Τρίτη, Νοέμβριος 19, 2019

Σκυλια καταγωγή και σκοπός

Οι δεσμοί μεταξύ ανθρώπων και σκυλιών είναι αρχαίοι και διαχρονικοί. Τα σκυλια και οι άνθρωποι διασταύρωσαν τους δρόμους τους πριν από 15.000 έως 38.000 χρόνια. Πρόσφατες έρευνες τοποθετούν την εξημέρωση του σκύλου σε Ευρώπη, Κεντρική Ασία, Μέση Ανατολή, Νότιο Ασία και Νοτιοανατολική Ασία.

Με την εξημέρωση τους τα σκυλιά αποδείχτηκαν πολύτιμα στον άνθρωπο με πολλούς διαφορετικούς τρόπους σαν κυνηγοί, φύλακες κοπαδιών, μετακινήσεις με έλκηθρα, ζώα μεταφοράς και αμέτρητες άλλες χρήσεις.

Από τότε τα σκυλιά μένουν δίπλα ή μέσα στα σπίτια μας, κυνηγούν μαζί μας, μας προσφέρουν ασφάλεια και μοιράζονται μαζί μας την οικογενειακή ζωή. Αν και ο πλησιέστερος “συγγενής” του ανθρώπου είναι ο χιμπατζής, τα σκυλιά προσαρμόζονται και κοινωνικοποιούνται καλύτερα με τους ανθρώπους.

Ακόμα και τα κουτάβια παρουσιάζουν κάποια κληρονομική κατανόηση για το ανθρώπινο είδος. Aυτό είναι αποτέλεσμα της πολύ επιτυχημένης συμβίωσης μεταξύ ανθρώπων και σκύλων εδώ και χιλιάδες χρόνια.

 

άγαλμα μολοσού στον κεραμεικό

άγαλμα μολοσού στον κεραμεικό

Θεωρία της εξέλιξης των σκυλιών

H θεωρία λέει ότι σαν κυνηγοί μεγάλων θηραμάτων oι άνθρωποι και τα σκυλιά μετανάστευαν μαζί ακολουθώντας τα μεγάλα κοπάδια και είναι πιθανόν οι λύκοι να επωφελούνταν από τα απομεινάρια των τροφών που άφηναν οι άνθρωποι πίσω τους και τους ακολουθούσαν.

Oι άνθρωποι πιθανώς επωφελούνταν από το να έχουν γύρω τους τους λύκους που τους έδιναν προειδοποίηση για τις τίγρεις και τις αρκούδες που βρίσκονταν στην περιοχή. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν οι άνθρωποι πήραν μερικά κουτάβια από μια φωλιά και τα εξημέρωσαν, ή αν οι πιο τολμηροί από τους λύκους πλησίασαν τους ανθρώπους που σίγουρα θαύμαζαν στην ικανότητα τους να βρίσκουν τα πληγωμένα θηράματα και να εντοπίζουν τα επικίνδυνα ζώα που πλησίαζαν.

Έτσι κάπως άρχισε αυτή η συμβιωτική σχέση που κρατάει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στην διάρκεια των ταξιδιών τους με τους ανθρώπους οι σκύλοι αυτοί αναμίχθηκαν γενετικά με άλλους πληθυσμούς σκύλων και λύκους δημιουργώντας έτσι ένα γενετικό ποτπουρι.  Μια έρευνα του Genome Research το 2015 έδειξε οτι το 25% του DNA των λύκων της Ευρασίας προέρχεται απο τον σκύλο.

Kαθώς ο σκύλος προσαρμοζόταν στον ανθρώπινο τρόπο κυνηγιού το κυνηγητικό του ένστικτο συντονίστηκε στον τύπο θηραμάτων που κυνηγούσε η εκάστοτε ομάδα ανθρώπων που συμβίωνε μαζί. Αν δούμε τα ονόματα από τις ράτσες σκύλων που υπάρχουν σήμερα θα δούμε ότι είναι το κυνηγητικό ένστικτο που ένωσε τα δύο είδη.

Ονομασία σκυλιών

Ολόκληρο το γκρουπ των τεριέ που προέρχεται από την Λατινική λέξη terra, ειδικευμένα στο να βρίσκουν και να σκοτώνουν μικρά θηράματα, ακολουθούσαν την λεία τους ακόμα και κάτω από την γη μέσα στις φωλιές τους, τα wolfhounds, deerhounds, elkhounds που κυνηγούσαν αυτό ακριβώς που λέει το όνομά τους, το Daxhshound που σημαίνει κυνηγός ασβών στα Γερμανικά, άλλες ομάδες όπως retrievers, pointers, setters που ονομάστηκαν έτσι για τις ειδικές ικανότητες τους.

Μινωϊκή τοιχογραφία

Σήμερα υπάρχουν πάρα πολλές φυλές και διασταυρώσεις σκυλιών, αποτέλεσμα που οφείλεται κυρίως στην εντατική και επιλεκτική εκτροφή τους από τον άνθρωπο κατά τα τελευταία 500 χρόνια, και όχι σε οποιεσδήποτε διαφορές στο γενετικό τους κώδικα.

© Amalthea Labradors 2019

Banner Content
Tags: ,

Σχετικά Άρθρα

0 Σχόλια

Leave a Comment

AMALTHEA

Λαμπραντόρ | Labradors.gr
Εκπαίδευση & ανατροφή κουταβιών Λαμπραντόρ. Άρθρα για την υγεία διατροφή & εκπαίδευση για τα Λαμπραντόρ και τα σκυλιά γενικότερα.
Τηλ.: 693 4887947 - 2295100026
www.labradors.gr

BIODOG

Εξατομικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια και διατροφολογικές συμβουλές για τη συμβίωση ανθρώπων και σκυλιών

Εξατομικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια και διατροφολογικές συμβουλές για τη συμβίωση ανθρώπων και σκυλιών

ΧΑΡΤΕΣ ΤΟΙΧΟΥ

Χάρτες τοίχου

ΛΑΜΠΡΑΝΤΟΡ

Labrador Mismarks

Labrador Mismarks

Μάρτιος 20, 2019
Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Μάρτιος 16, 2019
Συχνες ερωτησεις

Συχνες ερωτησεις

Αύγουστος 31, 2017

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαφήμιση στο labradors.gr