Διαμορφωση χαρακτηρα

Διαμόρφωση χαρακτήρα

Στο μεγάλωμα του κουταβιού έχουμε δύο στόχους. Πρώτα να του μάθουμε πως να συμπεριφέρεται, αλλά ακόμα πιο σημαντικός στόχος, να διαμορφώσουμε τον χαρακτήρα του. Αυτά τα δύο είναι τόσο συνδεδεμένα μεταξύ τους που δεν μπορείς να έχεις το ένα χωρίς το άλλο.

Το μεγαλύτερο λάθος που πολλοί κάνουν είναι είναι να επικεντρώνονται σε θέματα συμπεριφοράς και να μην δίνουν τόσο  σημασία στην διαμόρφωση του χαρακτήρα. Η αυτοπεποίθηση του σκύλου είναι  το κλειδί για να μην γίνει φοβικό ένα ντροπαλό κουτάβι και να μην γίνει επιθετικό ένα κυριαρχικό κουτάβι. Αυτοπεποίθηση έχει ο σκύλος που ξέρει οτι έχει έχει εναν δίκαιο αρχηγό που τον αγαπάει στο πλευρό του.

Πώς μοιάζει ο σκύλος που έχει αυτοπεποίθηση;  

Kινείται με άνεση, έχει καθαρό και εστιασμένο βλέμμα, και χωρίς σημάδια άγχους. Η ουρά του είναι σχετικά ψηλά και οι κινήσεις του σίγουρες, τις καινούργιες εμπειρίες τις αντιμετωπίζει προσεκτικά αλλά παραμένει ήρεμο. Κάποια σκυλιά γεννιούνται με περισσότερες δυνατότητες να έχουν αυτοπεποίθηση από μερικά άλλα, πάντως εμείς σαν ιδιοτήτες μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά την αυτοπεποίθηση του σκύλου μας.

Το κουτάβι έχει τώρα τελειώσει με τους εμβολιασμούς και επιβάλλεται η κοινωνικοποίηση τους. Όταν λέμε κοινωνικοποίηση εννοούμε να αποκτήσουν κοινωνικές δεξιότητες. Πρέπει να βγούν έξω και να γνωρίσουν τον κόσμο. Να δούν και να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ευχάριστες εμπειρίες, με παιδιά, ηλικιωμένους άλλα σκυλιά, και άλλα είδη ζώων, θορύβους και μυρωδιές. Όσο περισσότερες εμπειρίες και φόβους ξεπεράσουν σε αυτήν την ηλικία, τόσο πιο σωστά κοινωνικοποιημένο και ισσοροπημένο σκυλί θα έχουμε στο μέλλον.

Τα κουτάβια σε αυτήν την περίοδο εξακολουθούν να έχουν μικρή δυνατότητα συγκέντρωσης αλλά μαθαίνουν πολύ γρήγορα τις σωστές συμπεριφορές, έχουν μεγάλη βελτίωση στην κίνηση τους και δίνουν περισσότερη προσοχή στους ανθρώπους και στην αλληλεπίδραση μαζί τους. Εαν σε αυτό το διάστημα παραμείνουν σε σκυλίσια αγέλη, τότε θα θα δεθούν περισσότερο με τα σκυλιά και όχι τόσο με ανθρώπους. Μπορούν επίσης να αναπτύξουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές όπως πολύ γάβγισμα, άγχος αποχωρισμού και υπερκινητικότητα.

Αντίθετα, όσα δεν έρχονται καθόλου σε επαφή και σχέσεις με άλλα σκυλιά (συμπεριλαμβανόμενης και της φιλικής πάλης) τότε θα χάσουν την δυνατότητα να παίζουν με άγνωστα σκυλιά. Μια προσεκτική διαχείριση κοινωνικοποίησης σε αυτήν την ηλικία τόσο με ανθρώπους όσο και άλλα σκυλιά, είναι ενδεδειγμένη σε αυτήν την ηλικία.

Ενα περιβάλλον με πολλά ερεθίσματα βοηθάει να δώσει αυτοπεποίθηση στο κουτάβι. Το παιχνίδι και η συναναστροφή με άλλα σκυλιά διαφόρων χαρακτήρων και μεγεθών, ίσως σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον ομαδικών μαθημάτων απο εκπαιδευτή, καθώς και μαθήματα agility μπορούν να βοηθήσουν πολύ.

Η έρευνα έδειξε ότι τα κουτάβια που σχηματίζουν ομάδες με ποικιλία άλλων φυλών και παίζουν μαζί θα είναι ελεύθερα απο κοινωνικά προβλήματα. Όσο περισσότεροι και διαφορετικοί τύποι κουταβιών παίζει μαζί, τόσο περισσότερες κοινωνικές δεξιότητες θα αποκτήσει, αλλά φροντίστε να μην είναι κάποιο πολύ επιθετικό. Το μαθαίνουμε επίσης στο να δέχεται την δική μας περιποίηση όπως μπανιάρισμα, κόψιμο νυχιών, χτένισμα, καθάρισμα αυτιών, περπάτημα με λουρί,  επίσκεψη στον κτηνίατρο κλπ.

Εάν πετύχουμε σε αυτήν την ηλικία να δέχεται αδιαμαρτύρητα τον χειρισμό τότε θα αποφύγουμε πολλά μελλοντικά προβλήματα. Τα κουτάβια σε αυτήν την περίοδο περνούν πολλές αλλαγές, δένονται με τους ιδιοκτήτες και μαθαίνουν τους κανόνες τους. Είναι καίριας σημασίας το κουτάβι να μάθει τα σωστά πράγματα και να διαμορφώσει σωστές συμπεριφορές, εάν επιτρέψουμε να μάθει λάθος συμπεριφορές θα χρειαστεί να τις διορθώσουμε δύσκολα αργότερα.  Το τέλος αυτής της περιόδου των 4-5 μηνών σηματοδοτεί και το τέλος του “παράθυρου ευκαιρίας” για σωστή κοινωνικοποίηση γι αυτό πρέπει να την εκμεταλλευτούμε στο έπακρο.

© Amalthea Labradors 2019

2 σκέψεις σχετικά με το “Διαμορφωση χαρακτηρα

 • 20 Σεπτεμβρίου, 2017, 6:28 μμ
  Permalink

  Κατατοπιστικότατο το ποστ για εμας τους lab lovers
  Έχω μια ερώτηση, Εχω μια λαμπροντορίνα πανέξυπνη 15 μηνών και στο μόνο
  που δεν μπορώ να τη μάθω ειναι στη βόλτα με το λουρί.
  Με τραβάει και αν σταματήσω μόνο κάθεται. Αν κάνω ένα βήμα,ξανατραβάει

  Μιας και την έχω ελέυθερη στην τεράστια αυλή δεν την έμαθα απο πιο μικρή,
  αλλα όταν θέλω να την παίρνω μαζί μου,με δυσκολεύει. Πως να της μάθω να μη τραβάει?

  • 22 Σεπτεμβρίου, 2017, 4:28 μμ
   Permalink

   Ευχαριστώ για τα καλά λόγια.
   Η βόλτα πρέπει να γίνεται με το λουρί χαλαρό…
   η προετοιμασία πρέπει να γίνεται πριν την βόλτα, πριν βγείτε έξω παίξε μαζί μερικά μπαλάκια μαζί της και προσπάθησε να την κουράσεις, όταν βγείτε έξω και τραβάει υπάρχουν τεχνικές που μπορεί να σου δείξει ένας εκπαιδευτής, όπως να σταματάς επι τόπου μόλις τραβήξει, να την βάλεις να κάτσει δίπλα σου και μετά να ξεκινήσεις πάλι. Ενας εκπαιδευτής μπορεί να σου δείξει και άλλες τεχνικές.

   Επίσης σκέψου και την πιθανότητα να την βάζεις να κοιμάται στο σπίτι σε κλουβάκι το βράδυ, το “ελεύθερη σε αυλή” δεν ταιριάζει στο Λαμπραντόρ, είναι οικογενειακό σκυλί.

Αφήστε μια απάντηση