Πέμπτη, Νοέμβριος 21, 2019

Γιατί είναι καλό για την υγεία να έχετε σκύλο για σύντροφο

 

Είναι ανεκτίμητη η αξία να έχεις ένα κατοικίδιο, έναν πιστό φίλο που σου κρατά συντροφιά στις καλές και τις δύσκολες στιγμές. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση από το να δοκιμάζεις την τύχη σου σε κάποιο στοιχημα live στην διαδικτυακή πλατφόρμα της Νetbet που προσφέρει υψηλές αποδόσεις για μια μεγάλη ποικιλία αθλητικών γεγονότων, σε ένα λειτουργικό και καλαίσθητο περιβάλλον, ενώ το αγαπημένο σου σκυλί είναι ξαπλωμένο υπάκουα στα πόδια σου και περιμένει ένα σου χάδι.

Πέρα από την συναισθηματική εμπλοκή όμως, υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι όσοι είναι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν άμεσα οφέλη για την υγεία τους. Ας δούμε μαζί μερικά από αυτά.

Οι ιδιοκτήτες σκύλων αρρωσταίνουν λιγότερο

Αν πιστέψουμε τις διαφημίσεις απορρυπαντικών που βλέπουμε στην τηλεόραση, η ανθρωπότητα βρίσκεται σε πόλεμο με μια στρατιά παθογόνων μικροβίων και μικροοργανισμών, ένας πόλεμος που δεν πρέπει να σταματήσει μέχρι να σκοτώσουμε και το τελευταίο από αυτά. Στην πραγματικότητα, αυτή η διαρκής αποστείρωση μπορεί να συμβάλλει ώστε να αρρωσταίνουμε ευκολότερα: καθώς το σώμα μας εκτίθεται σε λιγότερα μικρόβια, το ανοσοποιητικό μας δεν εξασκείται στην αντιμετώπισή τους. Ευτυχώς, οι σκύλοι είναι γεμάτοι μικροοργανισμούς. Το αποτέλεσμα είναι ότι όσοι έχουν σκύλο – και ειδικά τα παιδιά – αρρωσταίνουν λιγότερο και πιο ελαφριά από άτομα χωρίς σκύλο ή άλλο κατοικίδιο.

Όσοι έχουν σκύλο είναι πιο ανθεκτικοί στις αλλεργίες

Αν και οι τρίχες του σκύλου μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες σε κάποιους, όσοι συζούν με σκύλο στο ίδιο σπίτι είναι λιγότερο επιρρεπείς στις αλλεργίες και αυτό ισχύει κυρίως για τα παιδιά. Μια έρευνα του 2017 δείχνει ότι τα παιδιά που μένουν στο ίδιο σπίτι με έναν σκύλο, έχουν στον οργανισμό τους δύο βακτήρια, τα Ruminococcus και Oscillospira, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο κοινών αλλεργιών, άσθματος, παχυσαρκίας και εκζέματος

Καλύτερη καρδιακή λειτουργία

Πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι έχουν σκύλο έχουν υγιέστερο καρδιοαγγειακό σύστημα. Ένας σκύλος συνήθως σημαίνει χαμηλότερη πίεση και λιγότερους σφυγμούς ανά λεπτό. Μια μελέτη του 2017 έδειξε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν μειωμένο κίνδυνο για νόσο της στεφανιαίας αρτηρίας, ενώ άλλες μελέτες δείχνουν ότι έχουν ελαφρώς χαμηλότερη χοληστερίνη και περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν από καρδιακή προσβολή.

Οι ιδιοκτήτες σκύλων αθλούνται περισσότερο

Αν και όλα τα κατοικίδια προσφέρουν οφέλη για την υγεία, οι σκύλοι έχουν το επιπρόσθετο πλεονέκτημα ότι πρέπει να πάνε βόλτα, μαζί με το αφεντικό τους, αρκετές φορές κάθε μέρα. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων κάνουν κατά μέσο όρο 30 λεπτά άσκηση παραπάνω κάθε μέρα, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μειωμένος κίνδυνος κατάθλιψης

Όσοι έχουν σκύλο κινδυνεύουν λιγότερο να πάθουν κατάθλιψη, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν. Ακόμη και όσοι έχουν διαγνωστεί κλινικά με κατάθλιψη, μπορεί να δουν βελτίωση αν φροντίζουν έναν σκύλο, καθώς αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εκτελούν μια καθημερινή ρουτίνα και έτσι ξεφεύγουν από την απραξία. Η αλληλεπίδραση μεταξύ σκύλου και ανθρώπου βοηθά στην θετική αντιμετώπιση της ζωής. Ακόμη και ένα απλό βλέμμα στον πιστό σύντροφο βοηθά στην παραγωγή οξυτοκίνης, την ορμόνη που προκαλεί ευφορία στον εγκέφαλο.

Ένας σκύλος σας κάνει πιο κοινωνικούς

Μια βόλτα με τον σκύλο μπορεί να διευκολύνει τον ιδιοκτήτη του να κάνει περισσότερες φιλίες και να διευρύνει το κοινωνικό του δίκτυο. Μια μελέτη έδειξε ότι όσοι έχουν σκύλο συνήθως κάνουν πιο μακρόχρονες και πιο βαθιές σχέσεις με άτομα του περιβάλλοντός τους.

Banner Content
Tags:

Σχετικά Άρθρα

0 Σχόλια

Leave a Comment

AMALTHEA

Λαμπραντόρ | Labradors.gr
Εκπαίδευση & ανατροφή κουταβιών Λαμπραντόρ. Άρθρα για την υγεία διατροφή & εκπαίδευση για τα Λαμπραντόρ και τα σκυλιά γενικότερα.
Τηλ.: 693 4887947 - 2295100026
www.labradors.gr

BIODOG

Εξατομικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια και διατροφολογικές συμβουλές για τη συμβίωση ανθρώπων και σκυλιών

Εξατομικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια και διατροφολογικές συμβουλές για τη συμβίωση ανθρώπων και σκυλιών

ΧΑΡΤΕΣ ΤΟΙΧΟΥ

Χάρτες τοίχου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαφήμιση στο labradors.gr