Εκπαιδευση κουταβιου

Εκπαίδευση κουταβιού & Διαμόρφωση χαρακτήρα

Το ταμπεραμέντο και ο χαρακτήρας του σκύλου είναι προϊόν των γονιδίων και του περιβάλλοντος του. Το κάθε κουτάβι γεννιέται με γενετικά χαρακτηριστικά που δεν μπορούν να αλλάξουν. Αλλά το περιβάλλον που θα αναπτυχθεί το κουτάβι και η εκπαίδευση κουταβιού μπορεί προσαρμοστεί έτσι ώστε να φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην ανάπτυξη του χαρακτήρα του κουταβιού.

Στην ηλικία των 2 μηνών τα κουτάβια έχουν πλήρως λειτουργική εγκεφαλική δραστηριότητα και μπορούν να μάθουν οτιδήποτε, βέβαια με μικρή ακόμα δυνατότητα συγκέντρωσης. Το πιό σημαντικό είναι οτι ότι μάθουν σε αυτήν την ηλικία θα είναι για πάντα.

Μερικοί συμπεριφοριστές λένε οτι αυτή είναι η καλύτερη ηλικία για να πάνε τα κουτάβια στα καινούργια τους σπίτια. Άλλοι πιστεύουν οτι είναι νωρίς γιατί σε αυτή την περίοδο έρχεται η πρώτη περίοδος φόβου και η αλλαγή περιβάλλοντος και ο αποχωρισμός απο μάνα και αδέλφια μπορεί να είναι τραυματική εμπειρία για το κουτάβι. Η έρευνα των Scott και Fuller επίσης έδειξε οτι η κοινωνικοποίηση με άλλα σκυλιά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα σε αυτήν την ηλικία των 7-8 εβδομάδων, και εαν το κουτάβι δεν συνεχίσει την επαφή με άλλα σκυλιά τότε θα χάσει την δυνατότητα να μάθει να συνυπάρχει και να μιλάει την γλώσσα των σκύλων.

Από την δική μας εμπειρία τα κουτάβια που φεύγουν μετά την 10η εβδομάδα, μαθαίνουν πιο γρήγορα την εκπαίδευση του κλουβιού, λερώνουν πολύ λιγότερο ή και καθόλου μέσα στο σπίτι, και γενικά είναι πολύ πιο εύκολα τα πράγματα για τους νέους ιδιοκτήτες.

Για να δημιουργήσουμε τις βάσεις της καλής συμβίωσης με το νέο μας φίλο θα πρέπει να βασίσουμε το πρόγραμμα εκπαίδευσης του στο κέντρο συναισθημάτων του εγκεφάλου. Το περιβάλλον το οποίο ζεί θα πρέπει να του παρέχει όσο το δυνατόν περισσότερο θετικά συναισθήματα και να μην υποκινεί τα αρνητικά περισσότερο απο όσο χρειάζεται. Ψάχνουμε την χρυσή τομή για να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα συμπεριφοράς.

Η εκπαίδευση του κουταβιού αρχίζει απο την πρώτη στιγμή που βρίσκεται στο σπίτι μας. Θυμηθείτε οτι για το κουτάβι είναι ίσως μια τρομακτική εμπειρία, μόλις έχει εγκαταλείψει το μόνο περιβάλλον που γνώριζε, τα αδέλφια ή την μάνα του και ο σκοπός μας είναι να το κάνουμε να νοιώσει όσο πιο γρήγορα ασφαλή και ήρεμο.

Πρώτες ημέρες στο σπίτι

περιοχή περιορισμού κουταβιού
περιοχή περιορισμού κουταβιού

Ο πρώτος μήνας του κουταβιού στο σπίτι σας είναι η πιο κρίσιμη αναπτυξιακή περίοδος της ζωής του. Αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα θα καθορίσει λίγο πολύ αν το κουτάβι σας θα εξελιχθεί σε μια καλά εκπαιδευμένο και εγκάρδιο σύντροφο που θα φέρει χαρά στη ζωή σας για πολλά χρόνια στο μέλλον, ή αν το κουτάβι σας θα αναπτύξει προβληματικές συμπεριφορές και θα γίνει φοβισμένο ή και εχθρικό.
Είναι ζωτικής σημασίας να διδάξετε το κουτάβι σας που να λερώνει, τι μπορεί να μασάει, και πώς να απολαμβάνει ευχάριστα τον χρόνο όταν μείνει στο σπίτι μόνο του.

Αρχίστε την εκπαίδευση του κουταβιού σας από την πρώτη στιγμή. Είναι σημαντικό και εύκολο να αποφύγουμε εντελώς να λερώσει μέσα στο σπίτι ή να μασήσει πράγματα που δεν πρέπει. Εάν λερώσει μέσα στο σπίτι ή καταστρέψει κάτι και το μαλώσουμε θα μάθει ότι πρέπει να το κάνει όταν δεν είμαστε σπίτι (άρα και δεν μπορούμε να το μαλώσουμε). Όσο πιο γρήγορα εκπαιδεύσουμε το κουτάβι να μην λερώνει στο σπίτι και να μην καταστρέφει πράγματα, τόσο πιο γρήγορα θα μπορεί να απολαμβάνει ελεύθερες βόλτες μέσα στο σπίτι.

Θα πρέπει να του δείξουμε από την αρχή το σημείο που επιτρέπεται να λερώνει, είτε είναι η αυλή ή μια πάνα στο μπαλκόνι και να επιβραβεύομαι κάθε του επιτυχία με ενθουσιασμό.
Πολύτιμα για εμάς αντικείμενα όπως, κινητά, τηλεκοντρόλ, γυαλιά, παπούτσια κλπ, είναι πιθανός πολύτιμα παιχνίδια και για το κουτάβι γι αυτό επιβάλλεται να μην έχει πρόσβαση σε αυτά τοποθετώντας τα σε σημείο που δεν μπορεί να τα φτάσει. Εάν παρόλα αυτά πάρει στο στόμα κάποιο αντικείμενο το παίρνουμε και του δίνουμε κάποιο δικό του παιχνίδι.

To κουτάβι θα πρέπει να αισθανθεί ότι στο νέο του σπίτι, όλοι το αγαπάνε και ότι είναι ασφαλής. Θα ήταν καλό η πρώτη φορά που θα έρθει στο νέο του σπίτι να μην είναι βράδυ, να έχουμε μερικές ώρες στην διάθεση μας για να γνωριστούμε και να δεθούμε με το νέο μας κουτάβι. Ανάλογα με την προσωπικότητα του κάθε κουταβιού και του ιδιοκτήτη, η ομαλή μετάβαση στο νέο περιβάλλον μπορεί να γίνει σε ώρες ή σε λίγες ημέρες.

Ο χώρος διαβίωσης του κουταβιού σας θα πρέπει να σχεδιαστεί έτσι ώστε η εκπαίδευση της τουαλέτας και η εκπαίδευση του να μην καταστρέφει πράγματα που δεν πρέπει, να είναι αλάνθαστη. Κάθε λάθος είναι μια πιθανή καταστροφή, δεδομένου ότι προαναγγέλλει πολλά περισσότερα να έρθουν. Ο αποκλεισμός στον χώρο του (κλουβί ή πάρκο) αποτρέπει το κουτάβι σας από το να κάνει λάθη μέσα στο σπίτι, και επιτρέπει το κουτάβι σας να διδάξει τον εαυτό του να χρησιμοποιεί την κατάλληλη τουαλέτα, να καθήσει ήσυχα και ήρεμα, και να μασάει μόνο τα δικά του παιχνίδια.

Ο αποκλεισμός στον χώρο του με παιχνίδια Kong γεμάτα με κροκέτες και λιχουδιές διδάσκει το κουτάβι σας να απολαμβάνει τη δική του παρέα και το προετοιμάζει για εκείνες τις ώρες, όταν θα πρέπει να μείνει στο σπίτι μόνο του. Τα Kong γεμισμένα με λιχουδιές λειτουργούν σαν αγχολυτικά. Αν από την αρχή θα περιορίζεται πάντα το κουτάβι σας με μια επιλογή απο γεμιστό Kong με μπισκότα, και μπάλες για μάσημα, αυτά τα κατάλληλα μασητήρια σύντομα θα γίνουν αναπόσπαστο μέρος της ημέρας του. Και οι καλές συνήθειες είναι εξίσου δύσκολο να σπάσουν όσο οι κακές συνήθειες. Το κουτάβι σας θα περνάει πλέον από ένα μεγάλο μέρος της ημέρας του πάνω από τα προϊόντα του Κονγκ.

Ας εξετάσουμε όλα τα κακά πράγματα που το κουτάβι δεν θα κάνει αν είναι ήσυχο και ασχολείται με αυτό. Δεν θα μασάει τα πράγματα σας και τα είδη κήπου. Δεν θα είναι ψυχαγωγικός κράχτης. (Θα εξακολουθεί να γαβγίζει, όταν ξένοι έρχονται στο σπίτι, αλλά δεν θα περνάει όλη την ημέρα γαβγίζοντας για χάρη του γαβγίσματος.) Το θαυμάσιο πράγμα στο να μάθετε ένα κουτάβι να απολαμβάνει το μάσημα του Kong είναι ότι η δραστηριότητα αυτή αποκλείει πολλές εξαιρετικά ενοχλητικές συμπεριφορές του κουταβιού. Ένα γεμιστό Κονγκ είναι το καλύτερο ανακουφιστικό στρες, ειδικά για άγχος, και ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές στους σκύλους. Δεν υπάρχει κανένα παιχνίδι που τόσο εύκολα και τόσο απλά εμποδίζει ή επιλύει τόσες πολλές κακές συνήθειες και προβλήματα συμπεριφοράς .

Οι βραχυπρόθεσμοι περιορισμοί αποτρέπουν επίσης το κουτάβι σας από το να κάνουν λάθη γύρω από το σπίτι, ενώ επιτρέπει το κουτάβι σας να διδάξει τον εαυτό του για να ηρεμήσει ήσυχα και ήρεμα, και να θέλει να μασήσει τα κατάλληλα παιχνίδια.
Επιπλέον, οι βραχυπρόθεσμοι περιορισμοί σας δίνουν τη δυνατότητα να προβλέψετε με ακρίβεια πότε το κουτάβι σας χρειάζεται να ανακουφίσει τον εαυτό του, έτσι να μπορείτε να πάρετε το κουτάβι σας σε ένα κατάλληλο χώρο τουαλέτας και να επιβραβεύσετε για τη χρήση του. Η ικανότητα της επιτυχούς εκπαίδευσης τουαλέτας επικεντρώνεται στο να είστε σε θέση να προβλέψετε πότε το κουτάβι σας “θέλει να πάει.”

Εάν έχουμε να κάνουμε με ευαίσθητο κουτάβι που διαμαρτύρεται έντονα στην εκπαίδευση του κλουβιού, είναι προτιμότερο να το βάλουμε να κοιμηθεί δίπλα στο κρεβάτι μας τις πρώτες 2-3 νύχτες. Μην ανησυχείτε δεν πρόκειται να του γίνει συνήθεια εάν εσείς δεν το θέλετε.

Ηρέμησε και ησύχασε

Ψηλά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι να διδάξετε το κουτάβι σας ότι υπάρχει ώρα για παιχνίδι και ώρα για ησυχία. Συγκεκριμένα, πρέπει να διδάξετε το κουτάβι να ηρεμεί και ότι επιβάλλεται σιωπή για σύντομες περιόδους. Η ζωή σας θα είναι πιο εύκολη, και η ζωή για το κουτάβι σας θα είναι λιγότερο αγχωτική από την στιγμή που θα μάθει να έχει ήρεμες στιγμές στο νέο σπίτι του.

Προσοχή στην παγίδα του να δίνετε στο νέο κουτάβι σας ασταμάτητη προσοχή και αγάπη κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών στο σπίτι σας, γιατί τότε θα γκρινιάζει, και θα εκνευρισθεί όταν το αφήσετε μόνο τη νύχτα ή κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν είστε στην εργασία και τα παιδιά βρίσκονται στο σχολείο. Φυσικά το κουτάβι θα αισθάνεται μοναξιά! Αυτή θα είναι η πρώτη φορά μόνο χωρίς τη μητέρα του, τα αδέλφια του, ή την ανθρώπινη συντροφιά.

Μπορείτε πραγματικά να βοηθήσετε να μην έχει άγχος αποχωρισμού το κουτάβι σας με το να το συνηθίσετε να ηρεμεί και να κάθεται ήσυχο μόνο του κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών στο σπίτι. Θυμηθείτε, οι πρώτες εντυπώσεις είναι πολύ σημαντικές και μακροχρόνιες. Επίσης, να έχετε κατά νου ότι το μέσο αστικό κουτάβι θα περάσει πιθανώς πολλές ώρες μόνο του. Γι ‘αυτό αξίζει τον κόπο να διδάξετε το κουτάβι πώς να περνάει χρόνο με τον εαυτό του. Σε αντίθετη περίπτωση, το κουτάβι μπορεί να γίνει ανήσυχο όταν μένει μόνο και να αναπτύξει κακές συνήθειες, όπως γαβγισμα, μάσημα αντικειμένων που δεν πρέπει και σκάψιμο.

Όταν είστε στο σπίτι, περιορίστε το κουτάβι σας στο playroom του με πολλά παιχνίδια μασητήρια για την εκπαίδευση τουαλέτας, και μάθετε το κουτάβι να ησυχάζει ειρηνικά και ευτυχισμένα. Είναι σημαντικό να περιορίσετε το κουτάβι σας για σύντομες περιόδους, όταν είστε στο σπίτι, ώστε να το μάθετε πως να απολαμβάνει την δικιά του παρέα, όταν μείνει στο σπίτι μόνο του.

Όταν είστε στο σπίτι σας, το κλειδί είναι ο βραχυπρόθεσμος περιορισμός. Όχι για να κλειδώνετε το κουτάβι για ώρες στο τέλος, αλλά να μάθει να είναι ήσυχο και να ηρεμεί όταν είναι μόνο του για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Πρόγραμμα-Πρόγραμμα-Πρόγραμμα

Τα σκυλιά λατρεύουν την ρουτίνα, και προσαρμόζονται πολύ γρήγορα στις δικές μας συνήθειες, γι αυτό θα πρέπει να ακολουθούμε ένα πρόγραμμα και να μείνουμε σε αυτό.
Πρώτο πράγμα μόλις ξυπνήσουμε, βγάζουμε το κουτάβι στον χώρο που θέλουμε να κάνει την ανάγκη του, είτε στο μπαλκόνι σε μια πάνα, είτε στην αυλή εάν έχουμε.

Αυτό είναι το πιο σημαντικό που πρέπει να μάθει, ότι θα φροντίσουμε εμείς να του δώσουμε την ευκαιρία να κάνει την ανάγκη του και δεν χρειάζεται να τα κάνει μέσα στο σπίτι. Μόλις λερώσει επιβραβεύομαι με ενθουσιασμό για να του δείξουμε την ευχαρίστηση μας. Εφόσον είμαστε συνεπείς θα σταματήσει να λερώνει στο σπίτι πολύ σύντομα.

© Amalthea Labradors 2019

Αφήστε μια απάντηση