρθρώσεις του ισχίου όλων των σκύλων είναι φυσιολογικοί κατά τη γέννηση. Οι αρθρώσεις συνεχίζουν να αναπτύσσονται κανονικά για όσο διάστημα η πλήρης συνάφεια διατηρείται μεταξύ της κοτύλης και της μηριαίας κεφαλής ... Οι κοτύλες διεγείρονται να αναπτυχθούν από ήπια έλξη που εφαρμόζεται από τους μυς και από την πίεση από το μηριαίες κεφαλές επί των αρθρικών επιφανειών ... τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της πολύπλοκης δομής του ισχίου δείχνουν ότι η εμβιομηχανική συμπεριφορά είναι η πρωταρχική επίδραση στην ανάπτυξη αυτής της άρθρωσης. »(Riser 1985).
Κανένα κουτάβι δεν έχει δυσπλασία ισχίων, η δυσπλασία αρχίζει να γίνεται εμφανής απο την ηλικία των 6-7 μηνών και μόνο στις πιο βαριές περιπτώσεις. Ο ρόλος της ανάπτυξης των κουταβιών σε κατάλληλο περιβάλλον, ήπια άσκηση μέχρι να ολοκληρωθεί η οστεοποίηση στον ήλιο, τον φρέσκο αέρα και το χώμα, (όχι γλιστερά πατώματα, υπερβολικό ανεβοκατέβασμα σκαλιών και αποφυγή τραυματισμών).
Τα 10 πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την δυσπλασία ισχίων - Άρθρο απο το Ιnstitute of canine biology
© Amalthea Labradors 2017
Photos: Konstantinos Kalfoutzos - Dimitris Kotakos

Last edited: 5 Μαρτίου 2017

Copyright © 2017 Amalthea Nais Labradors


ΒΙΒΛΙΑ & Ε-ΒΟΟΚ

 • βιβλίο λαμπραντόρ

  ΒΙΒΛΙΟ

  Ανατροφή & Εκπαίδευση Λαμπραντόρ

  H νοημοσύνη και η προσαρμοστικότητά του τον κάνουν ενα ιδανικό σκυλί για οικογένεια, στο βιβλίο αυτό περιγράφουμε το τυπικό λάμπραντορ, και δίνουμε συμβουλές για την εκπαίδευση, την διατροφή, και για μιά αρμονική συμβίωση.

 • λαμπραντορ ebook

  E-BOOK

  E-BOOK Λαμπραντορ

  Για να ζείς αρμονικά με ένα σκύλο χρειάζεται πολύ αγάπη, λίγη έρευνα και γνώσεις, εκπαίδευση τόσο στο σκύλο όσο και εσένα και την οικογένεια σου. Aρχίζοντας με τα σωστά εργαλεία και γνώσεις, θα έχετε πολύ καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Aκόμη και με έρευνα και γνώσεις θα κάνετε δοκιμές και λάθη και θα μάθετε απο αυτά.

 • βιβλίο για κουτάβια

  ΚΟΥΤΑΒΙΑ

  Το τέλειο κουτάβι

  • κουταβίσια προβλήματα & λύσεις • κτηνιατρικές επισκέψεις και εμβολιασμοί • κοινές ασθένειες των κουταβιών • εκπαίδευση κουταβιού • θετικοί τρόποι προσέγγισης και λύσεις προβλημάτων συμπεριφοράς