Τα σκυλιά είναι καλά για τα παιδιά. Το ξέραμε αλλά νέα μελέτη το αποδεικνύει.

Μια νέα μελέτη δείχνει αυτό που πολλοί από εμάς πιστεύουμε ήδη: Τα σκυλιά είναι καλά για τα παιδιά

Διαδώστε την αγάπη

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που αισθάνονται κοντά στα κατοικίδια σκυλιά τους είναι επίσης ασφαλέστερα συνδεδεμένα με τους γονείς τους και έχουν καλούς δεσμούς με τους φίλους τους. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Kent εξέτασαν 99 παιδιά ηλικίας 9 έως 11 ετών, τα οποία κατείχαν οικογενειακούς σκύλους. Τα παιδιά αυτά απάντησαν στα ερωτηματολόγια για τις σχέσεις τους με τα σκυλιά, τους γονείς και τους φίλους τους.

Η μελέτη διαπίστωσε αν ένας τύπος σχέσης ήταν ισχυρός, είναι πιθανό να είναι και οι άλλοι. Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά με ισχυρούς δεσμούς με τα σκυλιά τους είχαν επίσης ισχυρούς δεσμούς με τους γονείς και τους καλύτερους φίλους τους.

Αλλά τί ήρθε πρώτο;

Η Kathryn Kerns, καθηγητής ψυχολογίας στο Kent State και ένας από τους επικεφαλής ερευνητές, λέει ότι δεν γνωρίζουν. Θα μπορούσε να είναι ότι η φροντίδα για τα κατοικίδια ζώα κάνει τα παιδιά να αισθάνονται πιο κοντά στους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή τους ή θα μπορούσε να είναι ότι το πρότυπο των ανθρώπινων σχέσεών τους πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν τα κατοικίδια ζώα τους. Θα μπορούσε επίσης να είναι ένα αμοιβαίο μπερδεμένο: Μια θετική εμπειρία με το κατοικίδιο ζώο οδηγεί σε μεγαλύτερη συνεργασία με τους γονείς και αυτή η θετική εμπειρία με τους γονείς οδηγεί στο να είναι πιο κοντά στο κατοικίδιο ζώο και ούτω καθεξής.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επίσης πώς τα παιδιά αλληλεπιδρούν με τα σκυλιά τους. Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν περισσότερη φυσική επαφή με τα κατοικίδια ζώα τους είχαν καλύτερες σχέσεις με τις μητέρες τους – αλλά όχι απαραίτητα με τους πατέρες τους (ή τους φίλους τους).

“Δεδομένου ότι οι μητέρες διαδραματίζουν λίγο περισσότερο ρόλο ως ασφαλές καταφύγιο, όπως αυτό που πρέπει να περάσουμε για άνεση, παρά ο μπαμπάς, ίσως γι ‘αυτό βρήκαμε αυτό το αποτέλεσμα”, λέει ο Kerns. “Η στενή σχέση με τη μητέρα μπορεί να είναι περισσότερο ένα πρότυπο για την εγγύτητα με τους άλλους, συμπεριλαμβανομένου του σκύλου”.

Αύξηση του Zen με τον Αζόρ

Ο Kerns και η ομάδα του έκαναν επίσης μια άλλη μελέτη: Πώς τα κατοικίδια σκυλιά επηρεάζουν τα συναισθήματα των παιδιών κατά τη διάρκεια των αγχωτικών γεγονότων;

Οι ίδιοι 99 προ-εφήβοι κλήθηκαν να παραδώσουν μια πεντάλεπτη αυτοβιογραφική ομιλία. Η ομιλία θα παρακολουθούταν ζωντανά από τους πειραματιστές και, για να ανεβάσει τον παράγοντα άγχους, βιντεοταινίες που υποτίθεται ότι θα αξιολογηθούν αργότερα.

Τα μισά παιδιά είχαν τα σκυλιά τους στο δωμάτιο, ενώ τα μισά δεν το έκαναν. “Τα παιδιά που είχαν τα σκυλιά τους παρόντες ένιωθαν πολύ πιο ευτυχισμένοι σε όλη τη διαδικασία”, λέει ο Kerns. Και έχοντας φυσική επαφή με το σκυλί – το πηγούνι του στον αγκώνα του παιδιού, ή ο σκύλος που ακουμπάει στο πόδι του παιδιού – έκανε την εμπειρία ακόμα λιγότερο αγχωτική.

«Όταν οι άνθρωποι είναι γύρω από τα κατοικίδια ζώα και τα χάδια τους, πολλές φορές αισθάνονται πιο ήρεμα μέσα τους», εξηγεί ο Kerns. Τα παιδιά μπορεί να είναι σε μια καλύτερη διάθεση γύρω από τα κατοικίδια ζώα τους, γεγονός που τους βοηθά να αντιμετωπίσουν καλύτερα τους στρεσογόνους παράγοντες. Το παιδί μπορεί να είχε προηγούμενες ηρεμιστικές εμπειρίες με το σκυλί του, το οποίο τώρα διευκολύνει τη χαλάρωση. Με έναν πιστό φίλο από την πλευρά του παιδιού, η κατάσταση μπορεί να αισθάνεται λιγότερο απειλητική.

Σε μια μη συγγενή μελέτη, τα παιδιά έκαναν μια παρόμοια δοκιμή αντοχής είτε με ένα κατοικίδιο σκυλί, είτε με έναν γονέα είτε μόνο του. Το επίπεδο πίεσης ήταν χαμηλότερο όταν τα παιδιά ήταν με τα σκυλιά τους. Έπειτα υπάρχει μια μελέτη για τους ενήλικες, οι οποίοι εκτελούσαν μια αγχωτική εργασία με ένα κατοικίδιο σκύλο, με έναν φίλο ή μόνο. Ήταν λιγότερο άγχος όταν είχαν τα σκυλιά τους μαζί τους. Όταν έμεινε μόνος, το επίπεδο πίεσης αυξήθηκε. Και όταν ήταν με έναν φίλο, το επίπεδο πίεσης ήταν το υψηλότερο από όλα.

Γιατί τα σκυλιά προσφέρουν καλύτερη υποστήριξη από τους ανθρώπους; “Οι άνθρωποι μπορούν να είναι επικριτικοί με τρόπο που τα σκυλιά δεν είναι”, λέει ο Kerns. Ενώ μπορούμε να ανησυχούμε ότι ένας φίλος αξιολογεί σιωπηλά την απόδοσή μας, γνωρίζουμε ότι ένας σκύλος δεν θα μπορούσε να ενδιαφέρεται λιγότερο.

Τα ίδια αποτελέσματα δεν ισχύουν και για τα ψάρια

Μπορεί και άλλα κατοικίδια ζώα να έχουν παρόμοια αποτελέσματα; Η Kerns και η ομάδα της αποφάσισαν να μελετήσουν τα σκυλιά επειδή έχουν χαρακτηριστικά διαφορετικά από άλλα κατοικίδια ζώα: την ικανότητα να διαβάζουν τα συναισθήματα, την αφοσίωση και τη ανάγκη για σωματική επαφή. Ενώ άλλα ζώα που επιτρέπουν τη φυσική επαφή μπορούν να προσφέρουν παρόμοια οφέλη, όπως οι γάτες ή ακόμα και τα άλογα, τα αποτελέσματα πιθανώς δεν θα ισχύουν για πιο απομακρυσμένα κατοικίδια ζώα, όπως ένα ψάρι.

Ένα γούνινο εργαλείο

Αν δεν έχετε σκύλο, ωστόσο, μην τρέξετε και πάρετε ένα, εκτός εάν πρόκειται για μακροπρόθεσμο οικογενειακό στόχο. Το άγχος της ιδιοκτησίας ενός σκύλου – από τις δαπάνες έως τις καθημερινές ευθύνες – μπορεί να μην αξίζει τα οφέλη. “Δεν είναι πάντα γοητευτικό και διασκεδαστικό”, λέει ο Kerns.

Επίσης, δεν θα βοηθήσουν να αντισταθμίσουν τις κακές ανθρώπινες σχέσεις ενός παιδιού. “Αν το παιδί σας δεν έχει φίλο, τότε πάρτε τους ένα σκυλί και αυτό θα το αντισταθμίσει: δεν νομίζω ότι βρήκαμε κάποια απόδειξη επ’ αυτού”.

Αλλά αν έχετε ένα κατοικίδιο σκύλο, επωφεληθείτε από αυτό. Στο αυτοκίνητο μέχρι την πρώτη μέρα σε ένα νέο σχολείο, αφήστε το παιδί σας να καθίσει στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου με το σκυλί σας. Εάν πρόκειται να ανακοινώσετε μια μεγάλη κίνηση, βεβαιωθείτε ότι το σκυλί είναι στην οικογενειακή συνάντηση, επίσης.

Δεν είναι μόνο ένα σκυλί που μειώνει το άγχος: Είναι ένα σκυλί μαζί σας. Επειδή όλα τα παιδιά στη μελέτη του Kerns είχαν σκύλους, δεν ήταν μόνο η ιδιοκτησία που μείωσε το άγχος. Ο σημαντικός παράγοντας ήταν η άμεση παρουσία του σκύλου.

Όσον αφορά τις ισχυρές σχέσεις, ως γονέας μου αρέσει να σκέφτομαι ότι ο δεσμός μου με τα παιδιά μου τους έχει κάνει πιο κοντά στο σκυλί, όχι το αντίστροφο. Αλλά πραγματικά δεν έχει σημασία ποιος παίρνει την υψηλότερη αξιολόγηση. Αυτό που έχει σημασία στο τέλος είναι ότι είμαστε όλοι κοντά.

Αφήστε μια απάντηση